Documente-cheie ale UE în negocierile pentru Brexit, publicate. Măsurile care îi vizează şi pe românii din Marea Britanie

Cu doar 10 zile înaintea alegerilor generale din Regat, Uniunea Europeană a publicat două documente care vor afecta fiecare persoană care locuieşte sau plănuieşte să se mute în Marea Britanie.

Urmărește
5099 afișări
Imaginea articolului Documente-cheie ale UE în negocierile pentru Brexit, publicate. Măsurile care îi vizează şi pe românii din Marea Britanie

Documente-cheie ale UE în negocierile pentru Brexit, publicate. Măsurile care îi vizează şi pe românii din Marea Britanie

Documentele întocmite de negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, sunt publicate în condiţiile în care negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE vor debuta pe 19 iunie.

Unul dintre documente este intitulat "Principii esenţiale privind drepturile cetăţenilor" şi are patru pagini, iar celălalt a fost denumit "Principii esenţiale privind acordul financiar" şi conţine zece pagini.

Primul document explică în detaliu protecţia pe care doreşte să o garanteze pentru aproape 5 milioane de persoane vizate de Brexit - 3,5 milioane de cetăţeni ai UE din Marea Britanie şi 1,2 milioane de britanici aflaţi pe continent.

Potrivit abordării UE, Curtea Europeană de Justiţie ar trebui să aibă competenţe depline pentru a se pronunţa asupra disputelor privind drepturile cetăţenilor, iar Comisia Europeană ar trebui să aibă puteri depline pentru a monitoriza dacă Marea Britanie respectă înţelegerea.

Uniunea Europeană vrea ca Marea Britanie să garanteze că actualii şi viitorii membri ai familiilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie vor avea dreptul să se stabilească în ţară, pe o perioadă nedeterminată, după Brexit, la cinci ani după o rezidenţă continuă. Totodată, Londra ar trebui să se angajeze şi după martie 2019 să contribuie la fondul de pensii pentru foştii angajaţi şi oficiali UE.

Totodată, UE va cere ca studenţii din afara Marii Britanii să poată avea drept de muncă după terminarea studiilor, fără a fi încadraţi la legea imigraţiei.

Documentul privind aspectele financiare nu stabileşte o sumă exactă pentru acordul Brexit, dar menţionează 74 de instituţii diferite ale UE la care Londra ar trebui să continue să contribuie, în baza unor acorduri semnate cu celelalte state membre.

"În cazul în care decontarea financiară include toate obligaţiile menţionate mai sus, cota Marii Britanii privind obligaţiile faţă de UE ar trebui stabilită ca raport (în procente) între toate resursele proprii transferate de Regatul Unit la bugetul UE şi toate resursele proprii transferate de cele 28 de state membre UE în perioada 2014-2018", se arată în documentul UE.

Instituţiile europene pentru care au fost făcute menţiuni specifice privind Brexit sunt Banca Europeană de Investiţii, Banca Centrală Europeană, Fondul European de Dezvoltare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici