CCR e presat să anuleze primul tur al alegerilor prezidenţiale. Sorina Matei: Un haos ar putea genera un alt haos

  • Scandalul alegerilor prezidenţiale este departe de a se fi terminat, deşi mâine începe votul în cele 950 de secţii din străinătate.
  • Trei organizaţii şi un candidat – Cristian Terheş – au depus noi cereri la Curtea Constituţională privind anularea turului 1.
  • Sorina Matei, jurnalist Mediafax şi Aleph News: Un haos ar putea genera un alt haos. Cert este că toată acestă nebunie cu Curtea Constitituţională şi comunicatele Parchetelor fac să crească tensiunea în societate.
Urmărește
3100 afișări

Scandalul alegerilor prezidenţiale este departe de a se fi terminat, deşi mâine începe votul în cele 950 de secţii din străinătate. Trei organizaţii şi un candidat – Cristian Terheş – au depus noi cereri la Curtea Constituţională privind anularea turului 1 pentru Palatul Cotroceni. Iar Parchetul General s-a autosesizat şi el pe posibile încălcări ale legislaţiei electorale cu privire la procesul de vot şi coruperea alegătorilor în mediul online, în cazul Călin Georgescu, dar şi potenţiale infracţiuni de spălare de bani. Tot azi, şeful Parchetului General a cerut şi şefei DIICOT să se sesizeze din oficiu în acelaşi caz.

Ce s-ar mai putea schimba în această situaţie care este fără precedent în ultimii 35 de ani în România ?

Sorina Matei, jurnalist Mediafax şi Aleph News: Un haos ar putea genera un alt haos. Cert este că toată acestă nebunie cu Curtea Constitituţională şi comunicatele Parchetelor fac să crească tensiunea în societate. Mâine începe votul în 950 de secţii în afara ţării.  Nu ştim dacă va începe acest vot. Nişte organizaţii care nu au participat la scrutinul prezidenţial cer în mod insistent Curţii Constituţionale să anuleze primul tur de scrutin.

Cum se pot anula alegerile?

Sorina Matei: Aici intrăm pe tărâmul legii pentru că toate aceste proceduri funcţionează pe legea Curţii Constituţioanle şi legea de organizare a alegerilor prezidenţiale care spun foarte clar că cererile de anulare a alegerilor se pot face doar de partidele politice. SNSPA-ul domnului Pricopie nu e partid politic

Condiţia 1:  Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri.

2. Cererea de anulare a alegerilor trebuie introdusă în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.  Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.

Noi am avut votarea pe 24 noiembrie. Deci până pe 27 noiembrie. Astăzi suntem în 5 decembrie. Deci potrivit legii nu se mai pot depune astefel de cereri.  Iar potrivit art.52 din Legea nr.370/2004, legea de organizare a alegrilor prezidenţiale, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

În acest moment sunt invocate ca pretext acele documente, fără prea multe probe, declasificate de CSAT şi se merge pe idea că Călin Georgescu este candiatul Rusiei în aceste alegeri şi practic trebuie anulat tot primul tur de scrutin. O să vedem în acestă seară dacă pâna la urmă CCR care a validat primul tur şi a dat semnalul pentru declanşare celui de-al doilea tur care începe mâine în diaspora, anuleză primul tur - chiar dacă nu are în acest moment un temei legal. 
 
Mai avem al doilea demers care creează tensiune. Răspunsul Parchetul General care analizează potenţiale infracţiuni in rem. Şi cererea către DIICOT care a fost acceptată şi care analizează acele documente ale CSAT ce ( n.r au lacune). Sunt foarte multe lucruri controversate în acele documente ale serviciilor. Iar procurorilor ca să declanşeze o anchetă penală le trebuie probe. Justiţia se face pe probe nu pe vorbe
 
O altă situaţie o avem în acestă seară pe acest fundal de nebunie la CCR, DIICOT şi Parchetul General avem proteste organizate de cealaltă tabără. Vom vedea câte persoane vor veni şi dacă vor exista tensiuni. Cea ce s-a întâmplat în aceste alegeri este fără precedent în istoria de 35 de ani. Am vorbit cu experţi în constituţionalitate. Nimeni nu găseşte vreo raţiuni, un text, o bucăţică de propoziţie care să justifice cea ce se întâmplă la nivel institutional în România.

Se pot repeta alegerile?

Sorina Matei: CCR poate să nu valideze al doilea tur de scrutin sau poate să nu îi valideze mandatul lui Călin Georgescu dacă câştigă. Dar din nou trebuie să se demostreze că a fost fraudă la vot sau în numărarea voturilor care l-a dat pe Georgescu sau pe Lasconi câştigător în turul 2. 
 
Este o luptă a unor instituţii de forţă din ţara asta cu nişte candidaţi la preşedinţie şi cu votul românilor. Adică în situaţia asta am ajuns. Mergem spre ţările sud-americane unde nici măcar acolo nu s-a întâmplat ( n.r o situaţie de genul). Suntem în buza turului doi şi de la nivelul instituţilor statului se fac presiuni să se invalideze. Dar care este planul - nu poţi să arunci România în aer cu câteva ore înainte ca oamenii să iasă la vot( n.r votul începe vineri în Noua Zeelandă)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici