UE lucrează la un plan de 20 de miliarde de euro pentru a concura cu China

Uniunea Europeană lucrează la un pachet de finanţare în valoare de 20 de miliarde de euro pentru a sprijini reţelele de transport africane, dar şi proiecte în domeniul energiei, al tehnologiei digitale, al educaţiei şi al sănătăţii, pentru a contracara influenţa Chinei pe continent, scrie Bloomberg.

Urmărește
1326 afișări
Imaginea articolului UE lucrează la un plan de 20 de miliarde de euro pentru a concura cu China

Statele membre nu s-au angajat încă să finanţeze planurile de infrastructură, potrivit unor oficiali familiarizaţi cu discuţiile.

Planul blocului include coridoare strategice, cabluri submarine internaţionale, noi interconetări energetice şi investiţii în surse regenerabile în Senegal, Coasta de Fildeş, Egipt, Maroc şi Kenya, potrivit unui proiect al pachetului văzut de Bloomberg.

Investiţiile sunt menite să susţină noul parteneriat pe care UE şi Africa doresc să îl pecetluiască la summitul din 17-18 februarie de la Bruxelles.

Liderii africani au acordat prioritate drumurilor, căilor ferate şi podurilor. Însă unele guverne ale UE se confruntă cu constrângeri bugetare naţionale care fac dificile promisiunile unor finanţări semnificative înaintea reuniunii, în timp ce altele, inclusiv Germania, rămân sceptice în ceea ce priveşte disponibilitatea unora dintre propuneri, au adăugat oficialii.

Lista UE include aproximativ 60 de proiecte menite să relanseze relaţia, după luni de tensiuni legate de aprovizionarea cu vaccinuri şi de brevete, precum şi de restricţiile de călătorie menite să stopeze pandemia Covid-19.

Cea mai mare parte a fondurilor din planul UE ar urma să meargă către Global Gateway, iniţiativa Europei de a rivaliza cu planul masiv de investiţii al Chinei pe continent. Blocul comunitar încearcă să mobilizeze 150 de miliarde de euro până în 2027 din diverse surse.

UE oferă „progrese cantitative şi calitative în ceea ce priveşte finanţarea infrastructurii", potrivit documentului. Blocul promite „fonduri substanţiale" pentru investiţii în proiecte şi pentru asistenţă tehnică în vederea identificării de noi proiecte. De asemenea, UE doreşte să atragă bani privaţi prin utilizarea fondurilor publice ca garanţii şi prin implicarea băncilor africane de dezvoltare.

Beijingul a promis în 2018 împrumuturi de aproximativ 60 de miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani pentru finanţarea de drumuri şi poduri în Africa. Însă planul chinezesc Belt and Road a fost controversat încă de la început din cauza corupţiei şi a provocărilor legate de sustenabilitatea datoriei cu care se confruntă guvernele gazdă.

UE a ales proiecte axate pe domenii comerciale cheie, selectate de naţiunile africane în funcţie de nivelul de pregătire, de impactul potenţial şi de posibilitatea de a atrage bani din partea statelor membre şi fonduri private, a declarat un oficial UE. Lista include coridorul Dakar-Abidjan din Africa de Vest, zona Libreville-Kribi-Douala-N'Djamena, care leagă Gabon, Camerun şi Ciad, precum şi zona dintre Mombasa şi Kisangani din Kenya şi Republica Democratică Congo.

Europa va propune, de asemenea, construirea unui cablu submarin internaţional de fibră optică pentru a conecta UE cu Africa de-a lungul coastei atlantice.

UE va oferi, de asemenea, o nouă cooperare în domeniul securităţii. Ca parte a unui efort mai cuprinzător de sprijinire a forţelor armate africane, ţările europene ar urma să livreze echipamente militare în lunile următoare, potrivit proiectului de text.

Migraţia va fi un alt subiect de primă importanţă în timpul summitului de săptămâna viitoare. Ţările UE vor mobiliza 4,4 miliarde de euro pentru a lupta împotriva traficanţilor de persoane, pentru a impune returnările voluntare şi forţate şi pentru a consolida gestionarea frontierelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici