UE condamnă interzicerea partidelor de opoziţie în cadrul alegerilor prezidenţiale din Venezuela

Uniunea Europeană condamnă decizia Curţii Supreme din Venezuela privind interzicerea partidelor de opoziţie la alegerile prezidenţiale din 30 aprilie, situaţie care "reprezintă o încălcare gravă a principiului alegerilor echitabile", a declarat, vineri, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului UE condamnă interzicerea partidelor de opoziţie în cadrul alegerilor prezidenţiale din Venezuela

UE condamnă interzicerea partidelor de opoziţie în cadrul alegerilor prezidenţiale din Venezuela

La 25 ianuarie, Curtea Supremă de la Caracas a cerut consiliului electoral naţional să nu permită înregistrarea partidelor de opoziţie pentru scrutinul prezidenţial anticipat din 30 aprilie.

"În ceea ce priveşte recenta decizie de a organiza alegeri prezidenţiale, luată de Adunarea Naţională Constituantă - nerecunoscută de UE, regretăm profund faptul că a fost luată în afara sferei dialogului naţional. Alegerile ar trebui să se bazeze pe un calendar electoral viabil, convenit în contextul dialogului naţional cu toţi actorii relevanţi şi partidele politice, care ar trebui să-şi asume responsabilităţile. Respectarea condiţiilor egale, corecte şi transparente de participare, inclusiv ridicarea interdicţiilor asupra oponenţilor politici, o structură echilibrată a Consiliului Electoral Naţional şi existenţa unor garanţii suficiente cu observare internaţională independentă, reprezintă singura modalitate de a reconstrui încrederea poporului venezuelean în procesul electoral şi de a evita polarizarea. În acest context, UE regretă, de asemenea, decizia recentă a Curţii Supreme de a exclude MUD (n.a. - coaliţia de opoziţie) din alegerile prezidenţiale, ceea ce reprezintă o încălcare nouă şi gravă a principiului alegerilor echitabile", a precizat Mogherini.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a mai transmis că Blocul comunitar va monitoriza atent situaţia, fiind pregătit să ia măsurile adecvate.

"Viitorul Venezuelei poate fi decis numai de către poporul său. Uniunea Europeană reafirmă necesitatea unei soluţii paşnice la criza din Venezuela, bazată pe alegeri credibile, pe recunoaşterea şi respectarea rolului şi independenţei tuturor instituţiilor alese în mod democratic - în special a Adunării Naţionale -, pe eliberarea tuturor prizonierilor politici şi pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. UE va continua să monitorizeze situaţia şi este pregătită să ia măsurile adecvate, în lumina evoluţiilor, şi va continua să utilizeze toate instrumentele sale pentru a promova soluţii democratice menite să aducă stabilitate politică şi să permită ţării să răspundă nevoilor urgente ale populaţiei grav afectate de criza actuală", a mai spus Federica Mogherini.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut, vineri, impunerea de noi sancţiuni la nivelul Uniunii Europene împotriva Venezuelei, "având în vedere deciziile recente şi trecerea la autoritarism". Macron a făcut apel la ţările care au legături economice strânse cu Venezuela să impună "sancţiuni eficiente".

La 22 ianuarie, Uniunea Europeană a adoptat sancţiuni împotriva a şapte înalţi oficiali din Venezuela, inclusiv împotriva preşedintelui Curţii Supreme, Maikel Moreno. Măsurile sunt interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor. Printre persoanele vizate de sancţiuni se mai numără ministrul de Interne, Nestor Riverol, şi directorul serviciului naţional de informaţii, Gustavo Gonzalez Lopez.

Formaţiunile democrate Justiţia Întâi, Voinţa Populară şi Acţiunea Democrată au boicotat alegerile locale din decembrie 2017, susţinând că sistemul electoral este viciat şi "dictatura" lui Nicolas Maduro. Prin urmare, Partidul Socialist din Venezuela, care guvernează de 18 ani, a câştigat categoric alegerile locale.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Naţionale Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici