Ungaria se împotriveşte din nou: A blocat o declaraţie comună a UE privind alegerile din Venezuela

UE nu a reuşit să prezinte o poziţie comună privind alegerile contestate din Venezuela, după ce Ungaria s-a opus unei declaraţii care exprima îngrijorarea UE cu privire la presupusele „defecte şi nereguli” din cadrul scrutinului şi făcea apel la o mai mare transparenţă.

Urmărește
899 afișări
Imaginea articolului Ungaria se împotriveşte din nou: A blocat o declaraţie comună a UE privind alegerile din Venezuela

Ungaria se împotriveşte din nou: A blocat o declaraţie comună a UE privind alegerile din Venezuela

Ţările UE au dorit să adopte luni o declaraţie comună în care să îşi exprime îngrijorarea cu privire la rezultat, dar Budapesta s-a împotrivit acesteia, au declarat pentru POLITICO doi oficiali familiarizaţi cu discuţiile.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a publicat ulterior declaraţia - care afirmă că „rapoartele credibile ale observatorilor naţionali şi internaţionali indică faptul că alegerile au fost afectate de numeroase defecte şi nereguli” - în nume propriu.

Pe fondul veto-ului Budapestei, Josep Borrell a publicat marţi o declaraţie ulterioară în nume propriu, în loc să solicite sprijinul celor 27 de ţări membre ale UE.

„Datele pe care opoziţia [venezueleană] le-a pus la dispoziţia publicului oferă un rezultat radical diferit de cel anunţat” de autorităţile ţării, se arată în a doua declaraţie a lui Borrell.

Veto-ul Ungariei subliniază o deficienţă fundamentală a politicii externe a UE, conform căreia deciziile - inclusiv eventualele sancţiuni viitoare împotriva Venezuelei - trebuie să aibă votul unanim al celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar. Acest lucru a determinat mai multe ţări, precum Germania, să pledeze pentru luarea deciziilor de politică externă cu majoritate calificată.

Budapesta a atras mai multe critici din partea oficialilor UE de la preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE la 1 iulie, după ce a făcut vizite oficiale la Moscova şi Beijing – pe lângă cea de la Kiev – într-o acţiune pe care o consideră „o misiune de pace”.

La nivelul deciziilor sau iniţiativelor lansate de UE, Budapesta s-a opus şi în alte ocazii, precum acordarea sprijinului pentru Ucraina, dar şi impunerea unor sancţiuni împotriva Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici