- Home
- Justiţie
- BUCUREŞTI, (03.12.2024, 14:57)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorii DGASPC Maramureş şi Mureş, judecaţi pentru corupţie: bani pentru azile ale groazei
Directoarele DGASPC Mureş şi Maramureş, Rozalia Dorina Curteanu şi Alina Angela Coste-Mădăras, au fost trimise în judecată, acuzate că au dat aproape un milion de lei unei asociaţii, pentru servicii destinate persoanelor cu dizabilităţi, deşi ştiau că serviciile nu au fost prestate.
Urmărește
361 afișări
Directorii DGASPC Maramureş şi Mureş, judecaţi pentru corupţie: bani pentru azile ale groazei
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul teritorial Baia Mare, din cadrul Serviciul teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Coste-Mădăras Alina-Angela, la data faptei director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie în formă continuată şi Curteanu Dorina-Rozalia, la data faptei director general adjunct al DGASPC Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie în formă continuată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada martie-octombrie 2022, inculpata Alina-Angela Coste-Mădăras, cu sprijinul material şi moral al inculpatei Dorina-Rozalia Curteanu, ar fi aprobat la plată şi plătit, în mod nelegal, suma de 932.207 lei, în favoarea unei asociaţii, pentru servicii sociale destinate unor persoane cu dizabilităţi, deşi cunoştea că serviciile nu au fost prestate conform angajamentului legal şi cu respectarea standardelor minime obligatorii de îngrijire a persoanelor vizate.
„În concret, în contextul modificărilor legislative din anul 2021 care au impus reorganizarea centrelor rezidenţiale publice sau private, conducerea DGASPC Maramureş a încercat să gestioneze situaţia celor mai dificile cazuri de persoane cu dizabilităţi aflate în custodia sa. Astfel, au fost contractate serviciile unei asociaţii private din judeţul Mureş care ar fi preluat în îngrijire 26-25-24 de persoane (numărul acestora variind în timp). În realitate, persoanele respective ar fi ajuns în altă locaţie decât cea prevăzută în contractul de prestări servicii şi care nu avea licenţă de funcţionare, nu deţinea nici alte autorizaţii prevăzute de lege (sanitară, de securitate la incendii), spaţiile interioare şi exterioare nu erau sigure, locaţia neîndeplinind standardele minime pentru îngrijirea şi asistenţa persoanelor cu dizabilităţi. De altfel, cu ocazia unor controale desfăşurate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş în cursul lunii iunie şi august 2022, la centrul respectiv s-au constatat grave carenţe”, transmite DNA.
Prin urmare, conducerii DGASPC Maramureş i s-a solicitat găsirea în regim de urgenţă a unor soluţii pentru transferul beneficiarilor într-un centru social care funcţionează legal şi efectuarea de demersuri pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit.
Mai mult, pe fondul neîndeplinirii standardelor minime de calitate ale locaţiei în care funcţiona ilegal centrul, respectiv a personalului insuficient şi necalificat, două dintre persoane au suferit vătămări corporale grave care în final, au condus la deces.
„Cu toate acestea, inculpata Coste-Mădăras Alina-Angela, cu sprijinul celeilalte inculpate, ar fi dispus plata integrală a seviciilor sociale, deşi cunoştea că acestea nu au fost prestate conform angajamentelor legale, respectiv în locaţia contractuală, fiind total ignorate şi standardele legale privind acordarea serviciilor de găzduire, de alimentaţie, de asistenţă pentru sănătate, de evaluare şi planificare, de informare şi asistenţă socială, de consiliere psihologică, de abilitare şi reabilitare, de îngrijire şi asistenţă, de dezvoltare/menţinere a deprinderilor de viaţă independentă, de protecţie şi drepturi ale beneficiarilor. În acest mod, ar fi fost cauzată o unei pagubă în dauna Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş în valoare de 932.207 lei şi vătămarea gravă a intereselor legale ale acesteia vizând necesitatea de a asigura prestarea unor servicii sociale unui număr de 26 de persoane adulte cu dizabilităţi grave şi, în mod corelativ, a unui folos necuvenit asociaţiei contractoare, în cuantum echivalent pagubei menţionate”, mai arată DNA.
În vederea recuperării prejudiciului, faţă ce cele două inculpate s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii instituite în cauză.
Asociaţia cu care s-a încheiat contractul este „Re-Min”, potrivit unor surse MEDIAFAX. Este vorba despre aceeaşi asociaţie care a gestionat „Căsuţa Lu’ Min” din Bărdeşti, judeţul Mureş. Azilul din Bărdeşti a stârnit groază, furie şi demisii, când a fost identificată situaţia de acolo, în iulie 2023. Condiţile la care erau supuse victimele erau unele de groază. Persoanele erau cazate printre grămezi de moloz, pe saltele murdare, iar cei mai mulţi nu puteau vorbi sau să se mişte. Erau private de hrană, lumină şi apă, încuiate în încăperi de doi - trei metri pătraţi, fără sursă de lumină.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Curtea Constituţională a României se pronunţă luni pe anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe