Ion Cristoiu: Tragedia de la Crevedia îşi are cauza nu în explozie, ci în totala lipsă de profesionalism a intervenţiei

  • Ion Cristoiu: O altă semnificaţie a statului eşuat este că, dacă nu interveneau pompierii, nu se întâmpla nimic. Populaţia a fost evacuată. Tragedia vine din intervenţia pompierilor.
  • Ion Cristoiu: În cazul de la Crevedia este o acţiune iresponsabilă de cultivare mediatică a pompierilor. (…) O anchetă va arăta că a fost un show mediatic. Dacă nu interveneau, care mai era farmecul? Ce ştiri mai dădeau televiziunile?
  • Ion Cristoiu: Cazul Crevedia nu e atât de grav precum a fost cazul de la 2 mai. La 2 mai avem de-a face cu un fenomen care atentează la siguranţa naţională, drogarea. Dacă nu venea nenorocirea de la Crevedia, era acum un moment, şi presa, şi opinia publică să ia în serios fenomenul drogării.
Urmărește
10213 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Tragedia de la Crevedia îşi are cauza nu în explozie, ci în totala lipsă de profesionalism a intervenţiei

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în explozia de la Crevedia, care lăsat în urmă morţi şi răniţi mai ales din rândul angajaţilor Ministerului de Interne, nu s-ar fi transformat într-o tragedie dacă pompierii nu ar fi acţionat total neprofesionist.

“A explodat o cisternă. Nu a fost o intervenţie la World Trade Center, nu a fost o intervenţie la un bloc de locuinţe unde pompierii trebuie să intre să salveze. Dacă arde Teatrul Naţional în centru şi sunt oameni înăuntru atunci pompierii riscă. Primul lucru pe care îl fac pompierii e să limiteze extinderea focului. În cazul de faţă focul nu se extindea, au evacuat cetăţenii. Deci exploziile i-au lovit pe pompieri.  (…) Tragedia îşi are cauza nu în explozie, ci în totala lipsă de profesionalism a intervenţiei. (…) O altă semnificaţie a statului eşuat este că, dacă nu interveneau pompierii, nu se întâmpla nimic. Populaţia a fost evacuată. Tragedia vine din intervenţia pompierilor”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu suspectează un show mediatic pus la cale de şeful DSU, Raed Arafat, prin care a încercat să cultive eroismul pompierilor.

“Ca şi în perioada pandemiei, e ceva în neregulă cu persoana lui Raed Arafat. Toată lumea îl cocoloşeşte. (…) După părerea mea acolo s-a încercat un show mediatic. Îl cunosc pe Raed Arafat. În momentul în care se pleacă la intervenţie există un plan pe care îl face şeful pompierilor. (…) Ei nu au avut nici misiunea de a limita incendiul pentru că lumea era evacuată şi din orice calcul, că de aia eşti pompier, îţi dai seama dacă se extinde sau nu. Nu era reactor atomic, nu era ceva să spui că ei trebuie să limiteze focul. A explodat, a explodat. (…) În cazul de la Crevedia este o acţiune iresponsabilă de cultivare mediatică a pompierilor. (…) O anchetă va arăta că a fost un show mediatic. Dacă nu interveneau, care mai era farmecul? Ce ştiri mai dădeau televiziunile? (…) Boala instituţiei conduse de Raed Arafat este boala mediatică. El e bolnav de mediatizare, simte nevoia să ţină conferinţe de presă. Mai ţineţi minte în pandemie? Foarte multe din excesele în interdicţii au venit din nevoia lui de mediatizare”, a susţinut publicistul.

În opinia sa, Raed Arafat nu va fi sancţionat după intervenţia de la Crevedia pentru că are o susţinere puternică, dovadă că niciun premier sau preşedinte nu a reuşit să-l demită din funcţie până acum.

“În cazul lui Raed Arafat nu se va întâmpla nimic pentru că  felul arogant în care a răspuns arată că are atâta susţinere încât nu a reuşit să-l dea afară niciun preşedinte. Poate nu este el de vină, dar trebuie să vedem, şi era normal ca presa să se ocupe de asta, de ce au fost victime în rândul pompierilor pentru că oricum nu au rezolvat nimic. Adică da, domnule, au fost victime, dar au salvat 1000 de oameni. Nu.”, a adăugat publicistul

“În cazul de la 2 Mai avem de-a face cu un fenomen care atentează la siguranţa naţională”

Ion Cristoiu mai spune că explozia de la Crevedia nu este un caz atât de grav precum cel al tânărului drogat care a ucis cu maşina doi studenţi în staţiunea 2 Mai, dezvăluind un fenomen care atentează la siguranţa naţională.

“După părerea mea, Crevedia nu e atât de grav precum a fost cazul de la 2 Mai. În cazul de la 2 Mai avem de-a face cu un fenomen care atentează la siguranţa naţională, drogarea. Dacă nu venea nenorocirea de la Crevedia, era acum un moment, şi presa, şi opinia publică să ia în serios fenomenul drogării. De ce? În România, a te droga e un act de bravadă, de mândrie”, a afirmat publicistul.

În opinia sa, consumul de droguri a devenit o problemă care ar trebui discutată în CSAT şi la care să se răspundă printr-o campanie naţională de combatere a consumului de stupefiante, aşa cum s-a făcut în cazul fumatului sau a corupţiei.

“Adevărata problemă pentru care trebuia convocat CSAT este faptul că ni s-a semnalat un fenomen care va atenta la fibra naţională. E un milion de consumatori de droguri. Nenorocirea în România (….) e că locul fumatului l-au luat drogurile, că e cool.(…) Trebuie să arăţi printr-o campanie naţională, cum a fost şi în Scoţia, că primul consum de droguri din bravadă te poate duce la dependenţă.(…) Asta trebuie să le atragă atenţia tinerilor. Cu cât consum[ mai mult, cu atât creşte dependenţa. Pe de o parte avem o tânără generaţie cu creierii prăjiţi, iar pe de altă parte sunt un pericol, nu pentru circulaţie (…) sunt în stare de crimă pentru că au nevoie de bani pentru droguri. Deci dependenţii devin un pericol social. Şi era normal, aşa cum a fost lupta împotriva corupţiei, lupta împotriva drogurilor să fie declarată urgenţă naţională (…) Un fenomen foarte grav este că cei un million de dependenţi şi tinerii sunt un electorat pentru anumite partide. De aia nu au curaj să se apuce să combată fenomenul”, a mai spus publicistul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici