- Home
- Externe
- NAŢIUNILE UNITE, (27.01.2018, 06:03)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului | Secretarul general al ONU: Cu toţii avem responsabilitatea să acţionăm rapid, clar şi decisiv împotriva rasismului şi a violenţei
La 27 ianuarie este marcată Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în condiţiile în care şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german, relatează site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Urmărește
830 afișări
Auschwitz
La 27 ianuarie 1945, trupele armatei sovietice eliberau lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, cel mai mare lagăr nazist. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Această comemorare a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a şedinţă plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei şedinţe speciale, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a marcat cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Înainte de rezoluţia ONU, se instituiseră zile naţionale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Ziua Comemorării Victimelor Naţional-Socialismului în Germania, stabilită printr-un decret al preşedintelui Germaniei, Roman Herzog, la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese şi Ziua Holocaustului în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului 2018, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut un apel la comunitatea internaţională să fie unită "împotriva normalizării urii", subliniind că "suntem cu toţii în pericol" atunci când valorile umanităţii sunt abandonate.
"Cu toţii avem responsabilitatea să acţionăm rapid, clar şi decisiv împotriva rasismului şi a violenţei. Prin intermediul educaţiei şi a înţelegerii, putem construi un viitor al demnităţii, al drepturilor omului şi al coexistenţei paşnice pentru toată lumea", a spus Guterres, care a menţionat neonaziştii şi suprematiştii albi drept principalii promotori de ură extremă.
Înaltul Reprezentant al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, apreciază că această zi de comemorare obligă întreaga planetă "să contemple asupra ororilor generate de bigotism şi rasism".
"Pe măsură ce conemorăm victimele Holocaustului, trebuie să recunoaştem şi necesitatea de a preveni reapariţia antisemitismului şi a tuturor formelor de ură şi discriminare rasială şi religioasă. Trebuie să realizăm că, numai dacă ne vom considera unul pe celălalt ca deplin egali în demnitate şi drepturi, vom fi capabili să stăm împreună şi să depăşim numeroasele provocări cu care se confruntă omenirea", a spus Zeid Ra’ad Al Hussein.
Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, consideră că Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este un apel pentru consolidarea angajamentului tuturor ţărilor faţă de pace.
"Putem construi un nivel înalt de conştientizare faţă de uitare, negare, revizionism istoric, relativizarea crimelor şi revenirea stereotipurilor care alimentează ura. Ne putem opune manipulării faptelor prin a spune adevărul", a spus Azoulay.
Citeşte şi: Curtea Supremă din Rusia a respins apelul lui Alexei Navalnîi privind candidatura la alegerile prezidenţiale
Citeşte şi: Emmanuel Macron cere noi sancţiuni din partea UE împotriva Venezuelei, după interzicerea opoziţiei la alegerile prezidenţiale
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe