UE va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei pe tema Ucrainei, asigură Catherine Ashton

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a asigurat luni că Uniunea Europeană va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei, luând decizia de a impune sancţiuni şi reafirmând că europenii nu doresc escaldarea tensiunilor cu Moscova.

Urmărește
1636 afișări
Imaginea articolului UE va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei pe tema Ucrainei, asigură Catherine Ashton

UE va transmite "cel mai puternic mesaj posibil" Rusiei pe tema Ucrainei, asigură Catherine Ashton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom transmite cel mai puternic mesaj posibil Rusiei", pentru ca Moscova "să înţeleagă cât de serioasă" este situaţia după "pretinsul" referendum din Crimeea, a declarat Catherine Ashton, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din UE de la Bruxelles.

Şefii diplomaţiilor din UE urmează să decidă sancţiuni specifice vizând oficiali ruşi sau ucraineni proruşi, printre care restricţii privind vizele şi blocarea conturilor din străinătate.

Lista persoanelor vizate se anunţă "restrânsă", a anunţat luni ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, la sosirea la Bruxelles. Lista ar urma să includă în special oficiali din Crimeea care au susţinut anexarea teritoriului la Rusia şi care au participat la organizarea referendumului.

"Trebuie să dăm dovadă de multă fermitate şi, în acelaşi timp, să găsim modalităţile de dialog, astfel încât să nu ne îndreptăm spre o escaladare", a declarat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, adoptând o poziţie diferită de aceea exprimată de unii dintre colegii săi din UE.

De altfel, Catherine Ashton a cerut din nou Rusiei "să înceapă dialogul cu autorităţile ucrainene şi să evite tensionarea situaţiei cât mai rapid posibil". "Nu se observă acest lucru deocamdată", a precizat şefa diplomaţiei europene.

Ministrul luxemburghez de Externe a subliniat că Rusia va "suferi", deoarece acţiunea în Crimeea va provoca "o devalorizare a rublei", o "izolare în Consiliul de Securitate al ONU" şi "chiar critici din partea partenerilor săi, printre care Armenia şi Kazahstan". "Există temeri privind Rusia acum, iar când există astfel de temeri, investiţiile se diminuează, iar economia suferă", a atras atenţia ministrul de Externe din Luxemburg.

El a adăugat că, realitatea îi obligă însă pe europeni să ţină cont de rezultatele referendumului, care arată că 96,6 la sută dintre alegători s-au pronunţat pentru anexarea peninsulei Crimeea la Rusia.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague, a subliniat că europenii exclud orice operaţiune militară. "Nu avem în vedere opţiuni militare, nu se pune problema unui război în Crimeea", a subliniat şeful diplomaţiei de la Londra.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici