Vladimir Putin susţine că un război cu Ucraina este "improbabil": Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că un război cu Ucraina este "improbabil", într-un interviu acordat televiziunii ruseşti, subliniind susţinerea sa pentru recentul acord de încetare a focului de la Minsk, ca cea mai bună modalitate de a stabiliza estul Ucrainei, relatează BBC News Online

Urmărește
13811 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin susţine că un război cu Ucraina este "improbabil": Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat

Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Putin a fost întrebat în acest interviu dacă există o ameninţare reală de război, având în vedere situaţia din estul Ucrainei. "Cred că un astfel de scenariu apocaliptic este improbabil şi sper că nu se va întâmpla vreodată", a declarat el.

Putin a declarat că dacă acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va "stabiliza gradual". "Europa este interesată de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat", a declarat el.

Preşedintele rus a declarat, de asemenea, că în opinia sa calea către pace în Ucraina este clară şi anume ca înţelegerea încheiată la Minsk să fie implementată. El a subliniat că acordul a fost susţinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru contează pentru Moscova. Preşedintele a subliniat, de asemenea, că acesta conferă mai multe competenţe zonelor estice ale Ucrainei, controlate în prezent de rebelii susţinuţi de Rusia.

În ceea ce priveşte invadarea Ucrainei de către Rusia, Putin a contestat că a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii. El susţine că Kievul a pretins acest lucru pentru a-şi ascunde umilinţa de a fi înfrânt de foşti mineri şi şoferi de tractor.

El a fost la fel de sever şi în ceea ce priveşte Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfătuindu-l pe preşedintele ucrainean să se concentreze pe salvarea ţării de la colapsul economic, în loc să promită că va lua peninsula înapoi.

Liderul rus a afirmat, de asemenea, că acordul de la Minsk a devenit un "document legal internaţional" după aprobarea de către Consiliul de Securitate al ONU al rezoluţiei ruse care îl susţine. Săptămâna trecută, acordul a fost pus în pericol de capturarea de către rebeli a Debalţeve, un oraş strategic important.

Ambele părţi au la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi retrage artileria şi tancurile de pe linia de front şi ambele au fost de acord la sfârşitul săptămânii să înceapă retragerea armamentului greu în scurt timp. Dar luni, armata ucraineană a declarat că rebelii nu au încetat focul, şi prin urmare, îi este imposibil să îşi retragă armamentul greu.

Aproximativ 5.700 de persoane au murit şi cel puţin 1,25 de milioane şi-au părăsit locuinţele de la începutul conflictului, în 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali şi NATO susţin că sunt dovezi clare că Rusia ajută rebelii cu armament greu şi militari. Experţii independenţi susţin acuzaţiile, în timp ce Moscova neagă, insistând că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt "voluntari".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici