„Gândurile lui Cristoiu”: Evenimentul numărul unu este această sesiune extraordinară în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe modificarea legii electorale / Moţiunea nu trece. Vom avea primari în două tururi | Topul politicienilor

Moderatorul Monica Mihai discută cu analistul politic Ion Cristoiu despre moţiunea de cenzură anunţată de PSD şi scenariile pentru anticipate.

Urmărește
5351 afișări

Redăm principalele idei prezentate de Ion Cristoiu în emisiune:

Update 20.00 Top 5 politicienii săptămânii:

5. Marcel Ciolacu - Nu ne-a spus dacă va candida sau nu şi are, pe 5 februarie, momentul de cumpănă al vieţii: trece sau nu moţiunea.

4. Monica Anisie - Pentru declaraţia despre cele 20 de minute obligatorii zilnice de citit în şcoli.

3. Teodor Meleşcanu - Este ţinta unei mari diversiuni, cu povestea de dinainte de 1989. Au trecut 30 de ani de atunci. Acum îl descoperim?

2. Gabriela Firea - Ea va fi cea mai înjurată personalitate din România. Va fi ţinta numărul unu. 

1. Nicuşor Dan - Pentru care am o deosebită admiraţie. Dacă toţi politicienii din România s-ar bate cum se bate el pe cont propriu pentru a ajunge primar, am fi departe. Eu l-aş pune primar prin decret. 

Update 19.52 Rubrica „Mai bine tăceau”: Cum va rezolva ministrul Transporturilor problemele de la Comarnic, mergând pe un drum forestier. Drumul forestier e un drum prin pădure. Ca să poţi să îl faci şosea e foarte dificil. Bode: „Până când se construieşte autostrada, rezolvăm drumurile pentru micul trafic, pentru a decongestiona acest sector. Cred că drumul judeţean Câmpina-Valea Doftanei limită cu Braşov-Săcele – 61 de kilometri de drum judeţean, poate fi reabilitat printr-o intervenţie a statului cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, şi astfel avem o variantă alternativă. De asemenea, la Sinaia avem un drum paralel cu drumul naţional identificat de autorităţile locale şi acolo putem să îl reabilităm şi salvăm câţiva kilometri, în zona Azuga am identificat un drum forestier care poate fi folosit ca şi rută alternativă, iar cele două variante ocolitoare, Comarnic şi Buşteni, ele sunt deja prinse în master-plan pe fonduri europene şi ele pot fi realizate înaintea autostrăzii.”

Update 19.50 Editorialul săptămânii:O zi în România lui Iohannis”, de Valentin Boeru

Update 19.45 Despre Greta Thunberg: Pentru mine e limpede că la imaginea acestei adolescente se lucrează intens. Locul terorismului l-a luat apărarea mediului. După căderea comunismului, Occidentul s-a văzut faţă în faţă cu o problemă: dispăruse duşmanul. Atunci s-a exagerat terorismul. Acum a „obosit” tema terorismului şi a venit tema generoasă numită „încălzirea globală”. 

Update 19.42 Despre demiterea lui Trump: Nu ştiu care va fi rezultatul. Senatul este dominat de republicani. După părerea mea, iniţiativa democraţilor (şi nu sunt fan al lor) este justificată. Pentru că la americani poţi face orice, dar să nu să intri cu picioarele în democraţia lor. Trump a încercat să scoată din joc un contracandidat, pe Biden, folosind prerogativele de preşedinte. Aşa ceva nu se face în SUA.   

Update 19.35 Despre cât de potrivit este Ciolacu în fruntea PSD: Nu este potrivit pentru funcţie. Cu el la conducere, partidul nu a înţeles nimic. PSD nu se poate reforma decât cu un lider vizionar în frunte. 

Update 19.32 Adevărata miză a modificării legii electorale: Violeta Alexandru este pregătită pentru Primăria Capitalei. Pentru ea se face şi legea cu primari în două tururi. Indiferent pe cine pune candidat PNL, dacă se fac alegerile în două tururi, liberalii câştigă. 

Update 19.20 Despre realizările Guvernul Orban: Este cel mai prost executiv din istoria postdecembristă. De regulă când vine dreapta, mereu are probleme de administrare a ţării. Pare un guvern electoral. Aflu cu stupoare că domnul Vela a decorat supravieţuitorii măcelului din 22 decembrie 1989. E clar o acţiune electorală. Nu au fost eroi. 

Update 19.16 Ce urmează: Moţiunea nu trece. Vom avea primari în două tururi, care avantajează PNL. Aceasta va rupe şira spinării PSD. Vor mai face trei-patru asumări ale răspunderii. Dacă moţiunea nu trece, PSD este lovit şi mai tare. Dacă liberalii doresc anticipate, pot face asta prin demisia premierului. 

Update 19.04 Despre anticipate: Evenimentul numărul unu este această sesiune extraordinară în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe modificarea legii electorale, prin trecerea de la alegerea primarilor într-un tur la alegerea în două tururi. Ne aflăm, de pe 4 noiembrie, într-o permanentă dezbatere despre anticipate, dacă vor fi sau nu. Ca să fie anticipate trebuie să cadă acest guvern şi apoi să cadă încă două. Ca să cadă celelalte două, guvernul acesta poate pica doar prin demisia premierului sau o moţiune de cenzură care trece. Orban profită de faptul că PSD nu vrea anticipate şi îşi tot asumă răspunderea. PSD depune moţiune doar dacă se schimbă legea electorală, deoarece este un partid care are o structură foarte puternică dată de primari. Dacă nu mai sunt aceşti edili, PSD pierde din forţa locală. PNL ştia că, prin asumarea răspunderii, PSD va depune moţiune. (...) Guvernul cade doar dacă vrea Klaus Iohannis să cadă. Dreapta e pe val, avem un preşedinte de dreapta. Întrebarea mare este: PNL şi-a asumat răspunderea pe modificarea legii electorale ca să cadă Guvernul Orban, pentru că vrea anticipate? Sau ca să treacă legea, care îi avantajează pe liberali? 

Ştirea iniţială:

Ion Cristoiu analizează guvernarea PNL, gafele minştrilor din cabinet, dar şi mişcările din Partidul Social Democrat înainte de Congresul Extraordinar.

Urmăriţi aşadar, joi, de la ora 19.00. Teme:

Trece moţiunea de cenzură anunţată de PSD?
Dacă da, intră social-democraţii la guvernare?
Care sunt gafele miniştrilor din actualul executiv?
De cine este condus Guvernul?
Cine se conturează pentru şefia PSD?
Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi ieşit Dragnea din închisoare?
Este procesul de demitere a lui Trump justificat? 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici