Un an de la debutul războiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protestează în toată lumea

Mii de persoane din întreaga lume protestează faţă de războiul din Orientul Mijlociu în apropierea zilei de 7 octombrie, când au început atacurile.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Un an de la debutul războiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protestează în toată lumea

Mii de protestatari au ieşit pe străzi în marile oraşe din întreaga lume sâmbătă şi duminică, cerând încetarea vărsării de sânge în Gaza şi în Orientul Mijlociu, înainte de prima aniversare a atacului mortal al Hamas asupra Israelului, scrie Reuters.

Aproximativ 40.000 de manifestanţi pro-palestinieni au mărşăluit prin centrul Londrei, în timp ce mii s-au adunat la Paris, Roma, Manila, Cape Town şi New York City. Demonstraţii au avut loc şi în apropierea Casei Albe din Washington, protestând împotriva sprijinului acordat de SUA Israelului în campaniile militare din Gaza şi Liban.

Protestatarii din Times Square din New York au scandat sloganuri precum: „Gaza, Liban vă veţi ridica, poporul este de partea voastră”. Ei purtau pancarte prin care cereau un embargo asupra armelor împotriva Israelului.

Războiul din Gaza a fost declanşat atunci când militanţii palestinieni Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 250 ca ostatici, conform numărătorii israeliene.

Atacul militar ulterior al Israelului asupra Gazei a ucis aproape 42.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Acesta a devastat enclava, strămutând aproape întreaga populaţie de 2,3 milioane de locuitori şi provocând foamete.

La Jakarta, capitala Indoneziei, cea mai populată ţară cu majoritate musulmană din lume, cel puţin 1.000 de protestatari pro-palestinieni s-au adunat duminică dimineaţa lângă ambasada SUA, cerând Washingtonului să înceteze furnizarea de arme către Israel.

Alte proteste au fost planificate duminică în mai multe oraşe.

Sâmbătă, la Londra, contramanifestanţii au fluturat steaguri israeliene în timp ce participanţii la marşul pro-palestinian treceau pe lângă ei. Au avut loc 15 arestări în marja protestelor, potrivit poliţiei, care nu a precizat dacă persoanele reţinute făceau parte din ambele grupuri.

La Roma, poliţia a lansat gaze lacrimogene şi tunuri cu apă după ce au izbucnit ciocniri. Aproximativ 6.000 de protestatari au sfidat interdicţia de a mărşălui în centrul oraşului înainte de aniversarea din 7 octombrie.

La Berlin, un protest a atras aproximativ 1.000 de manifestanţi cu steaguri palestiniene, care au scandat: „Un an de genocid”. Războiul din Gaza a dus la acuzaţii de genocid împotriva Israelului la Curtea Mondială, pe care Israelul le neagă. Demonstranţii germani au criticat, de asemenea, ceea ce au numit violenţa poliţiei împotriva protestatarilor pro-palestinieni. Susţinătorii Israelului din Berlin au protestat împotriva antisemitismului în creştere. Au izbucnit încăierări între poliţie şi protestatarii pro-palestinieni.

În ultimul an, amploarea crimelor şi a distrugerilor din Gaza a atras unele dintre cele mai mari demonstraţii globale din ultimii ani, inclusiv în SUA, unde au avut loc săptămâni de tabere pro-palestiniene în campusurile universitare.

Activiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la retorica antisemită şi islamofobă din cadrul unor proteste şi contra-proteste legate de conflict. Apărătorii drepturilor au avertizat cu privire la creşterea ameninţărilor la adresa musulmanilor şi evreilor din întreaga lume.

Statele Unite şi alţi aliaţi au susţinut dreptul Israelului la autoapărare, însă Israelul s-a confruntat cu o condamnare internaţională amplă pentru acţiunile sale din Gaza şi acum pentru bombardarea Libanului.

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă că guvernul său acţionează pentru a preveni repetarea atacului Hamas din 7 octombrie.

Războiul din Gaza s-a extins în regiune, atrăgând grupuri susţinute de Iran în Liban, Yemen şi Irak. Israelul a intensificat puternic campania din ultimele săptămâni în Liban. Iranul a lansat un tir de rachete împotriva Israelului săptămâna aceasta, la care Israelul nu a răspuns încă.

La Paris, protestatarul libanezo-francez Houssam Houssein a declarat: „Ne temem de un război regional, deoarece există tensiuni cu Iranul în acest moment, şi poate cu Irakul şi Yemenul”. Houssein a adăugat: „Chiar trebuie să oprim războiul, pentru că acum a devenit insuportabil”.

În Manila, activiştii s-au confruntat cu poliţia antirevoltă după ce au fost împiedicaţi să organizeze o demonstraţie în faţa ambasadei SUA din capitala filipineză împotriva sprijinului acordat de Washington Israelului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici