Ungaria, Slovacia şi Serbia anunţă că promit să continue lupta împotriva migraţiei ilegale în UE

Liderii Ungariei, Slovaciei şi Serbiei vor continua eforturile comune de a reduce migraţia ilegală către Uniunea Europeană, adăugând că sunt necesare mai multe fonduri UE pentru această cauză, au declarat ei marţi, potrivit Reuters.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Ungaria, Slovacia şi Serbia anunţă că promit să continue lupta împotriva migraţiei ilegale în UE

Ungaria, Slovacia şi Serbia anunţă că promit să continue lupta împotriva migraţiei ilegale în UE

Reuniţi la Komarno, Slovacia, la graniţa cu Ungaria, liderii şi-au recunoscut eforturile de a reduce numărul de migranţi, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, care au venit prin aşa-numita rută balcanică, care trece prin Serbia şi intră în UE prin Ungaria.

Migranţii se îndreaptă de obicei spre ţările mai bogate din Europa de Vest, precum Germania.

„În acest an, există cu 80% mai puţini migranţi (în Serbia) decât anul trecut”, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic după întâlnirea cu omologii săi slovac şi maghiar Robert Fico şi Viktor Orban. „Vom continua să lucrăm împreună şi cred că rezultatele vor fi bune”, a adăugat el.

Migraţia ilegală rămâne o problemă politică importantă în Europa, la aproape un deceniu după criza din 2015, când aproximativ un milion de persoane au sosit în bloc. Anul trecut, numărul lor a fost de aproximativ o treime din această cifră.

Orban a declarat că cererile de azil trebuie să fie evaluate înainte ca unei persoane să i se permită să intre în UE, afirmând că acest model, utilizat în Ungaria, a fost singurul care a funcţionat împotriva migraţiei ilegale.

Săptămâna trecută, Italia a început să colaboreze cu Albania, ţară care nu este membră a UE, trimiţând migranţi acolo pentru a le fi procesate cererile de azil, un sistem de descurajare a traversărilor cu barca despre care alţi lideri UE au spus că ar putea fi un model.

Vucic a declarat că Serbia, care nu este membră a UE, nu va accepta niciodată să creeze pe teritoriul său hotspoturi pentru migranţii ilegali.

Numărul trecerilor ilegale în Balcanii de Vest a scăzut cu 79% de la an la an, ajungând la puţin sub 17.000 în primele nouă luni ale anului 2024, potrivit datelor agenţiei de frontieră Frontex. Fico, care a găzduit summitul, a numit lupta împotriva migraţiei ilegale o prioritate absolută şi a declarat că migraţia ilegală are efecte negative asupra Europei.

„A fost un subiect de discuţie astăzi faptul că, în planificarea următorului buget al UE după 2027, trebuie să insistăm ca o parte substanţială a bugetului să fie dedicată combaterii migraţiei ilegale, deoarece aceasta ne ameninţă serios”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici