Un obiect preţios al unui rege englez, care şi-a decapitat două neveste, a fost găsit de un arheolog amator

Este o descoperire care l-a lăsat fără cuvinte pe un arheolog amator cu un detector de metale. Au trecut doi ani până ca un expert istoric să afle povestea misterioasă din spatele pandantivului regal ce a aparţinut unui rege englez, cunoscut pentru că s-a căsătorit de şase ori, a înfiinţat o nouă biserică, dar şi pentru acte de cruzime, ordonând decapitarea a două dintre nevestele sale.

Urmărește
27302 afișări
Imaginea articolului Un obiect preţios al unui rege englez, care şi-a decapitat două neveste, a fost găsit de un arheolog amator

British Museum/Wikipedia Commons -Google Arts & Culture

Charlie Clarke şi-a început pasiunea pentru căutarea de comori de şase luni, folosind un detector de metale.

În 2019, a dezgropat un pandantiv de aur în Warwickshire, în regiunea West Midlands din Anglia.

Pandantivul prezenta simbolurile regelui Henric al VIII-lea Tudor şi ale primei sale soţii Katherine de Aragon, pe un lanţ alcătuit din 75 de zale. Prima dintre cele şase soţii ale lui Henric al VIII-lea, Katherine s-a căsătorit cu Henric în 1509.

„A fost pur şi simplu extraordinar”, a declarat Clarke miercuri, 1 februarie, jurnaliştilor de la CNN

Cântărind 300 de grame, pandantivul în sine are formă de inimă. O parte este decorată cu un trandafir specific familiei Tudor, împletit cu un tufiş de rodie care creşte din aceeaşi ramură.

Reversul arată literele H şi K, pentru Henry şi Katherine. Ambele feţe sunt inscripţionate cu scrierea TOVS + IORS dedesubt, un joc de cuvinte pe cuvântul francez „toujours” care înseamnă „pentru întotdeauna”.

Clarke a consultat un expert de la Regton, un magazin din Birmingham, şi a contactat Muzeul Britanic, pentru a-i anunţa despre ceea ce a găsit. Când Rachel King, o curatoarea specializată pe Europa renascentistă de la Muzeul Britanic, i-a spus că "pandativul ăsta este o descoperire făcută odată la o generaţie" , lui Clarke i-a venit să se aşeze pe un scaun, şocat fiind. 

Odată ce pandantivul a fost predat, British Museum a efectuat analize ştiinţifice pentru a determina dacă era într-adevăr un pandantiv al familiei regale Tudor. S-a demonstrat că data din 1530. 

"Oamenii spun că este ca şi cum ai câştiga la loterie", a declarat Rachel King. 

Într-un raport anual efectuat de Muzeul Britanic, 45.581 de descoperiri arheologice au fost înregistrate în 2021, iar 96% dintre acestea au fost găsite de oameni care detectau metale.

Henry al VIII-lea (1491-1547) este faimos pentru că a rupt definitiv Anglia de Biserica Catolică şi a fondat Biserica Anglicană pentru a divorţa de Catherine de Aragon (fiica regelui Fernando al II-lea de Aragon şi al reginei  Isabel I la Católica de Castilia), de prima sa soţie de origine spaniolă cu care era căsătorit din 1509, fiindcă nu i-a oferit decât o fiică, viitoarea regină Maria I Tudor cea Sângeroasă (1516-1558).

El, fiindcă îşi dorea un fiu, s-a căsătorit cu Anne Boleyn în 1533, dar care i-a născut o altă fiică - viitoarea regină Elizabeth I (1533-1603). 

A ordonat decapitarea ei, acuzând-o de adulter, apoi s-a căsătorit cu Jane Seymour care a murit din cauza unor complicaţii la naştere pentru a-l naşte pe viitorul rege Edward al VI-lea (1537-1553), apoi cu Anne de Cleves, dar căsătoria a fost anulată.

În 1540 s-a căsătorit cu Catherine Howard, însă regele i-a ordonat decapitarea după câteva luni, acuzând-o de adulter. În cele din urmă, s-a căsătorit pentru a şasea oară cu Catherine Parr care l-a alinat pe rege la bătrâneţe, publicând o carte de rugăciuni. 

Henry al VIII-lea, considerat unul dintre cei mai glorioşi regi englezi din istoria insulelor britanice pentru că a extins regatul prin anexarea Ţării Galilor şi fiindcă a primit titlul de rege al Irlandei, a fost însă un cheltuitor extravagant, folosind veniturile mănăstirilor pentru a duce războaie costisitoare, trăind un stil extragavant de viaţă şi ducând Regatul Angliei în prag de faliment.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici