UE vrea să blocheze preluarea companiilor comunitare de către entităţi controlate de alte state

  • Financial Times: UE vrea să blocheze preluarea companiilor comunitare de către entităţi aflate sub controlul unor state terţe
  • CE elaborează un proiect de rezoluţie prin care vor fi propuse noi instrumente de monitorizare a companiilor deţinute sau susţinute de state străine
  • Planurile ar putea amplifica tensiunile dintre Uniunea Europeană şi ţări terţe precum China
Urmărește
1031 afișări
Imaginea articolului UE vrea să blocheze preluarea companiilor comunitare de către entităţi controlate de alte state

UE vrea să blocheze preluarea companiilor comunitare de către entităţi controlate de alte state

Uniunea Europeană intenţionează să revizuiască reglementările pentru a putea bloca preluarea companiilor europene de către entităţi rivale care beneficiază de subvenţii acordate incorect de guverne străine, arată un proiect de document obţinut de cotidianul Financial Times.

Comisia Europeană elaborează un proiect de rezoluţie prin care vor fi propuse noi instrumente de monitorizare a companiilor deţinute sau susţinute de state străine care desfăşoară activităţi în Europa ori încearcă să pătrundă pe piaţa comunitară.

"Propunerile, care nu au fost încă finalizate, reprezintă cel mai determinant pas al UE în sensul contracarării concurenţei incorecte din partea Chinei ori a altor state. Planurile ar putea amplifica tensiunile, într-o perioadă sensibilă a relaţiilor UE-China, în contextul în care Beijingul reprimă protestele din Hong Kong, iar Bruxellesul vrea să ratifice un tratat de investiţii pe care cele două părţi au stabilit să îl definitiveze anul acesta", comentează Financial Times.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să organizeze un summit cu participarea premierului Chinei, Li Keqiang, la sfârşitul lunii iunie, exact când ar putea fi publicat planul Comisiei Europene.

Potrivit iniţiativei, Comisia Europeană va putea evalua impactul subvenţiilor acordate de guverne noneuropene şi care generează implicaţii asupra situaţiei concurenţiale în Europa. "Există din ce în ce mai multe situaţii în care subvenţii străine par să fi facilitat achiziţia de participaţii în spaţiul UE sau au distorsionat politicile preţurilor pentru beneficiari. Actualele instrumente politice ale UE nu abordează toate posibilele efecte distorsionante ale subvenţiilor străine. Acest plan prevede introducerea unor noi instrumente pentru abordarea acestor provocări şi pentru asigurarea unui cadru egal pe piaţa internă", se arată în proiectul de document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici