Interviul integral. „Gândurile lui Cristoiu”: Am tot mai multe semnale că PSD nu îl va respinge pe Florin Cîţu. Ar fi o lovitură fatală

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîţu fiind sigur că va fi respins de Parlament şi astfel va continua procedura pentru declanşarea anticipatelor, dar şeful statului ar putea primi o lovitură mortală din partea PSD, afirmă analistul politic Ion Cristoiu.

Urmărește
1224 afișări

Monica Mihai: Şi e suficient?

Ion Cristoiu: Deocamdată, în România de azi, PSD-ul trebuie să nu se mai enerveze, adică totuşi a reuşit o performanţă. Foarte multe din jocurile lui Klaus Iohannis s-au risipit din cauza domnului Ciolacu pentru că, dacă mai ţineţi mine, după prezidenţiale domnul de la Cotroceni a zis ”am câştigat prezidenţialele, cinci ani cum am stat, am dormit şi vorbeam de PSD”, mai ţineţi minte? Adică făcuse din PSD duşmanul, virusul…

Monica Mihai: Şi rostea de fiecare dată…

Ion Cristoiu: Ciuma roşie, cutare. Aţi observat că după prezidenţiale a zis că PSD va fi în continuare, va drege, va cutare, cutare…

Monica Mihai: A spus-o şi în discursul de ieri.

Ion Cristoiu: Da, dar nu mai merge pentru că l-a găsit pe Ciolacu, pe Ciolacu nu te poţi enerva. Adică dacă era un altul, cum ar fi Şerban Nicolae, nu ştiu dacă înţelegeţi nuanţa, adică PSD-ul avea nevoie să elimine ura, antipatia. Pe domnul Ciolacu nu poţi să-l antipatizezi. Asta nu înseamnă că i-a ieşti bine. Dumneavoastră v-aţi enervat? N-am de ce, e băiat de treabă, intervine… nu enervează. Traian Băsescu enerva. Adică o parte a electoratului. Domnul Ciolacu nici nu mobilizează la arme, cum ziceţi dumneavoastră, nici nu are după el… aşa dar nici nu are duşmani să zică să i-a neapărat gâtul şi atunci probabil…

Monica Mihai: Şi este, aşa cum l-aţi descris, caracterul domnului Ciolacu suficient de puternic şi de bun pentru a scoate PSD din impasul lor?

Ion Cristoiu: Da, seamănă foarte mult cu un domn numit Viorel Hrebenciuc. În memoriile lui Alfred Moses, Jurnal de Bucureşti, care au apărut acum, Moses a fost între 94 şi 97 ambasador la noi. Vă dau o dezvăluire, lui Hrebenciuc care era secretar general i se spunea, au tradus ei, domnul repară tot. Deci, de câte ori avea ambasadorul american o problemă, nu ştiu dacă aţi auzit, una, nu ştiu, nu voia cineva… nu de la PSD, de la UDMR, nu putea să stea de vorbă cu el şi atunci se ducea la Hrebenciuc şi Hrebenciuc îi cunoştea pe toţi. Îl ştiţi pe Hrebenciuc, domnule, îi ştia pe toţi. Dacă te duceai… era secretar general al Guvernului PSD, da, Şi te duceai ”domnule Viorel Hrebenciuc, am şi eu o problemă să public o carte”, ”nicio problemă”, adică sigur cunoştea 20 de edituri. Nu ştiu dacă aţi înţeles, el îi spune ”domnul drege tot” sau ”repară tot”, adică… cam aşa este Ciolacu, aşa cred, adică din ăsta pe care îl înjuri de dimineaţă până seara, dumneavoastră ca jurnalist şi când te vezi cu el te ia în braţe, zice ”vai de mine, de mult nu v-am mai văzut…”

Monica Mihai: Uneori merge şi cu flori.

Ion Cristoiu: Nu, nu, nu, e greu să vă spun, deci eu nu am zis cu admiraţie, eu am zis pe ideea că e altfel de politician decât Dragnea. Dragnea reuşise să mobilizeze o ură din nimic. Nu poţi să-l urăşti pe domnul Ciolacu că e de acord, te sună, îţi spune am greşit

Monica Mihai: Vom vedea dacă sâmbătă domnul Marcel Ciolacu şi moţiunea pe care acesta o va propune…

Ion Cristoiu: Şi atmosfera.

Monica Mihai: Şi atmosfera, vom vedea exact toate detaliile săptămâna viitoare.

Ion Cristoiu: Data viitoare o să vă povestesc. Mă duc ca reporter.

Monica Mihai: Aşteptăm relatările dumneavoastră de acolo. Haideţi să discutăm despre un alt subiect important din această săptămână şi anume coronavirusul. Ieri la ora 11, ministrul Sănătăţii a anunţat împreună cu domnul Arafat că avem un prim caz de coronavirus în România. Ştim că persoana în cauză a fost transportată azi-noapte cu o autospecială la Institutul Matei Balş acolo unde se află în carantină, este asimptomatic în acest moment. Însă, nu neapărat despre acest prim caz aş vrea să discut cu dumneavoastră, cât, exact cum aţi spus şi dumneavoastră, despre psihoza creată în jurul coronavirusului. Dumneavoastră aţi avut nişte puncte de vedere foarte pertinente cu privire la tot ce se întâmplă în România în acest moment, am văzut imagini cu toţii în aceste zile cu rafturi care au fost golite, cu oameni care stau la coadă să-şi facă provizii, să cumpere făină, să cumpere mălai, fasole. Am înţeles că azi-noapte au chiar şi la benzinării oameni care-şi băgau benzină în maşină în cazul în care ar trebui să…

Tot ceea ce se întâmplă poate fi explicat dacă vorbim câteva minute despre teroriştii din decembrie

Ion Cristoiu: Şi care nu mai merg cu mijloacele de transport în comun.

Monica Mihai: Care nu mai merg, astăzi parcă şi oraşul era puţin mai aerisit. Cum vedeţi domnul Cristoiu tot ceea ce se întâmplă?

Ion Cristoiu: Tot ceea ce se întâmplă poate fi explicat dacă vorbim câteva minute despre teroriştii din decembrie. Nu întâmplător am studiat, am şi scris. Am şi scris în 5 februarie, nu acum, un articol ”De la teroristul din decembrie la chinezul din 2020”. Mai ţineţi minte că era chinez… bun. În 1989, în decembrie, nu au existat terorişti. Superioritatea, valoarea rechizitoriului din 8 aprilie 2019 prin care e trimis… valoarea istorică, sunt vreo 450 de pagini, eu îl citesc ca pe o carte, prin care e trimis de către Parchetul Militar domnului Iliescu, este că pentru prima dată, şi aveţi în faţă un doctor în materie de evenimentele din decembrie, scot şi o carte, pentru prima dată se spune un lucru foarte interesant. Terorişti în sensul de tras n-au existat. Că iniţial s-a spus că au fost şi că erau oamenii lui Ceauşescu, după asta s-a spus că nu erau oamenii nimănui, dar au tras. Nu, n-au tras. Totul a fost o psihoză. În ce a constat psihoza, şi vom ajunge la virus. Teroristul în momentul în care au început să tragă aşa-zişii terorişti, domnul Iliescu nu s-a dus la televiziune să zică aşa ”oameni buni, nişte bezmetici, o să tragem cu un tun în ei şi terminăm”. Nu, a zis aşa: ”teroristul trage din orice poziţie”, da? ”teroristul iese din catacombe”, ”teroristul este cel mai viclean din lume” ”împotriva teroriştilor trebuie să aducem regimente”, că au adus unităţi militare, una de la Focşani, bun. Virusul, când a izbucnit în China, mai ţineţi minte, 5 februarie, pe Planetă nu la noi şi inclusiv la noi, a început o psihoză. Adică, virusul, ce spunea? Ucigaş, da?

Monica Mihai: Virusul ucigaş din Wuhan, da, asta a titrat toată presa.

Ion Cristoiu: Nimeni n-a venit să zică ce zic acum, băi, oameni buni, e o gripă, nu… Era ceva supervirus, nu-i aşa? Ţineţi minte că dumneavoastră sunteţi specialistă, aţi urmărit ca jurnalist. După asta au început măsuri, pleacă toţi străinii de acolo, se închid graniţele, toţi care vin… se suspendă cursele aeriene. Astea sunt, încă o dată, lucruri oficiale, nu presă.

Monica Mihai: Da, astea erau date oficiale cu tot ce se întâmpla în China în acel moment.

Ion Cristoiu: În acel moment s-a creat despre acest virus ideea că e super.

Monica Mihai: E foarte periculos.

Ion Cristoiu: Nu că e periculos, este un virus de apocalipsă. Între timp, în China s-a cam terminat, da? L-au ţinut sub control şi a pleznit în Europa. Şi acum europenii şi şi noi, ne confruntăm, încercăm să luptăm cu psihoza domnişoară, nu poţi să lupţi cu psihoza. Încă o dată, deci în decembrie 1989, eu am aproape 50 de pagini despre cazuri de aşa-zişi terorişti. Nu-i adevărat că cineva îi intoxica, românii intoxicau. Adică se ajunsese la o nebunie, încât au prins pe stradă, este în dosar, un tip care era surdo-mut şi l-au linşat zicând că e străin şi nu ştie româneşte. Deci era o isterie, n-ai cum, dacă ieşeai în balcon, dumneavoastră eraţi tânără, eraţi copil…

Marea problemă a lumii la ora actuală şi a noastră este psihoza. Ea nu poate fi stăpânită cu mijloace raţionale

Monica Mihai: Şi la Oradea.

Ion Cristoiu: Dacă ieşeai în balcon cu o lanternă, ieşeai în balcon, trăgea cu tancul în tine, era o isterie. Se făceau filtre şi dacă era polei şi nu opreai îţi ciuruiau maşina. Deci se crease o psihoză. Marea problemă a lumii la ora actuală şi a noastră este psihoza. Ea nu poate fi stăpânită cu mijloace raţionale. Când aud toată prostia că presa… Nu o creează nicio presă, pentru că nu presa creează isteria, zvonul, zvonul. Zvonul este de o mie de ori mai primejdios, şi în Italia, decât fake news-ul.

Monica Mihai: Am văzut ce s-a întâmplat în Italia şi acolo avem 50.000 de oameni care au fost în carantină, avem 11 localităţi care au fost închise. Foarte mulţi români.

Ion Cristoiu: Bun, la care se adaugă… De ce fac provizii? Se adaugă faptul că până la urmă carantina este o situaţie ieşită din comun. M-am gândit cu groază, bă, dacă mă duceam eu… dumneavoastră, da, acum în excursie la Veneţia. Păi şi când vă întorceaţi vă convenea să staţi 15 zile? Şi în carantină românească. Staţi să ne lămurim, adică n-ai voie să ieşi, n-ai voie să te duci la serviciu.

Monica Mihai: Depinde şi de care pentru că există cea instituţionalizată sau auto-carantina în care, practic, stai tu acasă la tine izolat faţă de cetăţeni.

Ion Cristoiu: Nu am văzut neghiobie mai mare şi mai mare decât încercările premierului şi ale preşedintelui de a ne spune că de fapt este, ceea ce e adevărat, e o gripă uşoară.

Monica Mihai: Cum vi s-a părut comunicarea, le-am văzut în aceste zile de mai multe ori şi pe domnul Arafat şi pe domnul Tătaru şi pe domnul Costache, abia ieri mai mult. Cum vi s-a părut comunicarea care a venit dinspre Ministerul de Interne şi al Sănătăţii?

Ion Cristoiu: Comunicare a avut câteva mari slăbiciuni. Prima, nu a fost centrată pe un om. În Italia e pe Conte, premierul. În Italia numai premierul este, adică premierul el… În asemenea momente oamenii au nevoie de unul, unul care garantează. Doi, oamenii în asemenea momente au nevoie de semnal de autoritate, adică orice încercare de a spune ”staţi un pic că de fapt noi nu facem carantină” adâncesc asta. Din punctul acesta de vedere inexistenţa unui centru, unui om, premierului, care să-şi asume sau preşedintele, face ca fiecare să vorbească şi să spună numai prostii. Unul iese colo, unul iese dincolo. Dar mult mai grav, mult mai grav, şi garantez pentru asta, tot ce spune ei este absolut inutil că se lovesc de valul de suspiciune românesc. Suspiciune pe care ei o adâncesc. Poate că aşa este…

Monica Mihai: Au fost în ultimele zile tot felul de zvonuri. Ba că ar fi patru cazuri confirmate la Matei Balş, ba că ar fi trei, ba că a mai apărut unul peste noapte şi până acum, am văzut, din comunicările oficiale, chiar ieri au ieşit peste zi şi au spus nu, n-avem niciun caz confirmat. După care noaptea au venit…

Ion Cristoiu: Da şi după asta vine domnul Cercel şi ne-a spus ce-a mai mare, zice, specialist din lume că ăla se simte vesel. Încă o dată, în primul rând că românii sunt şi ei conectaţi la zvonuri. Sunt conectaţi la reţele sociale şi dacă veniţi diseară la televizor şi toate televiziunile zic că nu e nimic, ei nici nu te-ascultă pentru că e zvonul, zvonul e mult mai primejdios. Adâncit la noi de suspiciunea faţă de autorităţi. Avem şi o altă problemă, românii n-au încredere în autorităţi şi nici eu n-am. Eu n-am încredere în ei

Monica Mihai: Ce bănuiţi?

Ion Cristoiu: Ei exagerează, poate că aşa este, dar în momentul în care într-o ţară ca Italia… câte cazuri sunt în Italia?

Monica Mihai: Sunt 17 morţi, parcă, până în acest moment şi sute de infectaţi.

Ion Cristoiu: Italia, da?

Monica Mihai: 527 de cazuri sunt.

Ion Cristoiu: Şi vin mii de români care au lucrat în Italia, tu vii şi spui că e numai unul care se simte bine? Adică ceva e în neregulă. Poate că aşa e, dar asta adânceşte suspiciunea şi ei se vor confrunta în curând cu neîncrederea populaţiei în ceea ce spun ei. Nu ce spune… să te speli pe mâini, neîncredere. Eu, de exemplu, îmi pare foarte rău, eu nu cred, nu-i cred în veci.

Monica Mihai: Şi credeţi că asta a dus la reacţia populaţiei la tot ceea ce am văzut în ultimele zile în magazine?

Ion Cristoiu: Da, pentru că ei sunt şi neghiobi în înşelătoria lor. Pentru că în Italia, pacientul numărul zero i-a infectat… nici nu era din zona aia, era din Milano.

Monica Mihai: Pacientul zero încă în Italia nu cred că a fost găsit. Primul de care se ştia.

Ion Cristoiu: Caracteristica acestei boli este rapiditatea. Nu-i aşa? Sper că am dreptate. Unu, nu are vaccin, deşi până la urmă…

Monica Mihai: Au fost nişte combinaţii de medicamente care au dat rezultate.

Ion Cristoiu: El a fost prezentat ca un virus foarte rapid. Adică, simpla prezenţă, cum am fi noi, ne putem contamina, bun. În momentul în care tu vii şi spui un cetăţean a stat acasă, da, cu încă şapte şi pe ăia şapte nu i-a infectat?

Monica Mihai: Sunt în carantină şi aceia…

Ion Cristoiu: Păi dar nu sunt, n-au teste.

Monica Mihai: Vedeţi că au fost.. chiar săptămâna aceasta la început a apărut informaţia şi în China, a fost un caz cu o persoană, o femeie care a testat negativ şi a îmbolnăvit toată familia şi ulterior când i-au refăcut testul, după trei săptămâni, a ieşit pozitiv. Deci un test ca ăsta, au spus şi autorităţile, încă nu este foarte exact, tocmai de aceea şi problema c un om poate să iasă negativ…

Ion Cristoiu: Pe nava aia croazieră, cum de s-au infectat? Încă o dată, poate că aşa este, dar  să-mi spui mie că ai unul singur, în condiţiile în care ăla a stat de vorbă cu o sută? Contrazice… Eu spun regula pe care o ştie toată lumea că se răspândeşte. Pericolul acestui virus nu constă… el afectează până la urmă oameni care, ca şi gripa, care au probleme, pericolul stă în rapiditate.

Schizofrenia constă în faptul că pe de o parte ei vin, cel puţin în România, şi spun nu e nicio problemă e o gripă uşoară şi ei fac CSAT. Păi de ce au făcut CSAT? Fac CSAT pentru gripă?

Monica Mihai: Exact şi cât de contagios e.

Ion Cristoiu: Pentru că de regulă şi gripa nu o iei aşa uşor, dar este contagioasă, este de ajuns să strănute unul într-o biserică şi toţi ăia se îmbolnăvesc.

Monica Mihai: Trebuie totuşi menţionat că rata de mortalitate este de 2% şi cea mai afectată categorie este a persoanelor vârstnice şi cele care au afecţiuni cornice pe fond.

Ion Cristoiu: Da, dar asta s-a spus după ce s-a creat psihoza. V-am spus, dacă iniţial, în 5 februarie, când era în China, se spunea e o gripă, sigur că o să o luaţi, dar s-a prezentat ca un… nu numai ca rapiditate, ca ceva înfricoşător. Este foarte greu să vină acum să mă convingă pe mine Klaus Iohannis, când timp de două săptămâni am fost bombardaţi tocmai de ei.

Monica Mihai: Adică a fost înfricoşător cât a fost a altora dar când a venit la noi…

Ion Cristoiu: Păi domnişoară, domnii ăştia specialişti, Raed Arafat şi Cercel de ce n-au zis atunci? Atunci erau, mai ţineţi minte? Ieşeau şi spuneau e periculos, cutare, acum au primit dispoziţie şi spun domnule, nu e chiar aşa. Dar e târziu.

Monica Mihai: Să ştiţi că domnul Rafila chiar săptămâna trecută a dat un interviu pentru Mediafax în care a explicat că este, ceea ce discutam şi noi, că este doar o gripă că este foarte probabil să avem şi în România un caz şi că trebuie să fim vigilenţi să nu se răspândească foarte tare.

Ion Cristoiu: Bun şi atunci eu întreb: Dacă e aşa, aşa e, da, de ce au făcut CSAT? Nu înţelegeţi că este o schizofrenie? Pe de o parte

Monica Mihai: Nu era firesc să facă asta spuneţi?

Ion Cristoiu: CSAT înseamnă că e pericol.

Monica Mihai: Siguranţă Naţională mai exact.

Ion Cristoiu: Trebuie să faci CSAT pentru gripă? Ei spun aşa…

Monica Mihai: Este bună observaţia asta, să ştiţi că n-am mai auzit, chiar este bună.

Ion Cristoiu: Schizofrenia constă în faptul că pe de o parte ei vin, cel puţin în România, şi spun nu e nicio problemă e o gripă uşoară şi ei fac CSAT. Păi de ce au făcut CSAT? Fac CSAT pentru gripă?

Monica Mihai: Poate pentru psihoză?

Ion Cristoiu: Deci, în momentul în care la nivel de stat se opreşte… de exemplu, Italia are o problemă incomensurabilă, turismul. Nu mai vine nimeni. Nu mai vine nimeni în Italia da? Când a izbucnit epidemia, mai ţineţi minte ce-au făcut în China? Nu mai dădeau voie chinezilor să vină, mai ţineţi minte?

Monica Mihai: Da, aşa e.

Ion Cristoiu: Păi nu ei au interzis? Deci, da, că ei prezentau de la început, ăia la nivel planetar, şefii de stat, ”oameni buni, şi care problema, e o gripă, o să vină, vă poate infecta şi vă trece. Nu, au făcut carantine, au zis că…

Monica Mihai: Nu numai că au făcut carantine, dar sunt şi până în ziua de astăzi declaraţii zilnice de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu update-uri şi cu tot este nou despre coronavirus şi ce informaţii mai au în plus. Pentru că am văzut doar în ultima săptămână, au apărut în douăzeci de ţări, altele decât China, evident, câte un prim caz de coronavirus. Suntem şi noi acum pe acea listă.

Ion Cristoiu: Este foarte greu să dai înapoi când şefii de stat, inclusiv Klaus Iohannis, iau măsuri care mă fac pe mine să mă întreb de ce. Adică de ce? CSAT-ul ce să facă? E o gripă, nu? Ei fac consfătuiri seară de seară. Dacă e aşa de uşoară, da, aşa e, au dreptate, păi de ce fac comandament?

Monica Mihai: Aş putea să încerc eu să vă răspund scurt, chiar şi cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spuneau, inclusiv în conferinţa de ieri şi în cea de astăzi că este foarte important ca în fiecare stat unde ajunge sau chiar doar dacă există posibilitatea să ajungă să fie pregătit acel stat, şi aici vorbim de paturi, de secţii de ATI, de sistemul…

Ion Cristoiu: Păi pentru gripă? Pentru guturai se face? Deci, domnişoară, potrivit domnului Orban şi Iohannis…

Monica Mihai: Dacă n-ar fi făcut, l-aţi fi acuzat ulterior că de ce n-a făcut?

Ion Cristoiu: Nu, că era gripă. Eu nu mă vindec de… uite că sunt răguşit, din ianuarie. M-am dus de 20 de mii de ori la doctor, am luat toate alea, asta înseamnă că eu dacă… vin ăia acum şi spun că ”vedeţi că de ce suferă Cristoiu e cel mai periculos”… Ei sunt cei care… Bun, şi? Se îmbolnăveau, şi? Unii nici nu simţeau. Dacă e o gripă uşoară, da? Problema e că s-a creat psihoza în urma spaimei, dar spaimă creată de ei, domnişoară. De ce să faci carantină? Şi, bun, pleacă de aici şi merge la Roma, şi? O să infecteze cinci şi la cinci o să le curgă nasul, păi dar cu gripă?

În materie de psihoză eşti iraţional. Orice încercare de a introduce convingerea raţională este o idioţenie, că nu poţi să-l convingi.

Monica Mihai: Fiind un virus nou şi o tulpină nouă mă gândesc că nu ştim în ce direcţie evoluează, exact asta spuneau şi cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ion Cristoiu: Dar atunci să nu vii şi să-mi spui că nu e problemă. Adică ori te hotărăşti şi spui da, domnule, e o problemă foarte importantă, sigur că nu o să muriţi, dar nu ştim cutare şi, în acelaşi timp, zici nu, domnule… aţi văzut, ai noştri, că ai noştri sunt la exagerare… Vine premierul şi ce, premierul e doctor? Dar cel mai tare a fost Klaus Iohannis pe Facebook, ”nu e nicio problemă, e o tuse uşoară”, păi de unde ştie el că nu e nicio problemă? N-au zis ei că e o problemă? Şi România nu e ruptă, oamenii se uită la televizor şi văd că ăia sunt cu măşti, cu alea, cu alea. Şi cu cât ai noştri exagerează…

Monica Mihai: Că nu este o problemă…

Ion Cristoiu: Că nu e o problemă, cu atât adâncesc neîncrederea, aţi înţeles? Dumneavoastră îi înţelegeţi, ei sunt normali? Cum să opreşti isteria, psihoza cu vorbe? Că nu-i nimeni atent. Mai circul şi eu la bibliotecă, la farmacie şi nici nu sunt atent la televizor. E cineva atent la ce spune Iohannis? Deci ei ştiu ce-a zis vecina, a sunat vecina şi a zis că dacă vorbeşti la telefon te infectezi.

Monica Mihai: Au fost preoţi care au zis că cei vulnerabili sunt cei care stau cu capul în televizor şi în telefon.

Ion Cristoiu: Păi n-am dat un exemplu? Şi chiar credeţi că nu au crezut? Eu asta vreau să explic, în materie de psihoză eşti iraţional. Orice încercare de a introduce convingerea raţională este o idioţenie, că nu poţi să-l convingi.

Monica Mihai: Şi atunci care ar fi abordarea din punctul dumneavoastră de vedere?

Ion Cristoiu: Abordarea este chiar să iei în serios şi să ţii sub control. După părerea mea este o catastrofă acum de a încerca, nu să linişteşti, să minimalizezi în condiţiile în care marea majoritate a populaţiei e convinsă că e ceva grav. E convinsă, gata. Mai degrabă spui ”da, domnule, este grav şi noi vom lua măsuri şi o să vă apărăm”.

Monica Mihai: Vom urmări ce se întâmplă cu coronavirusul din România. Haideţi să trecem domnule Cristoiu la editorialul săptămânii…

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă puţin, ca să râdem. Deci, azi a hotărât Guvernul să controleze preţul la măşti, da?

Monica Mihai: La măşti era discuţia, da.

Ion Cristoiu: Da, domnişoară, va fi controlare la vânzare, dar la…

Monica Mihai: Achiziţionare?

Ion Cristoiu: Nu, dar la speculă. Deci te vei duce să cumperi o mască şi o cumpără şi o vinde cu de o sută de ori, poţi să opreşti? Cum adică s opreşti? De ce nu fac măşti?

Monica Mihai: Păi, era şi asta în discuţie să se reprofileze cu fabricile, pentru că cele mai multe sunt confecţionate în China şi înţeleg că de acolo porneşte problema.

Ion Cristoiu: Păi de ce porneşte problema? N-a zis că e o gripă?

Editorialul săptămânii

Monica Mihai: Ce editorial v-a impresionat în această săptămână?

Ion Cristoiu: Da, este Cornel Nistorescu, ca de obicei, ”Consultări zadarnice încheiate cu un banc prost”, adică numirea domnului Florin Cîţu, care chiar e cam bătaie de joc. Poate o fi bun economist, habar n-am, dar felul în care se prezintă e chiar comic.

Monica Mihai: Aşa, ăsta a fost editorialul care v-a impresionat în această săptămână şi trecem astfel la rubrica noastră săptămânală, care vă place dumneavoastră foarte mult, top cinci politicieni.

Top 5 politicienii săptămânii

Ion Cristoiu: De unde începem?

Monica Mihai: De la locul cinci. Cine se află în această săptămână pe locul cinci?

Ion Cristoiu: Locul cinci este domnul Nicuşor Dan care e sprijinit, a fost şi aici ţopăia precum Mircea Geoană când credea el că a câştigat alegerile, că astăzi, domnul Ludovic Orban, el, l-a anunţat că PNL va sprijini candidatura domnul Nicuşor Dan. E foarte frumos, poţi să fii vesel, dar eu puneam o întrebare, ce înseamnă a sprijini? Adică a sprijini ce înseamnă şi pun câteva întrebări practice: Unu, domnul Nicuşor Dan are o problemă cu Dan Barna, deci trebuie să rezolve problema lui Dan Barna că Dan Barna nu ar vrea să fie el candidat. Are o problemă cu Vlad Voiculescu. Bun, deci l-a chemat azi domnul Orban care, până acum împreună cu preşedintele, au susţinut într-una că PNL trebuie să aibă candidat, domnul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte a venit la Antena 3, eram eu în direct, şi, sigur, a fost destul de politicos, şi l-am întrebat şi a spus următorul lucru, textual: ”domnul Nicuşor Dan trebuie să intre în PNL”, mai ţineţi minte? Aşa a zis. ”Dacă nu intră atunci candidez eu”, el, că e pe primul loc, da? Deodată domnul Orban l-a chemat sau l-o fi sunat şi a zis ”vă sprijinim”, deci asta înseamnă că PNL renunţă la propriul candidat da? E vorbă, nu se va îndeplini nimic pentru că domnul Orban trebuie să obţină decizia partidului.

Monica Mihai: Şi credeţi că nu are partidul în spate? Că nu a luat în calcul partidul când a făcut această…

Ion Cristoiu: Da, ce înseamnă o sprijinire? În momentul în care eşti candidatul PNL, între tine şi PNL se creează o legătură, nu ştiu, te duci acolo. Deci, prima întrebare, să ne răspundă domnul Nicuşor Dan: PNL va plăti la televiziuni campania electorală pentru Nicuşor Dan? Întrebare. Doi, PNL, doamna Violeta Alexandru, care murea să fie ea candidat, i-a promis şi domnul Orban, va pune în funcţiune maşinăria PNL-istă de Bucureşti să îl voteze pe domnul Nicuşor Dan? Trei, în campania electorală, Nicuşor Dan se va prezenta ca fiind PNL-ist? Sau se va prezenta ca…

Monica Mihai: Dacă va fi sprijinit şi de USR şi de PLUS, atunci va fi…

Ion Cristoiu: Nu, dar… În momentul în care eu am un candidat, la care eu sunt PNL şi vâr bani că totuşi consum, da? Vreţi să-mi spuneţi mie că domnul Nicuşor Dan va face ce vrea el? Adică care e afacerea PNL-ului în cazul ăsta? Nu mai au candidat şi îl sprijină pe Nicuşor Dan ca să o bată pe Firea. dacă o bat pe Firea care este afacerea? Aţi înţeles?

Monica Mihai: Care e moneda de schimb.

Ion Cristoiu: Ce câştigă? Păi, nu, ce câştigă ei? A, câştigă dacă domnul Nicuşor Dan, potrivit unei înţelegeri, nu ştiu, un sfert din cap e vopsit în PNL. Mai ţineţi minte povestea cu Diaconu? Că n-au câştigat nimic.

Monica Mihai: Mai avem trei minute domnule Cristoiu, cine este pe locul patru?

Ion Cristoiu: Pe locul patru este domnul Ludovic Orban care acum fiecare laudă adusă domnului Cîţu îi mai îmbolnăveşte un pic ficatul. Are o foarte mare problemă, deci dacă vreţi să-i faceţi în ciudă domnului Orban să scrieţi pe Facebook că Cîţu este foarte mare. El pe asta a pariat, că nu va fi.

Monica Mihai: Cine este pe locul trei?

Ion Cristoiu: Pe locul trei este domnul Klaus Iohannis care o ţine cu anticipatele până când o să cadă şi el şi anticipatele şi ţara. Pe locul doi, domnul Marcel Ciolacu care vrea să pună mâna acum pe tot partidul.

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă va trece moţiunea. Şi cine este pe locul unu?

Ion Cristoiu: Pe locul unu, sigur, este Vasile, trebuia să treceţi Vasile.

Monica Mihai: Florin Vasile Cîţu. După Viorica Vasilica Dăncilă urmează Florin Vasile Cîţu.

Ion Cristoiu: Şi pe Viorel cum e?

Monica Mihai: Victor Viorel Ponta.

Ion Cristoiu: Şi Florin Vasile sau Vasile Florin?

Monica Mihai: Florin Vasile Cîţu.

Ion Cristoiu: A, Vasile e numele ălalalt. Aseară a fost catastrofal, am văzut când a intervenit, nici nu putea să citească. Am zis că e emoţionat. Domnul Cîţu are în faţa lui un moment de cumpănă. Sau se face de râs total, total, total şi pică, nu numai că pică dar se face de râs în perioada asta, că dacă va fi ca aseară când vom auzi Cîţu vom începe să râdem fără să ne gâdile nimeni, sau ne dovedeşte în zilele următoare că e o stea şi noi toţi să zicem ”băi, ia uite, Cîţu ăsta, nu mă aşteptam să fie aşa de bun”.

Monica Mihai: Atunci domnul Orban va fi supărat.

Ion Cristoiu: Dar atunci domnul Orban chiar se îmbolnăveşte de ficat definitiv. Vom vedea. Oricum, în această perioadă, domnul Cîţu va fi vedetă şi domnul Orban va sta pe undeva pe acolo prin spatele lui.

Monica Mihai: Vă mulţumesc pentru discuţia savuroasă din această seară, ca de fiecare dată. Doamnelor şi domnilor, vă mulţumim că aţi fost alături de noi, până la ediţia viitoare, la revedere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici