Vicepremierii Osipov şi Rogozin discută miercuri la Moscova despre trupele din Transnistria

Publicat: 23 06. 2015, 12:27
Actualizat: 24 08. 2015, 17:54

Trupele ruseşti staţionate în Transnistria sunt doar una dintre „problemele urgente” din relaţiile bilaterale despre care urmează să discute Osipov şi Rogozin, potrivit ziarului, citat de portalul Sputnik.

Rogozin urmează să evoce „toate problemele”, afirmă surse apropiate oficialului rus citate de Kommersant.

Regiunea separatistă Transnistria, o fâşie de pâmnt în estul Republicii Moldova, la frontiera cu Ucraina, care nu este recunoscută de Moscova, a sfidat autorităţile de la Chişinău în ultimele două decenii, în căutarea recunoaşterii internaţionale.

Trupe ruseşti au efectuat exerciţii de luptă în Transnistria la începutul lui iunie.

Autorităţile ucrainene au anunţat ulterior, tot în iunie, că intenţionează să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 în Odesa, la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană. Potrivit unor oficiali din Ministerul ucrainean al Apărării, citaţi de ziarul Taimer din Odesa, sistemele de rachete vor fi amplasate în districtul Bolgrad, din regiunea ucraineană Odesa.

Preşedintele Petro Poroşenko a promulgat pe 8 iunie măsurile adoptate de Parlamentul de la Kiev la 21 mai cu privire la anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Alţi 402 militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de 355 de militari moldoveni, 492 de militari transnistreni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de menţinerea păcii sunt staţionate în 15 posturi fixe, în locuri-cheie din zona de securitate.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.