Viaţa din interiorul lagărelor secrete de detenţie din Israel

  • Experienţele traumatice ale foştilor informatori israelieni şi ale deţinuţilor palestinieni dezvăluie un tablou sumbru al abuzurilor şi suferinţei.
  • De la condiţiile inumane la actele de violenţă fizică, relatările detaliilor întunecate ale tratamentului degradant la care au fost supuşi deţinuţii.
  • Odată cu amplificarea acuzaţiilor, cererile pentru o investigaţie riguroasă şi măsuri adecvate de responsabilizare cresc din ce în ce mai mult.
Urmărește
7721 afișări
Imaginea articolului Viaţa din interiorul lagărelor secrete de detenţie din Israel

Viaţa din interiorul lagărelor secrete de detenţie din Israel

În inima deşertului Negev din Israel se află o bază militară care serveşte şi ca centru de detenţie, unde scene tulburătoare de tratament abuziv bântuie amintirile celor care le-au trăit.

Rânduri de bărbaţi în combinezoane gri stau pe saltele de hârtie subţiri, înconjuraţi de sârmă ghimpată. Sunt legaţi la ochi, capetele lor atârnând greu sub lumina puternică a reflectoarelor. Un miros putred umple aerul, iar camera răsuna cu murmurele bărbaţilor, interzişi să vorbească între ei, potrivit unei investigaţii CNN.

"Li s-a spus că nu puteau să se mişte. Trebuiau să stea drept. Nu puteau să vorbească. Nu puteau să-şi ridice fularul să se uite", a relatat un martor prezent la locul faptei.

Gărzile au primit instrucţiuni să strige "uskot" - tăceţi în arabă - şi li s-a dat sarcina să identifice "indivizii problematici" şi să-i pedepsească, conform surselor.

Aceste relatări înfricoşătoare zugrăvesc un tablou al unei facilităţi unde medicii uneori amputează membrele deţinuţilor din cauza rănilor provocate de legarea constantă, unde procedurile medicale sunt uneori efectuate de practicieni neexperimentaţi, ceea ce i-a câştigat reputaţia de "paradis pentru stagiari", şi unde aerul este dens de la mirosul rănilor neglijate, lăsate să putrezească.

CNN a discutat cu trei informatori israelieni care au lucrat la tabăra deşertică Sde Teiman, care găzduieşte palestinieni reţinuţi în timpul invaziei Israelului în Gaza. Aceştia au vorbit cu un risc personal considerabil, temându-se de repercusiuni legale şi represalii din partea grupurilor pro-israeliene care susţin politica dură din Gaza.

Reţinuţi, legaţi la ochi, ţinuţi în scutece

Conform mărturiilor lor, facilităţile aflate la aproximativ 18 mile de graniţa Gaza sunt împărţite în două părţi: camere în care sunt plasaţi aproximativ 70 de deţinuţi palestinieni din Gaza sub restricţii fizice extreme şi un spital de campanie unde deţinuţii răniţi sunt legaţi de paturi, purtând scutece şi fiind hrăniţi prin pai.

"Îi privează de orice ar putea semăna cu oameni," a spus un informator care a lucrat ca medic la spitalul de campanie.

"Bătăile nu s-au făcut pentru a obţine informaţii. S-au făcut din răzbunare," a spus un alt informator. "A fost pedeapsă pentru ceea ce au făcut (palestinienii) pe 7 octombrie şi pedeapsă pentru comportamentul din tabără."

Răspunzând la cererea CNN de a comenta toate acuzaţiile făcute în acest raport, armata israeliană, cunoscută sub numele de Forţele de Apărare a Israelului (IDF), a declarat într-un comunicat: "IDF asigură un tratament corect al deţinuţilor aflaţi în custodie. Orice acuzaţie de conduită improprie a soldaţilor IDF este examinată şi tratată în consecinţă. În cazuri corespunzătoare, sunt deschise anchete ale MPCID (Divizia de Investigaţii Criminale ale Poliţiei Militare), când există suspiciunea de conduită improprie care justifică o astfel de acţiune."

"Deţinuţii sunt legaţi cu cătuşe în funcţie de nivelul lor de risc şi de starea lor de sănătate. Autorităţile nu sunt conştiente de incidente de legare ilegală."

IDF nu a negat direct rapoartele privind persoanele dezbrăcate sau ţinute în scutece. În schimb, armata israeliană a declarat că deţinuţilor li se dau hainele înapoi odată ce IDF a stabilit că nu prezintă un pericol pentru securitate.

Raportările de abuzuri la Sde Teiman au apărut deja atât în presa israeliană, cât şi în cea arabă, după un protest al grupurilor israeliene şi palestiniene pentru drepturile omului cu privire la condiţiile de acolo. Dar aceste mărturii rare ale israelienilor care au lucrat în astfel de facilităţi aruncă şi mai multă lumină asupra comportamentului Israelului în timp ce duce războiul în Gaza, cu noi acuzaţii de tratament inuman. Totodată, acestea pun şi mai multă îndoială asupra afirmaţiilor repetate ale guvernului israelian că acţionează în conformitate cu practicile şi legile internaţionale acceptate.

CNN a cerut permisiunea armatei israeliene de a accesa baza Sde Teiman. Luna trecută, o echipă CNN a acoperit o mică manifestaţie în afara porţii principale a bazei, organizată de activişti israelieni care cereau închiderea facilităţii. Forţele de securitate israeliene i-au chestionat pe membrii echipei timp de aproximativ 30 de minute, cerând să vadă imaginile făcute de fotojurnalistul CNN. Israelul supune adesea reporterii, chiar şi jurnaliştii străini, cenzurii militare în probleme de securitate.

Căzuţi în deşert

Armata israeliană a recunoscut că a transformat parţial trei facilităţi militare diferite în tabere de detenţie pentru deţinuţii palestinieni din Gaza începând cu atacul condus de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, în urma căruia autorităţile israeliene spun că au fost ucişi aproximativ 1.200 de oameni şi răpiţi peste 250, şi până la ofensiva israeliană ulterioară din Gaza, care a ucis aproape 35.000 de oameni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Aceste facilităţi sunt Sde Teiman în deşertul Negev, precum şi bazele militare Anatot şi Ofer din teritoriile ocupate din Cisiordania.

Taberele fac parte din infrastructura Legii Combatanţilor Ilegali a Israelului, o legislaţie modificată adoptată de Knesset în decembrie anul trecut, extinzând autoritatea militară de a detine presupuşi militanţi.

Legea permite armatei să ţină persoanele în detenţie timp de 45 de zile fără mandat de arestare, după care acestea trebuie transferate în sistemul formal de închisoare al Israelului (IPS), unde sunt ţinuţi peste 9.000 de indivizi în condiţii despre care organizaţiile pentru drepturile omului spun că s-au deteriorat drastic începând cu 7 octombrie. Două grupuri de avocatură pentru deţinuţii palestinieni au spus săptămâna trecută că 18 palestinieni - printre care şi cel mai important chirurg din Gaza, Dr. Adnan al-Bursh - au murit în custodia israeliană pe parcursul războiului.

Taberele de detenţie militară - unde numărul deţinuţilor este necunoscut - servesc ca punct de filtrare în perioada de detenţie prevăzută de Legea Combatanţilor Ilegali. După detenţia lor în tabere, cei cu legături suspecte cu Hamas sunt transferaţi în IPS, în timp ce cei ale căror legături militante sunt excluse, sunt eliberaţi înapoi în Gaza.

CNN a intervievat mai mulţi foşti deţinuţi din Gaza care par să fi fost eliberaţi din acele tabere. Aceştia au spus că nu au putut determina unde au fost ţinuţi deoarece au fost legaţi la ochi în cea mai mare parte a detenţiei şi izolaţi de lumea exterioară. Dar detaliile relatărilor lor se potrivesc cu cele ale informatorilor.

"Aşteptam ca noaptea să treacă pentru a putea dormi. Apoi ne uitam cu speranţă spre dimineaţă, sperând că situaţia noastră s-ar putea schimba," a spus dr. Mohammed al-Ran, rememorând detenţia sa într-o facilitate militară în care spune că a îndurat temperaturile deşertului, trecând de la căldura zilei la frigul nopţii. CNN l-a intervievat în afara Gazei luna trecută.

Al-Ran, un palestinian cu cetăţenie bosniacă, coordona unitatea de chirurgie la un spital din nordul Gaza, unul dintre primele care a fost închis şi percheziţionat în timp ce Israelul îşi desfăşura ofensiva aeriană, terestră şi navală. A fost arestat pe 18 decembrie, a spus el, în afara Spitalului Al-Ahli din oraşul Gaza, unde lucra de trei zile, după ce a fugit din spitalul său din nord care a fost bombardat.

A fost dezbrăcat până la lenjerie intimă, legat la ochi şi încătuşat, apoi aruncat în spatele unui camion unde, spune el, deţinuţii aproape goi erau înghesuiţi unul peste altul în timp ce erau transportaţi la o tabără de detenţie în mijlocul deşertului.

Detaliile din relatarea sa sunt asemănătoare cu cele ale zecilor de alte persoane colectate de CNN, care descriu condiţiile de arest în Gaza. Relatările sale sunt susţinute şi de numeroase imagini care arată arestări în masă postate pe reţelele sociale ale soldaţilor israelieni. Multe dintre acele imagini arată gazde captive, în lenjerie intimă şi legaţi la ochi cu cabluri.

Al-Ran a fost ţinut într-un centru de detenţie militară timp de 44 de zile, a spus el. "Zilele noastre au fost pline de rugăciune, lacrimi şi smerenie. Acestea au alinat agonia noastră," a spus al-Ran.

"Am plâns şi am plâns şi am plâns. Am plâns pentru noi înşine, pentru naţiunea noastră, pentru comunitatea noastră, pentru cei dragi. Am plâns pentru tot ce ne-a trecut prin minte."

O săptămână după detenţie, autorităţile taberei i-au ordonat să acţioneze ca intermediar între gardieni şi deţinuţi, un rol cunoscut sub numele de Shawish, "supraveghetor" în arabă.

Conform informatorilor israelieni, un Shawish este de obicei un deţinut eliberat din presupuse legături cu Hamas după interogatoriu.

Armata israeliană a negat că deţinuţii sunt ţinuţi nejustificat sau folosiţi pentru scopuri de traducere. "Dacă nu există motive pentru continuarea detenţiei, deţinuţii sunt eliberaţi înapoi în Gaza," au spus ei într-o declaraţie.

Totuşi, rapoartele informatorilor şi ale deţinuţilor - în special în ceea ce priveşte Shawish-ul - pun la îndoială descrierea IDF privind procesul său de eliberare. Al-Ran spune că a fost Shawish timp de câteva săptămâni după ce a fost eliminat de acuzaţiile de legături cu Hamas. Informatorii au spus, de asemenea, că foştii deţinuţi Shawish au continuat să servească ca intermediari pentru o perioadă de timp. Aceştia sunt de obicei pricepuţi în ebraică, conform martorilor oculari, permiţându-le să comunice comenzile gardienilor altor deţinuţi în arabă.

Pentru aceasta, al-Ran spune că i s-a acordat un privilegiu special: i s-a dat jos fularul de la ochi. A spus că acesta a fost un alt fel de iad.

"Partea torturii mele a fost să văd oameni fiind torturaţi," a spus el. "La început, nu puteai vedea. Nu puteai vedea tortura, răzbunarea, opresiunea. Când mi-au scos fularul de la ochi, am putut vedea cât de umiliţi şi degradaţi erau... Am putut vedea cât de mult ne vedeau nu ca pe oameni, ci ca pe animale."

Medicul al-Ran a povestit şi cum, chiar înainte de eliberarea sa, un alt deţinut l-a strigat şi i-a cerut medicului să-i găsească soţia şi copiii în Gaza. "M-a rugat să le spun că este mai bine pentru ei să fie martiri", a spus al-Ran. "Este mai bine pentru ei să moară decât să fie capturaţi şi ţinuţi aici."

Relatarea lui al-Ran despre formele de pedeapsă pe care le-a văzut a fost confirmată de informatori care au vorbit cu CNN. Un deţinut care a comis o infracţiune, cum ar fi vorbitul cu altcineva, era obligat să-şi ţină braţele deasupra capului timp de până la o oră. Mâinile deţinutului erau uneori legate de un gard cu legături de plastic pentru a se asigura că nu se eliberează din poziţia de stres.

Pentru cei care încălcau repetat interdicţia de a vorbi şi de a se mişca, pedeapsa devenea mai severă. Gardienii israelieni îi duceau uneori pe deţinuţi într-o zonă din afara incintei şi îi băteau agresiv, conform a doi informatori şi lui al-Ran. Un informator care a lucrat ca gardian a spus că a văzut un bărbat căruia îi lipseau dinţi şi unele oase i-au fost rupte în urma bătăilor suferite.

Aceeaşi sursă a raportat că a fost martor la o percheziţie de rutină în care gardienii au eliberat câini mari asupra deţinuţilor care dormeau, aruncând o grenadă fumigenă în cameră în timp ce trupele intrau în incintă.

Sondaj Maariv: Încrederea israelienilor în armată este la cote minime, iar 70% susţin demisia lui Halevy 
 
Încrederea israelienilor în conducerea armatei de ocupaţie israeliene a scăzut semnificativ, pe lângă o scădere semnificativă a încrederii în guvern. Sondajul săptămânal publicat de ziarul Maariv astăzi, vineri, 10 mai 2024, a arătat că încrederea în conducerea armatei a scăzut de la 75% în martie trecut la 59%.
 
70% dintre respondenţi au spus că şeful de stat major al armatei de ocupaţie israeliene, Herzi Halevy, ar trebui să demisioneze în urma demisiei şefului Diviziei de Informaţii Militare, Aharon Haliva, din cauza eşecului de securitate din 7 octombrie. 70% au mai spus că au puţină încredere în guvern.
 
37% au considerat că războiul din Gaza ar trebui să se încheie după întoarcerea coloniştilor din nordul Palestinei ocupate şi a „plicului Gaza” la casele lor, în timp ce doar 17% au spus că războiul se va termina după ce ostaticii reţinuţi în Fâşia Gaza se vor întoarce în statul ocupant ca parte a unui acord de schimb de prizonieri.
 
Rezultatele sondajului au indicat o scădere semnificativă a nivelului de optimism în rândul publicului evreu cu privire la viitorul ocupaţiei, de la 48% la sfârşitul lunii martie, la 37% în prezent.
 
O treime dintre evrei au spus că nu sunt convinşi că ocupaţia este locul în care ar trebui să locuiască copiii şi nepoţii lor, potrivit indicelui „Institutul de Politică Populară Evreiască”, care a monitorizat o scădere semnificativă a optimismului publicului evreu, în ceea ce priveşte de stat cât şi la nivel personal, rezultat dintr-o scădere a încrederii în posibilitatea victoriei unui stat Ocupaţia în război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici