- Home
- Externe
- NEW YORK, (13.12.2013, 06:30)
- Ana Borlescu
Utilizarea armelor chimice în Siria este probabilă sau sigură în cinci locaţii
Armele chimice au fost utilizate, în mod probabil sau sigur, de cinci ori în decursul conflictului sirian, afirmă raportul final al inspectorilor ONU transmis joi lui Ban Ki-moon.
Urmărește
132 afișări
Utilizarea armelor chimice în Siria este probabilă sau sigură în cinci locaţii - raport ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul citează "dovezi" sau "informaţii credibile" care tind să dovedească utilizarea armelor chimice la Ghouta în apropiere de Damasc, la Khan al-Assal (în apropiere de Alep, nord), la Jobar, la Saraqeb (nord-vest) şi la Achrafie Sahmaya. În schimb, indiciile sunt apreciate a fi neconcludente pentru Bahhariye şi Cheikh Maqsoud (o suburbie a Alep).
Raportul "concluzionează că arme chimice au fost utilizate în conflictul aflat în curs între părţile din Siria", însă nu desemnează responsabilii acestor atacuri probabile cu arme chimice deoarece aceasta nu face parte din responsabilităţile inspectorilor.
Documentul confirmă ceea ce afirma raportul preliminar al inspectorilor, transmis la 16 septembrie secretarului general al ONU, cu privire la masacrul cu arme chimice comis conform occidentalilor de forţele regimului la 21 august. Misiunea "a strâns dovezi flagrante şi convingătoare pentru utilizarea armelor chimice împotriva civililor, inclusiv a copiilor, pe o scară relativ largă în regiunea Ghouta din Damasc la 21 august".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Citeşte şi:
Bombardamente violente în apropiere de Damasc: Cel puţin 100 de persoane ucise. Opoziţia susţine că sunt 1300 de morţi
În ceea ce priveşte Khan al-Assal, unde puterea şi opoziţia se acuză reciproc de folosirea armelor chimice, misiunea "a strâns informaţii credibile care coroborează acuzaţiile de utilizare a armelor chimice la 19 martie 2013 împotriva soldaţilor şi civililor".
La Jobar, în apropiere de Damasc, inspectorii au găsit "dovezi concordante cu utilizarea probabilă a armelor chimice la 24 august 2013 la scară relativ redusă împotriva soldaţilor", fără a putea fi totuşi formale, în absenţa mai ales a informaţiilor fiabile cu privire la sistemul de lansare a acestor arme.
La Saraqeb (nord-vest), "dovezile recoltate sugerează că arme chimice au fost utilizate la 24 august la un nivel scăzut împotriva civililor".
La Achrafie Salmaya indiciile recoltate - care sunt în general mărturii, resturi de muniţie, eşantioane de pământ şi sânge - "sugerează" utilizarea armelor chimice la 25 august "la un nivel redus împotriva soldaţilor", fără a reprezenta nici în acest caz dovezi formale, conform inspectorilor ONU.
În sfârşit, la Bahhariye (22 august) şi Cheikh Maqsoud (13 aprilie), anchetatorii nu au "putut corobora acuzaţiile" privind recurgerea la arme chimice. La Bahhariye, testele privind eşantioanele de sânge adunate de guvernul sirian "au fost negative".
Guvernul sirian a acuzat opoziţia că a recurs la arme chimice la Khan al-Assal, Jobar, Achrafie Salmaya şi Bahhariye.
Raportul, transmis joi lui Ban Ki-moon de către Aake Sellstrom, şeful echipei de inspectori, a fost transmis membrilor Consiliului de Securitate care îl vor examina luni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe