Vladimir Putin acuză că atacurile cibernetice din SUA sunt atribuite greşit Rusiei, sugerând implicarea CIA/ NATO este "instrument" al SUA. Destrămarea Alianţei Nord-Atlantice ar fi de folos Rusiei

Atacurile cibernetice care au vizat campania electorală din Statele Unite s-ar putea să fi fost organizate de hackeri ai serviciilor americane, care le-au atribuit Rusiei, afirmă preşedintele rus, Vladimir Putin, sugerând, potrivit NBC, posibila implicare a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Urmărește
4730 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin acuză că atacurile cibernetice din SUA sunt atribuite greşit Rusiei, sugerând implicarea CIA/ NATO este "instrument" al SUA. Destrămarea Alianţei Nord-Atlantice ar fi de folos Rusiei

Vladimir Putin acuză că atacurile cibernetice din SUA sunt atribuite greşit Rusiei, sugerând implicarea CIA

Referindu-se la acuzaţiile Statelor Unite privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial american, câştigat de Donald Trump, Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat NBC: "Hackeri pot fi oriunde. Pot fi în Rusia, în Asia, chiar şi în America, în America Latină. Pot fi hackeri chiar şi în Statele Unite, reuşind să atribuie vina în mod abil şi profesionist Rusiei. Vă puteţi imagina aşa ceva? În mijlocul unei lupte politice?! Potrivit unor calcule, le-a convenit să facă publice unele informaţii, astfel că le-au dezvăluit, atribuindu-le Rusiei. Vă puteţi imagina aşa ceva? Eu pot".

Megyn Kelly, realizatoarea interviului NBC, a explicat că Vladimir Putin a sugerat implicarea CIA în atacurile cibernetice din Statele Unite. Vladimir Putin "nu s-a referit doar la americani, ci a continuat, sugerând că este posibil ca CIA să fi fost în spatele atacurilor hackerilor (...)", a declarat Kelly. Deocamdată, din interviul cu Vladimir Putin au fost difuzate doar fragmente.

Serviciile de informaţii americane au concluzionat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Kremlinul a negat orice implicare în campania electorală din SUA.

Putin: NATO este "instrument" al SUA. Destrămarea Alianţei Nord-Atlantice ar fi de folos Rusiei

Destrămarea Alianţei Nord-Atlantice ar fi în avantajul Rusiei, a declarat, într-un interviu acordat postului american NBC, preşedintele rus, Vladimir Putin, subliniind că NATO este un "instrument" al Statelor Unite.

Întrebat dacă eventuala destrămare a NATO ar fi de folos Rusiei, Vladimir Putin a declarat: "Dintr-un anumit punct de vedere, dacă Alianţa Nord-Atlantică s-ar destrăma, poate că ne-ar ajuta. Dar încă nu vedem că Alianţa s-ar destrăma".

"Alianţa Nord-Atlantică a fost creată ca instrument al Războiului Rece, pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice în aşa-numitul Război Rece (...) Acum nu mai există Pactul de la Varşovia, dar NATO este încă acolo, iar întrebarea este de ce; există un singur răspuns: indiferent de ce spune oricine, NATO este un instument al politicii externe a SUA", a adăugat liderul de la Kremlin.

James Mattis: Administraţia Donald Trump ar crea NATO dacă Alianţa nu ar exista deja

Administraţia Donald Trump ar înfiinţa Alianţa Nord-Atlantică dacă organizaţia militară nu ar exista deja, a afirmat acum câteva zile secretarul american al Apărării, James Mattis, citat de postul CBS News şi de publicaţia The Hill. "În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele în momentul numirii în funcţie, a ridicat o serie de probleme despre NATO. Iar răspunsul meu a fost că, dacă Alianţa Nord-Atlantică nu ar exista, am vrea să o înfiinţăm, întrucât apără valorile noastre şi democraţia", a declarat James Mattis într-un interviu acordat CBS News.

Donald Trump a fost "deschis" ideii susţinerii organizaţiei internaţionale, a adăugat şeful Pentagonului. "În mod evident, Donald Trump trebuia atunci să ia decizia dacă mă va numi sau nu secretar al Apărării", a insistat Mattis.

James Mattis a făcut aceste declaraţii în contextul în care preşedintele Donald Trump a criticat în mai multe rânduri Alianţa Nord-Atlantică, iar la un moment dat a numit-o organizaţie "desuetă", revenind ulterior asupra afirmaţiei.

În declaraţiile făcute la summitul de la Bruxelles, Donald Trump a reluat ideea aducerii bugetelor militare la nivelul de 2% din PIB, preşedintele american afirmând că "23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc cât ar trebui pentru apărare". Surse diplomatice de la Berlin au transmis că Germania va suplimenta bugetul pentru apărare, dar nu pe termen scurt, iar ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a catalogat, într-un interviu acordat DPA, drept "absurd" obiectivul stabilit de Donald Trump. Cu ocazia summitului de la Bruxelles, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat un plan de acţiune pentru intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului, însă Franţa şi Germania au semnalat că este vorba de un gest pur simbolic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici