- Home
- Externe
- LONDRA, (21.04.2015, 19:05)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turcia "împărtăşeşte durerea" familiilor armenilor masacraţi în urmă cu 100 de ani, afirmă Davutoglu
Premierul Ahmet Davutoglu a declarat că Turcia "împărtăşeşte durerea" armenilor ai căror strămoşi au fost ucişi în urmă cu 100 de ani, în perioada Imperiului Otoman, şi a anunţat ridicarea unui memorial, la Istanbul, cu ocazia comemorării acestui masacru, pe 24 aprilie.
Urmărește
205 afișări
Turcia "împărtăşeşte durerea" familiilor armenilor masacraţi în urmă cu 100 de ani, afirmă Davutoglu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Turcia refuză să recunoscă un genocid, în pofida faptului că Armenia afirmă că 1,5 milioane de persoane au fost ucise în 1915, în masacre şi în urma unor deportări. Însă Akara respinge folosirea cuvântului, argumentând că a fost vorba despre un război civil de pe urma căruia au avut de suferit ambele părţi. Această problemă a afectat şi continuă să afecteze relaţiile celor două state, relatează BBC News online.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Davutoglu a subliniat, în pofida declaraţiei sale conciliante, că Turcia nu va recunoaşte că în urmă cu 100 de ani a fost comis loc un genocid. "Să reduci totul la un cuvânt, să arunci responsabilitatea unor generaţii doar asupra naţiunii turce este problematic din punct de vedere legal şi moral", a apreciat el.
Însă premierul a recunoscut deportările. "Ne amintim cu respect şi împărtăşim durerea nepoţilor şi copiilor armenilor otomani care şi-au pierdut viaţa în timpul deportării din 1915", a spus el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat dur, săptămâna trecută, pe Papa Francisc, după ce acesta a denunţat genocidul armenilor. El a catalogat "nepotrivite" declaraţiile Papei şi l-a avertizat pe Suveranul Pontif "să nu repete greşeala".
Citeşte şi:
Papa Francisc denunţă masacrarea armenilor de către otomani drept "primul genocid din secolul al XX-lea"
Liderul turc a făcut declaraţii asemănătoare anul trecut, înaintea comemorării, prezentând masacrul drept "durerea noastră comună".
Marea majoritate a experţilor, mai puţin cei turci, consideră masacrul - care a avut loc pe teritoriul de est al Turciei de astăzi - un genocid. Acesta este recunoscut ca atare de ţări ca Argentina, Belgia, Canada, Franţa, Italia, Rusia şi Ungaria.
De asemenea, Guvernul german, care a evitat mult timp cuvântul, a anunţat luni că urmează să susţină adoptarea unei rezoluţii, în Parlament, prin care masacrul va fi recunoscut ca genocid.
Turcia afirmă că multe dintre persoanele vizate au fost ucise în lupte, în timpul Primului Război Mondial, şi că etnici turci au fost, de asemenea, afectaţi de conflict.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe