- Home
- Externe
- (13.07.2022, 15:14)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE transmite că Ungaria şi Polonia încă au probleme cu statul de drept. Zeci de miliarde de euro rămân blocate
Uniunea Europeană a cerut miercuri Ungariei şi Poloniei să îmbunătăţească independenţa justiţiei şi a mass-mediei, precum şi măsurile de protecţie împotriva corupţiei, afirmând că nu au fost îndeplinite condiţiile necesare pentru deblocarea unui ajutor de miliarde de euro pentru cele două ţări şi că persistă preocupări serioase.
Urmărește
469 afișări
Evaluarea a fost făcută în noul raport al executivului UE privind statul de drept, care include sfaturi pentru îmbunătăţiri democratice în toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, de la o mai bună transparenţă financiară a funcţionarilor până la digitalizarea administraţiei publice, potrivit Reuters.
Însă ochii sunt aţintiţi asupra celor două foste ţări comuniste, unde guvernele eurospectetice duc lupte din ce în ce mai acerbe cu UE în ceea ce priveşte migraţia, drepturile omului, problemele de mediu şi valorile democratice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Invazia Rusiei în Ucraina ne reaminteşte încă o dată că drepturile fundamentale şi statul de drept sunt pilonii democraţiei", a declarat comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, la prezentarea raportului.
"Ucraina se află în război împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru că lui Putin nu i-a plăcut ca Ucraina să meargă în direcţia unui stat democratic. În timp ce ajutăm la susţinerea statului de drept în Ucraina, putem rămâne credibili doar dacă propria noastră casă este în ordine."
Comisia cu sediul la Bruxelles interzice accesul Budapestei la 15,5 miliarde de euro din fondurile de stimulare menite să ajute economiile să îşi revină după pandemia de COVID, precum şi la alte 36 de miliarde de euro prevăzute pentru Polonia, cea mai mare ţară din estul UE.
În ceea ce priveşte Ungaria, Comisia a declarat că preocupările legate de independenţa justiţiei "rămân nerezolvate", recomandând Budapestei să consolideze rolul Consiliului Judiciar Naţional, precum şi să sporească independenţa autorităţii de reglementare în domeniul mass-media şi să adopte "reforme cuprinzătoare privind lobby-ul".
În ceea ce priveşte Varşovia, Comisia a afirmat că "persistă preocupări serioase legate de independenţa sistemului judiciar polonez".
Comisia a recomandat separarea rolurilor ministrului justiţiei şi procurorului general, îmbunătăţirea accesului societăţii civile la elaborarea politicilor şi asigurarea unui proces echitabil de luare a deciziilor privind licenţele de funcţionare pentru mass-media.
Acest lucru vine într-un moment sensibil pentru Viktor Orban, premierul de lungă durată al Ungariei, unde forintul a atins minime recorduri faţă de euro, pe fondul unei inflaţii de două cifre şi al creşterii costurilor cu energia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Negocierile dintre delegaţiile Turciei, Rusiei, Ucrainei şi ONU pe tema cerealelor au început la Istanbul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe