- Home
- Externe
- WASHINGTON, (27.08.2013, 16:45)
- Anna Primac
Washingtonul pregăteşte scena unei intervenţii în Siria: "O reacţie este iminentă". Secretarul apărării: Suntem pregătiţi de plecare. Londra pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară
Statele Unite au pregătit scena, luni, pentru o posibilă intervenţie militară împotriva regimului din Siria, ca reacţie la presupusul atac chimic împotriva civililor, care a avut loc săptămâna trecută în apropiere de Damasc şi este considerat de către Washington drept "incontestabil". Marea Britanie pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară în Siria, a anunţat marţi Downing Street.
Urmărește
4913 afișări
Washingtonul pregăteşte scena unei intervenţii în Siria: "O reacţie este iminentă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Arme chimice au fost folosite în Siria", a declarat secretarul american de Stat John Kerry, afirmând pentru prima dată atât de categoric: "este de necontestat".
Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opoziţiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Fără a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat că "Preşedintele (american Barack) Obama consideră că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Congresul SUA adoptă legea privind detenţia imigranţilor
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
Potrivit Casei Albe şi Departamentului de Stat american, folosirea armelor chimice în Siria este un fapt stabilit, însă există mici îndoieli cu privire la provenienţa acestora, în timp ce regimul de la Damasc şi rebelii se acuză reciproc de comiterea atacului.
Totuşi, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, Guvernul lui Assad "deţine controlul asupra depozitelor de arme chimice în Siria (...) şi numai el are capacitatea să disperseze aceste arme cu proiectile". De asemenea, Carney a asigurat că locul unde a avut loc presupusul atac chimic a fost bombardat luni cu scopul de a distruge probele, după venirea inspectorilor ONU.
Obama încă nu a luat vreo decizie referitor la reacţia Statelor Unite, a explicat Carney. Dar o astfel de reacţie este "în interesul Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, refuzând să precizeze un anumit program al acţiunilor. Nici Carney, nici Kerry nu s-au referit în mod oficial la atacuri militare.
O acţiune militară în Siria ar ameninţa securitatea şi stabilitatea în regiune, apreciază Iranul
O intervenţie militară în Siria ar ameninţa securitatea şi stabilitatea în regiune, a avertizat marţi ministrul iranian al Apărării, în contextul în care prinde contur o intervenţie militară împotriva regimului sirian, în urma unui presupus atac chimic lângă Damasc, relatează AFP.
"În cazul unei acţiuni militare împotriva Siriei, securitatea şi stabilitatea în regiune vor fi ameninţate", a declarat pentru agenţia oficială IRNA generalul Hossein Dehgan, a cărui ţară este principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
O intervenţie militară "nu va fi deloc în interesul celor care incită la violenţă", a adăugat el, apreciind că "experienţa atacurilor şi prezenţa militară în Irak şi în Afganistan vor împiedica Statele Unite să comită altă eroare şi să ajungă în altă situaţie din care se iese dificil".
Ottawa este de acord cu Washingtonul în privinţa unei reacţii "ferme şi rapide" împotriva Damascului
Premierul canadian Stephen Harper şi preşedintele Barack Obama au convenit marţi asupra necesităţii "unei reacţii ferme, rapide şi eficiente" împotriva regimului sirian, relatează AFP.
Într-o convorbire telefonică, "cei doi lideri au convenit asupra faptului că o recurgere importantă la arme chimice justifică o reacţie fermă, rapidă şi eficientă din partea comunităţii internaţionale", a declarat Andrew MacDougall, un purtător de cuvânt al premierului canadian.
Harper "împărtăşeşte opinia potrivit căreia recentul atac comis cu arme chimice a fost efectuat de regimul sirian".
Cameron: O acţiune militară în Siria va viza reducerea capacităţilor de utilizare a armelor chimice
O eventuală intervenţie militară în Siria va viza "reducerea capacităţilor de utilizare" a armamentului chimic, a declarat marţi premierul britanic David Cameron, catalogând recurgerea la acest tip de armament ca "imposibil de apărat din punct de vedere moral", relatează AFP.
"Orice acţiune pe care o vom întreprinde sau pe care alţii o vor efectua va fi necesar să fie legală, proporţională", a declarat Cameron pentru BBC.
"Ea va fi necesar să fie în mod specific menită să descurajeze utilizarea de armament chimic şi să reducă capacităţile de utilizare" a acestor arme, a adăugat el, în contextul în care occidentalii reflectează la o acţiune militară împotriva Damascului, în urma presupusului atac chimic de la 21 august de care aceştia îl consideră pe regimului Bashar al-Assad.
"Nu este vorba despre o intervenţie într-un război în Orientul Mijlociu (...). Este vorba despre utilizarea armelor chimice şi despre necesitatea descurajării utilizării lor", a insistat cameron.
"Am văzut în Siria scene consternante de moarte şi suferinţă din cauza utilizării armelor chimice de către regimul al-Assad şi nu cred să putem să le suportăm", a adăugat el.
Premierul conservator, care a convocat joi Parlamentul pentru a dezbate răspunsul Marii Britanii faţă de "atacurile chimice" din Siria, a mai spus că "nicio decizie nu a fost adoptată încă" cu privire la o eventuală intervenţie militară a ţării sale.
El a apreciat, însă, că "este necesar să nu stăm cu braţele încrucişate", amintind că, "în urmă cu aproximativ 100 de ani, întreaga lume a declarat că utilizarea armelor chimice nu poate să fie apărată din punct de vedere moral".
În opinia lui Cameron, există puţine îndoieli asupra faptului că arme chimice au fost folosite de către regimul sirian, chiar dacă nu există "întotdeauna o certitudine de 100%".
Londra nu încearcă să răstoarne regimul sirian, afirmă vicepremierul Nick Clegg
Marea Britanie, a cărei armată se pregăteşte pentru o eventuală intervenţie în Siria, "nu încearcă să răstoarne" regimul Bashar al-Assad, a oferit asigurări marţi vocepremierul britanic Nick Clegg, relatează AFP.
"Dacă stăm fără să facem ceva (...), dictatori şi şefi de stat brutali vor avea sentimentul că pot recurge într-un regim de impunitate la arme chimice la o scară tot mai mare, în viitor. Ceea ce vizăm este un răspuns serios la aceasta", a declarat Clegg pentru BBC şi postul de televiziune Sky News.
Însă "nu vizăm o schimbare de regim, nu urmărim să răsturnăm regimul al-Assad", a subliniat el.
"De ce comunitatea internaţională, de ce Franţa, Statele Unite, Marea Britanie ar urmări ele, oare, un răspuns serios la ceea ce s-a întâmplat în Siria?", a continuat vicepremierul, referindu-se la un presupus atac chimic, lângă Damasc, pe 21 august, de comiterea căruia occidentalii învinovăţesc regimul sirian.
"Răspunsul este că asasinarea unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi cu arme chimice este o crimă revoltătoare şi o încălcare a legislaţiei internaţionale", a răspuns el.
"Nu vizăm o intervenţie militară terestră de o durată nedeterminată, ca în Irak. (...) M-am opus unei intervenţii militare pe o perioadă nedeterminată în Irak (...). Situaţia este diferită" în prezent, în dosarul sirian, a mai apreciat preşedintele Partidului Liberal-Democrat, partenerul Partidului Conservator în cadrul Guvernului britanic.
Clegg a insistat totodată asupra faptului că Marea Britanie va acţiona într-un cadru "legal" şi va adopta "măsuri proporţionate şi specifice pentru (...) trimiterea unui mesaj clar, potrivit căruia folosirea armelor chimice în zilele noastre este pur şi simplu intolerabilă".
Premierul conservator britanic David Cameron a convocat anterior, marţi, Parlamentul, în vederea unei dezbateri, joi, asupra răspunsului de dat "atacurilor chimice" din Siria.
Potrivit Downing Street, armata britanică se pregăteşte pentru eventualitatea unei intervenţii în Siria.
Hollande: Franţa, pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze nevinovaţi
Preşedintele François Hollande a declarat marţi că Franţa este "pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze (persoane) nevinovate" în Siria, unde "războiul civil (...) ameninţă în prezent pacea în lume", relatează AFP.
"Lumea este cuprinsă de groază după confirmarea utilizării de arme chimice în Siria. Totul te conduce să crezi că regimul este cel care a comis acest act abject, care îl condamnă definitiv în ochii lumii", a afirmat Hollande, într-o declaraţie de politică externă, la Paris.
"Responsabilitatea noastră este de a căuta riposta cea mai potrivită faţă de abuzurile regimului sirian (...). Franţa este pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă de a gaza (persoane) nevinovate", a anunţat şeful statului francez.
În contextul în care se conturează o ripostă internaţională, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, imposibil de obţinut din cauza votului rus de veto, François Hollande a invocat "responsabilitatea de a proteja civili", aşa cum a fost votată în 2005 de Adunarea Generală a ONU. Atacul chimic de la 21 august comis la periferia Damascului, atribuit regimului, s-a soldat cu sute de morţi.
Preşedintele Franţei a calificat drept "război civil" conflictul din Siria.
"Acest război civil ameninţă în prezent pacea în lume", a subliniat el, notând că acest "conflict se propagă de-acum la nivelul întregii regiuni, în Liban prin atentate, în Iordania şi Turcia prin afluxul de refugiaţi, în Irak prin dezlănţuirea unor violenţe sângeroase".
Pe de altă parte, clasa politică franceză pare foarte circumspectă în perspectiva unei eventuale intervenţii militare occidentale în Siria, diverse voci din cadrul opoziţiei de dreapta, dar şi din cadrul stângii avertizând cu privire la "riscurile" unei asemenea acţiuni.
Reacţiile s-au multiplicat marţi, în contextul în care Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, par tot mai hotărâţi să lanseze o lovitură împotriva regimului sirian, acuzat că se află la originea atacului chimic de la 21 august lângă Damasc.
"Franţa nu se va deroba de responsabilităţile pe care le are", a declarat marţi o sursă apropiată preşedinţiei. Opţiunile aflate pe masă merg de la consolidarea sancţiunilor internaţionale şi până la bombardamente aeriene şi înarmarea rebelilor sirieni.
Principalele voci ale dreptei, inclusiv preşedintele UMP Jean-François Copé, păstrează tăcerea pentru moment. Harlem Désir, preşedintele Partidului Socialist (PS), nu s-a exprimat nici el.
Fostul ministru de Externe al lui Nicolas Sarkozy în perioada februarie 2011-mai 2012 Alain Juppé a îndemnat la "depăşirea blocajelor de la ONU şi ajutorarea militară a rezistenţei siriene". Însă Rachida Dati, fost ministu al Justiţiei, a declarat că se teme "că haosul provoacă haos".
François Bayrou (centru) preconizează "o mecanică implacabilă" care, "în anumite momente aminteşte pregătirea Războiului din Irak", în 2003. Frontul Naţional (extrema dreaptă) refuză ceea ce numeşte o "diplomaţie de cowboys" şi reclamă o dezbatere parlamentară.
Este şi cazul Partidului Comunist, al cărui secretar general Pierre Laurent a apreciat că "bombardarea Siriei va intensifica războiul" şi implică riscul "unei afectări a întregii regiuni", în timp ce aliatul său Jean-Luc Mélenchon îndeamnă liderii occidentali să "nu se grăbească, cu sânge rece".
Hollande: O decizie cu privire la o acţiune militară în Siria va fi luată "în zilele următoare"
Preşedintele François Hollande a anunţat, într-o declaraţie de politică externă susţinută marţi la Paris, că o decizie cu privire la o acţiune militară în Siria va fi luată "în zilele următoare", relatează AFP.
"Există momente în care această responsabilitate este greu de angajat. Să angajezi sau nu angajezi Franţa, să acţionezi sau să nu acţionezi, să decizi sau să nu decizi, să intervii sau să nu o faci, o dată în plus această problemă va reveni în zilele următoare", a declarat şeful statului în faţa ambasadorilor francezi.
"Franţa a decis să îşi exercite oriunde responsabilitatea, pentru ea şi pentru restul lumii", a subliniat el, în contextul în care un atac chimic comis pe 21 august la periferia Damascului, atribuit de către Paris regimului, s-a soldat cu sute de morţi.
Şeful statului francez a declarat anterior că a decis să "sporească susţinerea militară faţă de coaliţia naţională siriană" (opoziţia), fără să facă alte precizări.
Roma a respins posibilitatea unei acţiuni militare în Siria fără mandat ONU
Italia a respins marţi posibilitatea unei intervenţii militare în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, apreciind că singura opţiune este "o soluţie politică negociată", relatează AFP.
"Italia nu va lua parte la vreo soluţie militară fără mandatul Consiliului de Securitate al ONU", a declarat ministrul italian de Externe, Emma Bonino, în faţa Parlamentului.
Ministrul a anunţat că o reuniune a Consiliului de Securitate a fost propusă pentru miercuri, în timp ce NATO va aborda problematica siriană joi, la Bruxelles. Ea a anunţat, de asemenea, că ţări din cadrul grupului Prietenii Siriei şi opoziţia siriană se vor întruni pe 4 septembrie, în cadrul unei reuniuni ministeriale, însă nu a precizat locul întâlnirii.
"Opţiunea unei intervenţii limitate riscă să devină nelimitată", a apreciat Bonino, adăugând că Italia este "deja angajată" din punct de vedere militar în alte regiuni din lume, mai ales în Afganistan.
"Nu există o soluţie militară pentru conflictul sirian. Singura soluţie este o soluţie politică negociată", a insistat ea, îndemnând la mai multă "determinare" pentru continuarea negocierilor între părţile aflate în conflict.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a precizat că baze aeriene şi navale italiene ar putea fi utilizate de către alte ţări pentru un eventual atac, sub rezerva aprobării Parlamentului.
Această aprobare nu ar fi necesară, în schimb, pentru baza militară americană de la Sigonella, în Sicilia, care face obiectul unui acord bilateral italiano-american. Bazele militare italiene au fost utilizate pe larg în timpul intervenţiei occidentale în Libia, în 2011.
La sfârşitul unei reuniuni, luni seara, Guvernul italian a apreciat că regimul sirian a depăşit "un punct fără întoarcere", dar insistă asupra faptului că orice răspuns trebuie decis la nivel multilateral.
Hagel: "Suntem pregătiţi de plecare" dacă Obama decide acest lucru privind Siria
Forţele armate americane sunt "pregătite" pentru o acţiune militară în Siria, în cazul în care preşedintele Barack Obama o aprobă, a declarat marţi pentru BBC secretarul Apărării Chuck Hagel, acuzând Damascul că a "folosit arme chimice".
"Suntem pregătiţi. Am poziţionat elemente pentru a fi capabili să răspundem oricărei opţiuni a preşedintelui", a declarat Hagel.
"Suntem pregătiţi să mergem acolo", a subliniat şeful Pentagonului, aflat în prezent într-un turneu diplomatic în Asia de Sud-Est.
El a adăugat că Statele Unite vor prezenta în curând probe ale folosirii de arme chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad. "Siria a utilizat arme chimice împotriva poporului său", a afirmat Hagel.
"Vom avea foarte curând mai multe informaţii de prezentat", a continuat secretarul american, într-un interviu pentru BBC, de la Brunei, unde asistă la o reuniune a miniştrilor Apărării din regiune.
După ce a discutat cu omologii săi britanic şi francez marţi, anterior, Hagel a spus că "majoritatea ţărilor" sunt de părere că regimul sirian se află la originea atacului comis în apropiere de Damasc pe 21 august care soldat, potrivit opoziţiei, cu peste 1.300 de morţi.
"Eu cred că majoritatea aliaţilor noştri, a partenerilor noştri, ţări din cadrul comunităţii internaţionale cu care am discutat - şi am contactat multe - au puţine îndoieli asupra faptului că cele mai elementare drepturi ale omului au fost încălcate prin recursul (regimului) la arme chimice împotriva propriului popor", a declarat secretarul american.
"Eu cred că probele vor demonstra că nu rebelii sunt cei care au folosit (arme chimice) şi că vor exista, fără îndoială, informaţii solide pentru a demonstra că Guvernul sirian este vinovat", a continuat Hagel. "Este tot mai clar că Guvernul sirian este vinovat", a insistat secretarul american al Apărării.
UPDATE: Londra pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară în Siria
Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului David Cameron.
"Nicio decizie nu a fost luată pentru moment. Continuăm să discutăm cu paternerii noştri internaţionali despre cum ar trebui să fie răspunsul adecvat, dar în acest cadru pregătim planuri militare pentru această situaţie", a afirmat purtătorul de cuvânt.
"Este vorba despre a examina modalitatea de a împiedica folosirea armelor chimice pentru că este ceva total abject şi contrar dreptului internaţional", a adăugat el.
"Vom anunţa mai târziu în cursul zilei dacă va avea sau nu loc o convocare anticipată (a Parlamentului) pentru a discuta despre aceste probleme", a continuat purtătorul de cuvânt, în timp ce deputaţii i-au cerut premierului să convoace Parlamentul, care este în vacanţă până la 2 septembrie.
David Cameron, care şi-a scurtat vacanţa şi se afla marţi la Downing Street, a discutat în ultimele zile cu mai mulţi lideri mondiali, între care preşedintele rus Vladimir Putin, cel american Barack Obama şi cel francez François Hollande. El va continua discuţiile pentru a decide un "un răspuns proporţional" la atacul din Siria de la 21 august, a afirmat purtătorul de cuvânt.
Citeşte şi:
John McCain: SUA nu au nevoie de confirmare din partea ONU pentru un răspuns real în Siria
- Umbra Irakului din 2003
Totuşi, în timp de Biroul preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner a fost consultat de către Casa Albă referitor la dosarul sirian, interlocutori ai preşedinţiei şi observatori au sugerat că o decizie va fi luată în curând, iar forma reacţiei nu lasă loc de îndoială.
"Consider că o reacţie este iminentă, am discutat ieri (duminică) seara cu Situation Room", sala de gestionare a crizelor din Casa Albă, a explicat luni dimineaţa senatorul republican Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.
"Cred că evident suntem în plin proces de reunire a aliaţilor noştri din NATO, mijloacele noastre (militare) sunt în funcţiune", a adăugat el pentru postul de televiziune MSNBC, declarându-se convins că "vom asista la un atac chirurgical şi proporţional împotriva regimului Assad, ca reacţie la ceea ce au făcut, iar eu susţin acest lucru".
"Bunul simţ pare să spună că vor exista bombardamente limitate pentru a transmite un mesaj", a afirmat Salman Shaikh, de la centrul Institutului Brookings din Doha (Qatar), apreciind că "acest lucru se va face cu susţinerea ţărilor din regiune şi pe scena internaţională, chiar dacă în afara ONU", cale imposibilă, luând în considerare susţinerea Rusiei faţă de aliatul său sirian.
O delegaţie de oficiali israelieni a fost primită, luni, la Casa Albă pentru a discuta, în special, despre războiul din Siria, a anunţat Consiliul american pentru Securitate Naţională.
În patru ani şi jumătate de preşedinţie, Obama şi-a demonstrat reticenţa extremă faţă de o intervenţie militară în lumea arabo-musulmană, după ce şi-a construit o parte din candidatura sa din 2008 pe respingerea invaziei americane în Irak cu cinci ani înainte, considerată drept "impulsivă" şi "stupidă".
Totuşi, el a angajat, în martie 2011, mijloacele militare şi aeriene ale Statelor Unite în operaţiuni împotriva lui Muammar Kadhafi în Libia, în timp ce "războiul secret" al avioanelor fără pilot în Pakistan şi Yemen a luat o nouă amploare în timpul preşedinţiei sale.
Aceste noi operaţiuni militare decise de Obama au un punct comun: fără americani la sol şi riscuri imediate de angrenaj limitate, un slogan repetat luni de Carney.
În baza acestor aspecte, Anthony Cordesman, de la grupul de reflecţie CSIS, susţine că situaţia din Siria este departe de a fi clară. "Va fi imposibil pentru Statele Unite să recurgă la forţă pentru a distruge regimul lui Assad, fiind sigure că Siria nu va ajunge sub controlul extremiştilor islamişti sunniţi sau nu se va fragmenta în blocuri alawit, sunnit şi kurd care vor fi şi mai violente şi mai durabile decât diviziunile etnice din Irak", avertizează acest expert.
Citeşte şi:
Secretarul american de Stat: Au fost folosite arme chimice în Siria. Este de necontestat. Ce am văzut şochează conştiinţa mondială
Citeşte şi:
Episcopul Alepului se teme de declanşarea "unui RĂZBOI MONDIAL" în caz de intervenţie în Siria
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe