- Home
- Gândurile lui Cristoiu
- (06.05.2020, 07:57)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gândurile lui Cristoiu: Cine are interesul ca România să fie codaşa Europei în privinţa măsurilor de relaxare?
- Ion Cristoiu: Lipsa noastră de importanţă în ultimii 30 de ani îşi are cauza în absenţa unei poziţii proprii a României în chestiunile controversate ale Europei şi ale Lumii.
- Ion Cristoiu: România, care va reveni la normal abia din 15 mai, mult în urma altor ţări europene, va pierde un start luat deja de multe ţări chiar vecine, precum Ungaria Bulgaria
- Ion Cristoiu: Cozmin Guşă s-a întrebat la rându-i dacă nu cumva e un interes al marilor puteri ca noi să rămânem în urmă deoarece nu sunt gata să ne asigure consumul cu produsele lor.
Urmărește
4268 afișări
Gândurile lui Cristoiu: Cine are interesul ca România să fie codaşa Europei în privinţa măsurilor de relaxare?
Preocupat de dedesubturile întârzierii relaxării restricţiilor după încetarea stării de urgenţă, Ion Cristoiu a purtat un dialog pe acestă temă cu analistul şi consultantul politic Cozmin Guşă. În opinia jurnalistului, pierderea startului în materie de relaxare este o enigmă în condiţiile în care, la capitolul restricţii, România a imitat “slugarnic” alte ţări europene.
Răspunzând acestei întrebări a lui Ion Cristoiu, Cozmin Guşă a precizat că la noi, unde consumul asigură supravieţuirea unei economii preponderent a serviciilor, deschiderea restaurantelor e o măsură de relansare economică şi nu una de relansare a distracţiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Vezi mai multe articole din categoria gandurile-lui-cristoiu
Ca urmare, consultantul politic se întreabă dacă nu cumva există un interes al marilor puteri ca noi să rămînem în urmă cu măsurile de relansare şi, prin asta, să ne afundăm şi mai mult în dezastru. Pentru că marile puteri nu sunt gata să ne asigure consumul cu produsele lor, şi, în aceste condiţii, românii ar fi fost obligaţi să-şi producă singuri ceea ce au nevoie, susţine Cozmin Guşă O opinie căreia Ion Cristoiu îi răspunde cu o întrebare retorică: Ar fi convenit asta Stăpînilor lui Klaus Iohannis?
Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
"Marţi, 5 mai 2020, interlocutorul meu la cristoiuTv a fost Cozmin Guşă. De la debutul acestui canal pe youtube, la care s-au abonat deja peste 9000 de telespectatori, numărul celor intervievaţi de mine a atins cifra de 33. Interviurile sînt zilnice. Se transmit în direct de la 18 la 19, cu excepţia zilei de luni, cînd încep la 17 şi termin la 18, pentru a intra în direct la Marius Tucă Show. Telespectatorii pot pune întrebări în direct invitatului prin sistemul postărilor. Evident, înjurăturile sînt şterse. Nu pentru că aş suferi cînd cineva mă înjură (am treizeci de ani plini de înjurături), ci pentru că astfel se încarcă inutil pagina cu întrebări, chiar şi incomode ale celor care nu sînt troli plătiţi de partide şi de Servicii.
De ce Cozmin Guşă?
Am mai scris, cred, dacă n-am mai scris, o fac acum, că interviurile la cristoiuTv sînt un prilej de mare satisfacţie intelectuală pentru mine. Mulţi mă întreabă ce urmăresc prin reîntoarcerea la una dintre misiunile de bază ale jurnalistului pur şi simplu. Nu urmăresc vreun cîştig material. Nu urmăresc nici un anume număr de accesări. Pur şi simplu îmi place să discut timp de o oră cu cineva despre pandemie, despre ce va urma, despre personalitatea respectivului. Şi-mi place, pentru că sînt un om curios. Aş putea tăifăsui cu interlocutorul la o cafenea sau pe o bancă, în parc. Cum însă aşa ceva e imposibil în condiţiile de azi, stau de vorbă cu cineva (totdeauna mai deştept decît mine) prin intermediul unei televiziuni on line. Televiziune care e urmărită de mai mulţi abonaţi. Practic, aşadar, un taifas de cafenea urmărit de alţii. Nu ştiu dacă telespectatorilor le place interviul. Nu ştiu dacă învaţă ceva din zicerile interlocutorului. Mie îmi place. Eu învăţ din spusele interlocutorului.
Pe Cozmin Guşă l-am urmărit expunîndu-şi viziunea despre Coronavirsus într-un serial intitulat Cum ne salvăm din toamnă? Am remarcat imediat că serialul mărturisea un analist român care se înscria în dezbaterea planetară despre Criza de Sănătate şi mai ales despre urmările acestei Crize asupra situaţiei geoglobale. Dacă nu singurul analist care-şi permitea o asemenea abordare, atunci măcar printre puţinii analişti care au făcut-o. Despre încercarea prin care a trecut şi mai trece omenirea, la nivel mondial s-a angajat o dezbatere aprinsă. Noi, românii, nu sîntem prezenţi în spaţiul acestei dezbateri. Nici prin cîrmuitorii noştri, nici prin politicienii noştri, nici prin analiştii noştri. Deoarece în postdecembrism nu e prima oară cînd noi, românii, ne consumăm inteligenţa doar pe plan intern, evitînd implicarea în dezbaterea de dincolo de hotare, am discutat, după cum era de prevăzut, chiar cu Cozmin Guşă. Domnia sa a găsit una dintre explicaţii şi în conştiinţa că intervenţiile noastre n-ar fi luate în seamă. Cine să se intereseze de opinia românilor într-o chestiune de interes mondial? Cozmin Guşă mi-a atras atenţia că firava importanţă deţinută de România în context mondial e dezvăluită şi de faptul că la Bucureşti nu există nici un corespondent străin al vreunei instituţii de presă planetare. Cînd ţine să apară un articol despre România marele gazete ale lumii apelează la un colaborator român, de cele mai multe ori cunoştinţă întîmplătoare a cuiva din redacţie.
Lipsa noastră de importanţă în ultimii 30 de ani îşi are cauza în absenţa unei poziţii proprii a României în chestiunile controversate ale Europei şi ale Lumii.
De ce s-ar interesa presa de nivel planetar de poziţia noastră cîtă vreme prin Klaus Iohannis, de exemplu, noi n-avem nici o poziţie nici măcar în problemele UE. Preşedintele participă la Consiliul Uniunii în simpla postură de dătător din cap la ce spune Angela Merkel. Aş adăuga acestei explicaţii şi una care ţine de limba română. Pe Netflix poate fi vizionat sezonul întîi din serialul Rise of Empires: Ottoman, sezon dedicat Cucerii Constantinopolului. Realizat după reţeta folosită la Imperiul Roman, serialul practică amestecul între filmul artistic şi filmul documentar. Unul dintre cele două personaje centrale ale filmului e Giovanni Giustiniani Longo, genovezul care a apărat pînă în ultimul moment Zidurile Oraşului. Despre Giustiniani Longo am publicat un eseu de 50 de pagini despre care pot afirma, fără şovăire, că e unul dintre cele mai bune texte scrise în ultima vreme despre Genovezul invocat în toate istoriile Căderii Constantipolului, urmare şi a unei vizite făcute la Palatul familiei Giustiniani de pe Via dei Giustiniani de la Genova. Textul e însă în limba română. Cine din alte părţi ale lumii să-l citească pe internet într-o asemenea limbă, care nu e nici măcar limba italiană?!
Am discutat cu Cozmin Guşă şi multe alte lucruri. Printre ele s-a numărat şi ceea ce eu consider aberaţia românească. Potrivit autorităţilor România va aplica primele măsuri de relaxare abia pe 15 mai 2020. Alte ţări europene, unele mult mai lovite decît noi de Pandemie, au trecut deja la reluarea vieţii prin măsuri mult mai largi decît vom trece noi peste mai mult de o săptămînă. De ce această întîrziere, din toate punctele de vedere dezastruoasă, pentru că reluarea vieţii cît de cît normale înseamnă relansarea economiei? România, care va reveni la normal abia din 15 mai, mult în urma altor ţări europene, va pierde un start luat deja de multe ţări chiar vecine, precum Ungaria Bulgaria? E o întrebare pe care i-am pus-o lui Cozmin Guşă în emisiune zicînd că e o enigmă pentru mine situaţia asta, în condiţiile în care, în materie de restricţii, am imitat slugarnic alte ţări europene. Dacă imităm slugarnic pe alţii, de ce n-o facem şi acum? Cozmin Guşă a răspuns începînd prin a preciza că mai ales la noi, unde consumul asigură supravieţuirea unei economii preponderent a serviciilor, deschiderea restaurantelor e o măsură de relansare economică şi nu una de relansare a distracţiilor. De ce dăm noi drumul atît de tîrziu la revenirea la normal? Cozmin Guşă s-a întrebat la rîndu-i dacă nu cumva e un interes al marilor puteri ca noi să rămînem în urmă cu măsurile de relansare şi prin asta ca noi să ne afundăm şi mai tare în dezastru. Nu de alta, dar marile puteri nu sînt gata să ne asigure consumul cu produsele lor. În absenţa acestora, am fi fost obligaţi să producem noi pentru consumul intern. Ar fi convenit asta Stăpînilor lui Klaus Iohannis?!"
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Gândurile lui Cristoiu: Cine este de vină pentru că bisericile nu vor fi redeschise după 15 mai
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe