Viruşi multipli de calculator au fost depistaţi în sistemul IT al unei centrale nucleare germane

Operatorii centralei nucleare Gundremmingen din Germania au anunţat săptămâna aceasta că staţia a fost infectată cu numeroşi viruşi de computer, ce au fost depistaţi în timpul unei inspecţii de rutină, informează Descoperă.

Urmărește
3101 afișări
Imaginea articolului Viruşi multipli de calculator au fost depistaţi în sistemul IT al unei centrale nucleare germane

Viruşi multipli de calculator au fost depistaţi în sistemul IT al unei centrale nucleare germane (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Viruşii au fost detectaţi pe un computer instalat cu un soft de vizualizare a datelor, folosit de mecanismul ce încarcă centrala cu combustibil. De asemenea, virusurile au fost găsite în 18 unităţi mobile utilizate în centrală, spre exmplu stickuri USB şi hard disk-uri externe.

Potrivit Descoperă, compania susţine că nu există nici un risc pentru public sau personal. Reprezentanţii uzinei au declarat că toate zonele sensibile din instalaţie sunt izolate de internet, pentru a ajuta la protejarea împotriva oricărui tip de manipulare malware şi că personalul IT a înlăturat viruşii.

Compania spune că securitatea va fi intensificată după incident.

Printre virusurile detectate au fost "W32.Ramnit" şi "Conficker" - doi viruşi care vizează sistemele Microsoft Windows. W32. Ramnit a fost descoperit pentru prima dată pe PC-uri în 2010 şi se transmite prin unităţile detaşabile, concepute pentru a permite atacatorilor să acceseze de la distanţă PC-uri compromise. Conficker este o ameninţare mult mai versatilă, care se poate propaga prin intermediul reţelelor. Potrivit firmei de software de securitate Symantec, acest virus a infectat mai mult de 3 milioane de calculatoare din lume.

În timp ce aceşti viruşi sunt consideraţi cu risc relativ redus, iar incidentul de la centrala nucleară Gundremmingen a fost clasificat ca fiind la cel mai mic nivel de pericol, este, totuşi, un eveniment deranjant.

Totodată, serveşte ca un memento despre cât de uşor pot fi blocate infrastructurile critice precum centralele electrice nucleare. Chiar dacă în astfel de instituţii securitatea are o importanţă fundamentală, pare că nici ei nu pot fi siguri în ce priveşte ameninţările tehnologice.

Mikko Hypponen, director de cercetare al companiei Finlanda F-Secure, a declarat că aceste tipuri de încălcări sunt surprinzător de frecvente, în cazul în care malware-ul general se regăseşte în sistemele medii specializate.

Oficiul Federal al Germaniei pentru Securitatea Informaţiei a avertizat cu privire la probabilitatea unui astfel de eveniment într-un raport emis chiar anul trecut.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici