- Home
- Externe
- (12.05.2024, 07:45)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană se străduieşte să contracareze influenţa Chinei în Sudul Global: "trăim într-o eră a competiţiei geopolitice"
- Uniunea Europeană se străduieşte să contracareze influenţa crescândă a Chinei în întreaga lume.
- Beijingul se dovedeşte mai agil în furnizarea de investiţii în infrastructură pentru ţările în curs de dezvoltare, a avertizat un oficial de la Bruxelles.
Urmărește
1908 afișări
Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaţionale, a declarat că birocraţia complexă şi condiţiile sociale şi de mediu ataşate finanţării UE fac ca strategia de investiţii internaţionale a blocului comunitar să fie greu să contrabalanseze Iniţiativa Belt and Road a Chinei.
"Trăim într-o eră a competiţiei geopolitice", a declarat Urpilainen pentru Financial Times. "Ne confruntăm cu o bătălie a naraţiunilor, dar din ce în ce mai mult ne confruntăm cu o bătălie a ofertelor", a spus ea, referindu-se la promisiunile Chinei de finanţare rapidă şi de finalizare rapidă a proiectelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Primele rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
"Este adevărat că s-ar putea să nu fim cel mai rapid partener", a adăugat ea. "China a fost foarte strategică. Dacă mergeţi, de exemplu, în Africa, puteţi vedea rezultate tangibile ale cooperării cu China... . Fie că este vorba de stadioane de fotbal, căi ferate, porturi sau drumuri".
Iniţiativa Belt and Road a Chinei a investit aproape 1.000 de miliarde de euro în 152 de ţări între 2013 şi jumătatea anului trecut, potrivit think-tank-ului American Enterprise Institute. Cu toate acestea, finanţarea sa anuală a scăzut brusc după ce numărul de ţări care nu şi-au plătit ratele a început să crească în 2020. China a renegociat sau a anulat aproximativ 78,5 miliarde de dolari din împrumuturi între 2020 şi martie 2023.
Proiectul Global Gateway al UE, conceput să se desfăşoare între 2021 şi 2027, urmăreşte să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro în proiecte de infrastructură în ţările cu venituri mici. Acesta urmăreşte să stabilească parteneriate internaţionale care să evite ca beneficiarii să formeze "dependenţe" faţă de donatori, "în care noi, în calitate de donatori, le impunem şi le spunem ce ar trebui să facă", a declarat Urpilainen.
De asemenea, comisarul european a înlăturat criticile potrivit cărora UE condiţionează finanţarea de măsurile luate de ţări pentru combaterea migraţiei, semnând acorduri cu regimurile autocratice din Tunisia şi Egipt. Cele două ţări sunt rute de tranzit pentru migranţii care încearcă să traverseze Marea Mediterană spre Europa. "Există acest obiectiv de a opri migraţia? Nu", a spus ea.
Dar, observând că se aşteaptă ca Africa să aibă o populaţie de 2,5 miliarde de locuitori până în 2050, faţă de aproximativ 450 de milioane în UE, ea a adăugat: "Este în interesul nostru să îmbunătăţim mijloacele de trai şi să creăm oportunităţi pentru cetăţenii din Africa, în special pentru tineri".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe