Ucraina salută eforturile pentru reducerea tensiunilor, iar Rusia observă „semnale pozitive"

Administraţia de la Kiev a salutat, miercuri seară, eforturile diplomatice ale ţărilor europene în sensul reducerii tensiunilor şi evitării unui conflict militar ucraineano-rus, iar Kremlinul a anunţat că observă „semnale pozitive".

Urmărește
5020 afișări
Imaginea articolului Ucraina salută eforturile pentru reducerea tensiunilor, iar Rusia observă „semnale pozitive"

„Diplomaţia continuă, în sensul reducerii tensiunilor. Modul în care comunitatea europeană răspunde la această criză va determina viitorul securităţii Europei şi al fiecărui stat european", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, citat de cotidianul Kyiv Post.

La rândul său, Dmtri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a afirmat că există "semnale pozitive" în sensul depăşirii crizei. „Există semnale pozitive că o soluţie în Ucraina se va putea baza doar pe aplicarea Acordului Minsk", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Negocierile cu Rusia pe tema rezolvării conflictului separatist din estul Ucrainei pot avansa, a declarat marţi, la Kiev, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care cu o zi înainte se întâlnise la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat speranţa marţi că Acordul de la Minsk va oferi o soluţie durabilă. Volodimir Zelenski a afirmat că în curând ar putea fi organizat un nou summit în Formatul Normandia, inclusiv cu omologul său rus Vladimir Putin, pe tema soluţionării conflictului separatist din regiunile Lugansk şi Doneţk. Joi, la Berlin va avea loc o reuniune la nivel de consilieri politici în Formatul Normandia, din care fac parte Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedinţii Poloniei şi Franţei, Andrzej Duda şi Emmanuel Macron, au pledat, cu ocazia întrevederii desfăşurate marţi seară de la Berlin, pentru continuarea eforturilor diplomatice în relaţia cu Rusia, în scopul evitării unui conflict militar în Europa.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici