Un documentar denunţă o campanie secretă a SUA de asasinare a unor presupuşi terorişti - VIDEO

Un documentar lansat vineri în Statele Unite critică o campanie secretă de asasinate vizând presupuşi terorişti sau radicali, efectuată de către administraţia Obama, oferind asigurări că aceasta pătează imaginea Americii şi îi creează şi mai mulţi inamici.

Urmărește
778 afișări
Imaginea articolului Un documentar denunţă o campanie secretă a SUA de asasinare a unor presupuşi terorişti - VIDEO

Un documentar denunţă o campanie secretă a SUA de asasinare a unor presupuşi terorişti

În acest fim, intitulat "Dirty wars: the World is a Battlefield" (Războaie murdare: lumea este un câmp de luptă), jurnalistul Jeremy Scahill condamnă aceste "asasinate ţintite" comise cu ajutorul unor rachete, avioane fără pilot sau commandouri, în miezul nopţii.

În opinia sa, această tactică creează o stare de război permanentă, care "derapează în afara oricărui control".

Documentarul depune un efort să ridice un văl secret ce acoperă misiuni efectuate în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite, concentrându-se asupra victimelor civile şi unor acţiuni în Afganistan şi Yemen.

El relatează despre o eroare a forţelor speciale, comisă în satul afgan Gardez, unde au fost ucişi cinci civili, inclusiv două femei însărcinate şi un poliţist format de către americani.

În documentar, jurnalistul difuzează fragmente ale unei înregistrări video realizate de către o familie afgană la o petrecere la care oamenii dansează şi râd, cu doar câteva minute înainte să fie omorâţi.

După această dramă, locuitori din sat îşi strigă furia şi promit să se răzbune. "Dacă americanii mai fac asta din nou, vom fi pregătiţi, atunci, să luptăm împotriva lor", a declarat unul dintre ei.

În urma unor scurgeri de informaţii în presă, forţele americane au dat asigurări, iniţial, că victimele erau insurgenţi, după care au admis că este vorba despre o eroare tragică.

"Am ajuns să mă gândesc, în decursul anilor pe care i-am petrecut acoprind aceste conflicte, că prin aceste operaţiuni ţintite (...) ne facem mai mulţi inamici noi decât teroriştii reali pe care i-am ucis", a declarat pentru AFP Jeremy Scahill.

Atac cu rachetă americană de croazieră asupra unui sat yemenit

"Scopul acestui film nu este să spună publicului ceea ce trebuie să gândească despre această campanie antiteroristă, ci să arate altă versiune a ceea ce auzim cel mai adesea la televizor", a adăugat el.

În Yemen, documentarul prezintă un lider tribal, un fost parlamentar la nivel naţional, descriind un atac în 2009 cu o rachetă americană de croazieră, de tip Tomahawk, asupra satului beduin al-Majalah, care a omorât peste 40 de persoane, inclusiv copii.

Guvernul yemenit a revendicat acest atac, afirmând că a fost vorba despre o tabără de antrenament Al-Qaida. Însă telegrame diplomatice publicate ulterior de către site-ul WikiLeaks au confirmat că lovitura a fost efectuată cu o rachetă americană.

Partea cea mai controversată a filmului vizează asasinarea imamului americano-yemenit Anwar al-Awlaki, ucis într-o lovitură cu un avion american fără pilot, în septembrie 2011.

Administraţia Obama a recunoscut abia în mai 2012 că a ordonat eliminarea acestui imam. Casa Albă a insistat asupra faptului că această decizie a fost motivată de implicarea directă a acestuia în comploturi teroriste vizând Statele Unite, însă Jeremy Scahill apreciază că acesta a fost vizat doar din cauza retoricii sale şi pentru că ar fi putut să fie judecat de un tribunal american.

Documentarul său îl prezintă pe al-Awlaki ca pe un lider spiritual moderat care trăia în Virginia şi care a devenit un extremist din cauza atmosferei islamofobe din Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie 2001. "Statele Unite au contribuit la crearea individului pe care au sfârşit prin a-l ucide", comentează jurnalistul.

Pe 23 mai, într-un discurs despre actualizarea strategiei antiteroriste americane, Barack Obama a dezvăluit că a semnat un nou memorandum ce precizează circumstanţele în care ţara sa poate să recurgă la lovituri cu avioane fără pilot în străinătate, un anuţ primit cu scepticism de către Jeremy Cahill.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici