Turcii sunt revoltaţi, grecii şi armenii sărbătoresc. Disney a decis să nu mai difuzeze serialul "Atatürk"

  • Decizia Disney de a nu difuza un serial care prezintă viaţa părintelui fondator al Turciei a stârnit revoltă.
  • Înalţi oficiali turci au acuzat platforma americană că a cedat presiunilor exercitate de grupuri din Armenia.
Urmărește
4982 afișări
Imaginea articolului Turcii sunt revoltaţi, grecii şi armenii sărbătoresc. Disney a decis să nu mai difuzeze serialul "Atatürk"

Sursa: AP / Mediafax Foto

Presa turcă a relatat miercuri că Disney a decis să retragă serialul "Atatürk", un serial în şase părţi, care trebuia iniţial să fie difuzat pe platforma Disney+ în data de 29 octombrie. Lansarea era programată pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a fondării Republicii Turcia de către Mustafa Kemal Atatürk.

Ebubekir Şahin, şeful Consiliului Suprem al Radioului şi Televiziunii din Turcia, a anunţat că va fi lansată o anchetă cu privire la afirmaţiile potrivit cărora decizia a fost luată în urma unor presiuni concertate din partea diasporei armene. "Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii noastre Türkiye, este cea mai importantă valoare socială a noastră", a declarat el, informează POLITICO.

În timp ce Atatürk rămâne o figură legendară pentru turci pentru că a fondat o republică seculară modernă în 1923 din cenuşa Imperiului Otoman, criticii spun că noul său stat i-a îmbrăţişat pe autorii unui genocid împotriva armenilor comis în timpul Primului Război Mondial şi a aruncat vina pentru masacre asupra victimelor.

Turcia susţine oficial că armenii au luat armele împotriva statului otoman, uneori în alianţă cu Rusia, şi că morţii au fost rezultatul războiului şi al bolilor, contestând totodată numărul de morţi. Ankara susţine că uciderea armenilor nu a fost sistematică, în ciuda faptului că a fost recunoscută ca genocid de 34 de ţări, inclusiv de SUA, precum şi de Parlamentul European. Sute de mii de greci au fost, de asemenea, supuşi deportărilor şi marşurilor morţii.

Un purtător de cuvânt al partidului AK, aflat la guvernare, al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, a calificat mişcarea Disney drept "ruşinoasă" şi a afirmat că firma a cedat în faţa "lobby-ului armean".

Într-un comunicat emis miercuri, Disney+ a confirmat că nu va difuza serialul, dar a precizat că serialul a fost preluat în schimb de compania sa soră FOX.

Atatürk, al cărui titlu onorific înseamnă "Părintele turcilor", a fost comandant militar în Imperiul Otoman, supervizând forţele otomane la Gallipoli în Primul Război Mondial, unde a apărat Istanbulul (pe atunci Constantinopol) împotriva trupelor invadatoare britanice, australiene şi neozeelandeze. El a fost în prima linie la Gallipoli şi nu era conducătorul ţării în timpul unora dintre cele mai brutale masacre ale armenilor, mulţi dintre ei fiind trimişi în marş în deşertul sirian.

De asemenea, i se atribuie meritul de a fi împiedicat Aliaţii să ciopârţească Imperiul Otoman la sfârşitul războiului.

Fotografia lui Atatürk este atârnată în birourile guvernamentale, restaurantele şi casele din întreaga ţară, în timp ce statui ale acestuia au fost ridicate în pieţe publice din aproape fiecare oraş important. Insultarea publică a memoriei sale se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare.

Atât activiştii greci, cât şi cei armeni s-au opus lansării serialului "Atatürk", despre care ei spun că îi ascunde complicitatea cu capitole întunecate din istoria popoarelor lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici