Unele informaţii despre militarii români de pe WikiLeaks, neconcordante cu date MApN

Documentele secrete despre operaţiunile din Afganistan, publicate recent în presa internaţională, conţin numeroase trimiteri la trupele româneşti, documentele arătând în unele cazuri inadvertenţe cu datele oficiale prezentate la momentul respectiv şi existente încă pe site-ul MApN.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului Unele informaţii despre militarii români de pe WikiLeaks, neconcordante cu date MApN

Unele informaţii despre militarii români de pe WikiLeaks, neconcordante cu date MApN (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, dintre cele 89 de referiri la evenimente cu militarii români, peste 45 sunt situaţii legate de explozii (explozive hazard). În cea mai mare parte a cazurilor, este vorba despre dispozitive explozive improvizate (DEI) descoperite şi detonate fără victime sau pagube materiale. În alte 27 de cazuri, documentele prezentate se referă la acţiuni inamice (enemy action), fiind vorba despre atacuri sau foc direct sau indirect.

În documentele prezentate, 42 sunt din 2007, 21 sunt din 2009, 5 sunt din 2008, 8 sunt din 2006, 11 din 2005 şi unul din 2004.

Două dintre documentele din 2005 vizează aceeaşi zi - 24 aprilie 2005. Unul dintre cele două documente menţionează o misiune de patrulare a românilor, în timpul căreia a fost detonat un dispozitiv explozibil improvizat, amplasat cel mai probabil de forţele talibane care vizau forţele de coaliţie şi pe cele afgane. În urma evenimentului, un militar român a murit, iar doi au fost răniţi, menţionează documentul WikiLeaks.

Pe site-ul MApN este menţionat că, la data de 24 aprilie 2005, sublocotenentul (pm) Narcis Şonei a decedat în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război. În urma aceluiaşi eveniment au fost răniţi sergenţii Gabriel Hanganu şi Adrian Dogaru.

Un alt document prezentat de WikiLeaks menţionează producerea, la 3 decembrie 2005, a unui accident de către un blindat (armored personnel carrier) al forţelor româneşti. Potrivit sursei citate, autoturismul a lovit un afgan, care a fost rănit la cap. Documentul nu prezintă detalii despre incident.

Într-un alt document se menţionează că, la 18 mai 2006, în urma unui atac care a vizat două vehicule americane, au rezultat un mort şi mai mulţi răniţi. Potrivit documentului, este vorba despre un civil american mort şi despre cinci răniţi uşor - doi civili americani, doi interpreţi afgani şi un român, membru al unei echipe de securitate. Evenimentul nu a fost făcut public, la acea dată, la Bucureşti.

La 19 iunie 2006, potrivit documentelor WikiLeaks, un blindat românesc a lovit un DEI, în urma evenimentului fiind ucis un militar, alţi patru fiind răniţi. Documentul arată că alte două dispozitive explozive au fost găsite şi detonate de echipele de genişti la 50 de metri distanţă. Evenimentul este probabil acelaşi cu cel despre care MApN a anunţat o zi mai târziu. Potrivit site-ului MApN, la 20 iunie 2006 sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. În urma aceluiaşi eveniment datat de MApN 20 iunie 2006, sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban, în timp ce executau o misiune de patrulare, au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv explozibil improvizat.

Cu o lună mai târziu, la 19 iulie 2006, documentele menţionează o acţiune inamică la Aeroportul Kandahar, în urma căreia un militar român şi un altul american au fost uşor răniţi şi trataţi la faţa locului, eveniment care nu se regăseşte în informaţiile de pe site-ul MApN.

Pe de altă parte, documentele menţionează un alt accident produs la 22 martie 2007, când un convoi românesc care se îndrepta către nord, de la Gardez la Kandahar, a accidentat un copil afgan. Potrivit documentelor, copilul s-ar fi desprins de mama sa ieşind în mijlocul străzii şi lovindu-se de partea din spate a primului autovehicul din convoiul românesc. Investigaţia la faţa locului, se arată în documente, a fost dificilă, chiar imposibilă, din cauza mulţimii care se aduna. În acelaşi timp, documentul vorbeşte despre plata unei recompense financiare care urma să se facă familiei copilului.

Un alt document care face referire la un incident din data de 27 aprilie 2007, soldat cu moartea unui militar american şi a altor 49 de "inamici", menţionează faptul că trupele româneşti implicate în acţiune alături de cele ale SUA "au luptat cu un curaj imens", oferind sprijin esenţial. Un al doilea document datat 30 aprilie 2007 prezentat de WikiLeaks menţionează o "acţiune inamică" în urma căreia un militar român şi un altul din cadrul ANA au fost răniţi. Cei doi răniţi au fost evacuaţi din regiunea Shindand către Herat.

Potrivit datelor de pe site-ul MApN, a fost înregistrat un rănit în rândurile militarilor români din Afganistan în acea perioadă, însă zilele nu corespund şi este greu de precizat dacă este vorba despre acelaşi eveniment. Respectiv, potrivit datelor făcute publice de MApN, la 29 aprilie 2007 sergentul major Marian Constantin a fost rănit în timpul unei misiuni de luptă.

Documentele WikiLeaks menţionează, la 24 noiembrie 2007, o acţiune inamică soldată cu rănirea a doi militari români.

Potrivit documentului, un număr necunoscut de insurgenţi a lansat foc indirect asupra forţelor aliate. Au intervenit trupe româneşti şi doi militari români au suferit răni minore. Evenimentul s-a petrecut în regiunea Deh Chopan, din Zabul. Datele oficiale ale MApN nu menţionează însă acest caz.

Documentele WikiLeaks menţionează o acţiune inamică, foc direct, la 18 iulie 2009, în urma căreia şapte români din cadrul ISAF au fost răniţi. Potrivit site-ului MApN doi, nu şapte, militari au fost răniţi în Afganistan în acea perioadă, respectiv la 19 iulie 2009, când sergentul Florin Emil Cojocaru şi caporalul Gheorghiţă Pavăl au fost răniţi, în baza militară română din Qalat, în urma unui atac insurgent cu rachete şi armament portabil de infanterie.

Un alt document WikiLeaks vorbeşte de asemenea despre rănirea a doi militari români, la 4 septembrie 2009, în urma unei acţiuni inamice. Cel mai probabil este vorba despre acelaşi eveniment anunţat de MApN la 5 septembrie 2009, când fruntaşii Constantin Buturugă şi Florin Drehluţă au fost răniţi în urma unui atac insurgent cu aruncătoare de grenade şi armament portabil de infanterie produs într-o bază militară aflată la 60 km de Qalat.

Site-ul postului Deutsche Welle a anunţat, marţi, că documentele dezvăluite de site-ul WikiLeaks.org conţin referiri la operaţiuni ale militarilor români din Afganistan, inclusiv un raport privind moartea unui copil afgan, precum şi planuri ale insurgenţilor care vizau militari români. MApN a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX în acest context, că nu comentează materiale apărute în presă despre operaţiunile militare din Afganistan.

(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici