UE analizează măsuri de sprijinire a Italiei, confruntată cu un val de imigranţi tunisieni

Uniunea Europeană analizează măsurile pe care le poate lua în sprijinul Italiei, confruntată cu un val de imigranţi tunisieni, care debarcă ilegal pe insula Lampedusa, a declarat, duminică, un purtător de cuvânt al UE, citat de AFP.

Urmărește
4 afișări

"Comisia Europeană se află în legătură directă cu autorităţile italiene", a precizat purtătorul de cuvânt, fără a se referi însă la măsuri concrete de urgenţă.

Circa 5.000 de tunisieni au ajuns, în decurs de cinci zile, pe insula Lampedusa, determinându-l pe ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, să insiste duminică pentru "o intervenţie urgentă a UE".

Până acum, "Europa nu a făcut nimic", deşi autorităţile de la Roma cer ajutor încă de vineri, iar "o intervenţie a Europei este indispensabilă", a spus Maroni.

Comisarul european pentru Securitate, Cecilia Malmstrom, "a discutat ieri (sâmbătă - n.red.) cu Maroni şi este perfect conştientă de presiunile excepţionale exercitate asupra Italiei" prin debarcarea masivă a imigranţilor tunisieni, a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Malmstrom se află în legătură şi cu Frontex, agenţia UE pentru supravegherea frontierelor, dar şi cu biroul european pentru sprijinirea azilului, "pentru a analiza în ce fel pot acorda acestea asistenţă autorităţilor italiene", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Comisia este dispusă să discute detaliat acest subiect la următorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne, în data de 24 februarie", a afirmat acesta.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, şi şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, au cerut vineri "convocarea urgentă a unei reuniuni la nivel politic a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE".

Italia "cere trimiterea imediată a unei misiuni Frontex de interceptare şi patrulare în largul coastelor tunisiene, pentru a controla afluxul", conform unui comunicat comun al celor doi miniştri italieni.

Ei au apreciat că este necesar "un răspuns imediat al UE în faţa noii situaţii, deoarece Italia nu poate face faţă singură şi deoarece este în interesul întregii Europe să acţioneze eficient şi la timp".

Şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton, urmează să ajungă luni în Tunisia, pentru a exprima voinţa UE de a oferi asistenţă pentru reforme democratice în această ţară, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici