Ziar italian: Ce oferă Beijingul pentru a intra alături de SUA la negocierile de pace privind războiul din Ucraina

  • Un mare acord tripartit ar putea pune capăt războiului din Ucraina: Donald Trump şi Vladimir Putin ar dori să li se alăture Xi Jinping.
  • Publicaţia italiană Corriere della Sera prezintă variantele oferite de China pentru a lua parte la masa negocierilor de pace, alături de SUA, privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina.
Urmărește
3481 afișări
Imaginea articolului Ziar italian: Ce oferă Beijingul pentru a intra alături de SUA la negocierile de pace privind războiul din Ucraina

Preşedintele Chinei, Xi Jinping

Potrivit surselor americane şi chineze dezvăluite Wall Street Journal în ultimele săptămâni, Beijingul a oferit Casei Albe o intervenţie pentru a facilita un summit între Trump şi Putin şi, după încetarea focului, trimiterea unui contingent chinez înarmat pentru operaţiunea de menţinere a păcii necesară.

Ziarul italian Corriere della Sera notează că acum că administraţia de la Casa Albă a redeschis canalul de dialog direct cu Moscova, liderul chinez Xi Jinping are tot interesul să participe la marele joc.

De ce Beijingul este interest să participe la masa negocierilor

  • Mizele comerciale

 În ciuda anunţului spectaculos al începerii negocierilor pregătitoare pentru o încetare a focului, Trump a recunoscut că ajutorul chinez ar fi util. În timpul campaniei electorale, el ameninţase cu tarife de 60% la exporturile chineze, dar până acum s-a limitat la 10%. Trump vrea să folosească tarifele pentru a obţine concesii politice şi, cu siguranţă, influenţa Chinei asupra Rusiei în dosarul ucrainean l-ar putea atrage la moderaţie pe frontul taxelor vamale.

De asemenea, publicaţia italiană notează că Xi Jinping nu doreşte să se angajeze într-un război comercial cu SUA, întrucât economia chineză are nevoie de resurse imense pentru susţinerea şi restructurarea acesteia.

  • Jocuri de putere

Colaborarea „fără limite” dintre China şi Rusia este motivată, în acest moment, de opoziţia faţă de puterea americană, fiind o coabitare de interes geopolitic.

Liderul de la Beijing cu siguranţă nu doreşte ca ţara sa să fie pusă la colţ de o detensionare ruso-americană. Din acest motiv, este mai mult decât plauzibil că oficialii chinezi au propus pentru organizarea unui summit Trump-Putin.

  • Forţa de menţinere a păcii

Un alt serviciu pe care Xi Jinping i l-ar putea face lui Trump este să participe cu un contingent înarmat la operaţiunea de menţinere a păcii în Ucraina. Întrucât Washingtonul a declarat că nu va trimite trupe americane pentru a asigura menţinerea păcii în zonă, această sarcină ar reveni Europei, dar şi a altor ţări de bunăvoinţă.

Chinezii sunt deja cei mai mari contribuitori din lume la contingentele care păzesc punctele fierbinţi din întreaga lume sub pavilionul ONU.

Europa riscă să rămână izolată

Ziarul italian mai notează faptul că în acest context, Europa riscă să rămână izolată privind participarea la negocierile de pace, rămânându-i sarcinile mai complexe: garantarea securităţii Ucrainei şi a cheltuielilor militare. Alăturându-se dialogului ruso-american, China ar putea obţine în schimb un armistiţiu cu Washingtonul pe plan comercial şi ar lăsa Uniunea Europeană descoperită şi, prin urmare, şi mai slabă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici