- Home
- Externe
- BRUXELLES, (11.04.2014, 16:05)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor
Uniunea Europeană respinge ideea politizării industriei energetice şi aşteaptă ca furnizorii "să respecte angajamentele", avertizează Comisia Europeană, în contextul declaraţiilor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Urmărește
105 afișări
Uniunea Europeană îndeamnă Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles.
"Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic", a subliniat oficialul CE.
Gazele sumpărate din Rusia acoperă 25% din necesităţile ţărilor UE, factura totală în anul 2013 fiind de 35 de miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"Pentru moment, aprovizionarea cu gaze ruse este în regim normal", a confirmat Sabine Berger, purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Energie, Gunther Oettinger.
"Rezervele de gaze stocate în spaţiul UE sunt 37 de miliarde m3, adică la jumătate din capacitate, iar statele membre au început să se reaprovizioneze", a precizat Berger.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. "În ultimele luni, economia Ucrainei a fost în scădere. Sectoarele industriei şi construcţiilor au fost în declin vertiginos. Deficitul bugetar este în creştere", a declarat Putin în scrisoarea trimisă liderilor din România, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franţa, Germania, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria şi Italia. "Economia Ucrainei se îndreaptă spre incapacitate de plăţi, spre oprirea producţiei şi şomaj masiv", a continuat preşedintele Rusiei, cerând consultări urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.
"Grupul rus Gazprom va fi nevoit să treacă la plata în avans pentru livrările de gaze destinate Ucrainei, iar, în cazul în care condiţiile de plată nu vor fi respectate, livrările de gaze pot fi oprite sau limitate", a atras atenţia Putin, propunând soluţionarea problemelor economice ale Ucrainei "pe picior de egalitate cu partenerii europeni".
Vladimir Putin le-a scris liderilor europeni pentru a-i avertiza în legătură cu riscurile pe care criza ucraineană le are asupra livrărilor de gaz rus, a confirmat Kremlinul. "Vladimir Putin exprimă extrema preocupare în legătură cu situaţia critică generată de datoriile acumulate de Ucraina şi cu riscurile pe care această situaţie le are asupra livrărilor de gaze ruse", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Scrisoarea a fost trimisă joi, pe cale diplomatică, liderilor din Europa de Vest şi de Est", adaugă Peskov. "Vladimir Putin propune adoptarea unor măsuri urgente, deoarece situaţia nu mai poate aştepta", a adăugat Peskov. "Situaţia poate avea consecinţe negative asupra tranzitului de gaz rus prin Ucraina", a spus el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe