60 de ani de la lansarea primului portavion atomic. L-ai văzut în "Top Gun".

  • USS Enterprise, primul portavion atomic, a fost lansat pe 24 septembrie 1960
  • Construcţia navei a costat jumătate de miliad de dolari
  • Enterprise a fost principalul platou de filmare pentru „Top Gun”
Urmărește
2890 afișări
Imaginea articolului 60 de ani de la lansarea primului portavion atomic. L-ai văzut în "Top Gun".

Sursa foto: profimedia

3800 de kilometri de de planuri, 60.000 de tone de oţel, mai mult decât s-au folosit la construcţia Empire State Building şi un cost de 500 de milioane de dolari. Sunt cifrele care descriu pe scurt primul portavion nuclear din istorie, USS Enterprise.

Acum exact 60 de ani era lansat la apă. Avantajele propulsiei nucleare erau fără echivoc. Nava nu mai depindea de realimentarea cu combustibil şi, pentru că nu mai trebuia să transporte combustibil, putea găzdui mai multe avioane.

Poate cea mai cunoscută misiune a navei a fost Criza Rachetelor. În octombrie 1962, Statele Unite au aflat că Uniunea Sovietică construia o bază de lansare pentru rachete nucleare în Cuba.  

Preşedintele John F Kennedy a ordonat o blocadă pentru orice echipament militar care ar fi intrat pe apă sau pe calea aerului. Criza s-a încheiat cu acordul prin care Statele Unite şi-au retras rachetele nucleare din Italia şi Turcia.

Şi ar fi bine să ştii că USS Enterprise a fost principalul platou de filmare pentru celebrul blockbuster „Top Gun”. Nava şi-a încheiat activitatea în 2017, la 55 de ani de la lansare.

Jerry Enos, fost membru al echipajului, îşi aduce aminte cât de rapidă era Enterprise.

Jerry Enos, fost membru al echipajului - Eram pe Mediterana şi am făcut un concurs cu Bainbridge şi Long Beach, care erau nave nucleare şi la 4-5 ore de la start nu le mai vedeam la orizont. Le-am făcut praf. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici