Ucraina vrea o descentralizare sporită şi nu "federalizarea" promovată de către Rusia

Guvernul ucrainean a decis o descentralizare sporită, o idee susţinută de către occidentali, şi nu "federalizarea" promovată de către Moscova, se arată într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul Executivului de la Kiev.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea o descentralizare sporită şi nu "federalizarea" promovată de către Rusia

Ucraina vrea o descentralizare sporită şi nu "federalizarea" promovată de către Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul interimar a adoptat marţi principiul unei "descentralizări a puterii şi unei extinderi importante a puterilor comunităţilor locale", se arată în comunicat.

O asemenea reformă urmează să permită "concilierea comunităţilor naţionale şi locale", adaugă aceeaşi sursă.

Vicepremierul însărcinat cu Dezvoltarea Regională Volodimir Groisman a apreciat, citat în comunicat, că în prezent există "un monopol al puterii de stat asupra regiunilor".

În mod concret, guvernatorii regiunilor, care în prezent sunt numiţi de către puterea centrală, vor fi aleşi de către Adunări regionale, iar prefecţii vor păstra doar puterea de control.

Aceste reforme au fost adoptate în "consens" cu regiunile, municipalităţile şi alte organe locale, se arată în comunicatul guvernamental.

Guvernul urmează să prezinte "într-un viitor apropiat" proiecte de lege cu privire la aceste reforme, potrivit lui Groisman, iar după implementarea acestui cadru vor fi organizate alegeri locale.

După demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte al ţării, la sfârşitul lui februarie, au izbucnit tensiuni puternice în regiunile rusofone din estul ţării, iar Rusia a încorporat peninsula Crimeea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis la începutul lui martie că va proteja prin "toate mijloacele" cetăţenii ruşi din Ucraina şi a masat zeci de mii de militari în apropierea frontierei cu fosta republică sovietică.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a lansat săptămâna trecută ideea unei "federalizări" a Ucrainei, ca bază a unui eventual compromis care să permită "protejarea drepturilor celor care trăiesc în Ucraina şi în principal a populaţiei ruse".

Însă autorităţile ucrainene de tranziţie proeuropene au denunţat imediat o manevră în vederea "împărţirii" ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici