Vladimir Putin: Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze în cazul Skripal. Rusia nu vrea scuze din partea Marii Britanii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu aşteaptă scuze din partea Marii Britanii, ci un triumf al bunului simţ în cazul Skripal, în condiţiile în care experţii armatei britanice nu pot demonstra că substanţa neurotoxică provine din Rusia, relatează site-ul agenţiei Tass.

Urmărește
6351 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze în cazul Skripal. Rusia nu vrea scuze din partea Marii Britanii

Vladimir Putin: Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze în cazul Skripal. Rusia nu aşteaptă scuze din partea Marii Britanii

"Nu aşteptăm scuze. Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze într-un final, pentru ca relaţiile internaţionale să nu mai fie prejudiciate, contrar celor văzute recent. Nu este vorba doar despre cazul Skripal. Mă refer la toate celelalte aspecte ale relaţiilor internaţionale", a spus Putin, în cadrul unei întrevederi trilaterale la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Liderul de la Moscova a cerut respectarea unui parcurs al "proceselor politice concrete, bazate pe legislaţia internaţională", pentru ca "situaţia din lume să devină mai stabilă şi predictibilă".

Vladimir Putin speră ca Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să ofere un răspuns clar în privinţa atacului cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul englez Salisbury.

"Vom adresa 20 de întrebări în cadrul întrunirii. Sper că, la finele discuţiilor, va fi trasă o concluzie. Suntem interesaţi de o investigaţie amănunţită, vrem să avem acces la ea şi să primim toate materialele relevante, întrucât situaţia implică cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Vreau să precizez că, potrivit datelor deţinute de către experţii internaţionali, sunt peste 20 de ţări capabile să producă substanţe neurotoxice", a mai spus preşedintele rus.

Consiliul executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, care se întruneşte miercuri, este alcătuit din 41 de membri, inclusiv Rusia şi Marea Britanie. Orice decizie trebuie să fie aprobată de două treimi dintre membri.

Marţi, Laboratorul pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza britanică Porton Down a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici