Medic chirurg ortoped, Preşedinte al Societăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă, despre operaţia pe care i-a făcut-o lui Cătălin Măruţă, Dr. Ion Bogdan Codorean: ”Operaţia de ruptură de ligamente încrucişate este a doua cea mai frecventă intervenţie chirurgicală ortopedică”

Urmărește
1283 afișări
Imaginea articolului Medic chirurg ortoped, Preşedinte al Societăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă, despre operaţia pe care i-a făcut-o lui Cătălin Măruţă, Dr. Ion Bogdan Codorean: ”Operaţia de ruptură de ligamente încrucişate este a doua cea mai frecventă intervenţie chirurgicală ortopedică”

Medic chirurg ortoped, Preşedinte al Societăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă, despre operaţia pe care i-a făcut-o lui Cătălin Măruţă, Dr. Ion Bogdan Codorean: ”Operaţia de ruptură de ligamente încrucişate este a doua cea mai frecventă intervenţie chirurgicală ortopedică”

Dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectaţi chirurgi ortopezi din România, recent ales Preşedinte al Societăţii Române de Artroscopie şi Traumatologie Sportivă, declară că rupturile de ligamente încrucişate, aşa cum a avut şi prezentatorul Cătălin Măruţă, sunt, alături de rupturile de menisc, printre afecţiunile care duc la cele mai multe intervenţii chirurgicale ortopedice în România, cu o rată de succes şi de recuperare completă de 94%. 
 
„Rupturile de ligamente încrucişate apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie şi se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau banal, în timpul activităţilor zilnice, precum coborârea scărilor cu neatenţie. Ele apar cu preponderenţă la persoanele active, tinere, iar cei mai mulţi dintre pacienţii care ajung la operaţie au între 18 şi 55 de ani. Operaţia de ruptură de ligament, care durează de obicei în jur de o oră, o oră şi jumătate, se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucişat anterior rupt se înlocuieşte cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenţii chirurgicale, pacienţii se reîntorc în siguranţă la sport, la mişcare şi la o viaţă normală într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care îşi fac recuperarea.”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care avertizează că amânarea operaţiei de ruptură de ligament încrucişat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc şi de cartilaj care toate conduc către artroză. 
 
Odată realizată intervenţia chirurgicală de ruptură de ligamente încrucişate, urmează o perioadă de recuperare, despre care dr. Ion Bogdan Codorean spune că este aproape la fel de importantă ca operaţia în sine pentru revenirea la o viaţă normală, la mişcare şi la folosirea genunchiului bine pentru tot parcursul vieţii: „Este foarte important ca recuperarea să fie făcută la un centru serios de către kinetoterapeuţi buni. Durează până la 6 luni, iar pentru stabilirea vindecării complete şi a revenirii la activităţile fizice zilnice, kinetoterapeutul va face câteva teste de control. Toţi pacienţii încep ghidat de kinetoterapeut alergarea la 2-3 luni de la operaţie, vindecarea apărând în funcţie de particularităţile fiecărui pacient la 5 sau 6 luni de la intervenţia chirurgicală.”, subliniază dr. Ion Bogdan Codorean care în peste 18 ani de chirurgia ortopedică şi traumatologia sportivă de top a avut pacienţi printre care s-au numărat Preşedintele României Klaus Iohannis, sportivi precum Ana Maria Brânză, Jaqueline Cristian, Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Irina Begu sau artişti precum Monica Davidescu, Alina Puşcaş, Adela Popescu, Laura Cosoi sau Dorian Popa. 
 

Despre operaţia de ruptură de ligamente încrucişate suferită de Cătălin Măruţă  

 
„Cătălin Măruţă a fost un pacient foarte conştiincios, care a făcut totul ca la carte. S-a informat, a întrebat şi a ascultat fiecare îndemn şi sfat primit de la medici. Dacă va fi şi în procesul de recuperare la fel de disciplinat, se va recupera cu siguranţă complet şi va reveni curând la activităţile fizice normale. Pentru Cătălin, urmează să facă zilnic acasă exerciţii specifice, cu indicaţie medicală, până realizăm scoaterea firelor şi stabilim momentul debutului procesului de recuperare la un centru de kinetoterapie. Acolo va primi o schema de recuperare de care va trebui să se ţină cu rigurozitate pentru o recuperare completă în câteva luni. Sper ca odată ce va reîncepe emisiunea, să rămână la fel de conştiincios precum a fost înainte şi după operaţie. Va fi recuperat complet, cu un genunchi stabil pentru tot restul vieţii şi revenire la o viaţă cu activităţi fizice normale abia după ce va trece cu succes prin testele kinetoterapeuţilor”, declară dr. Ion Bogdan Codorean despre Cătălin Măruţă răspunzând astfel sutelor de mesaje şi întrebări despre starea lui pe care le primeşte zilnic pe canalele sale oficiale: https://www.facebook.com/dr.codorean, https://www.instagram.com/ionbogdancodorean/?hl=en şi www.artrosport.ro. 
 
„Dr. Ion Bogdan Codorean este un campion, deşi nu a concurat la olimpiade sau alte concursuri. Datorită lui, campioni la multe sporturi au reuşit să se refacă, să concureze din nou, să se pună pe picioare, la propriu. In biroul lui găseşti cupe şi trofee de la pacienţi care au vrut să îşi arate aprecierea. Sunt norocos că m-a operat şi pe mine! După 4 zile de la operaţie mă simt bine, am fost la pansat şi încep recuperarea. Ţineţi-mi pumnii, am un drum lung de parcurs până să merg iar, ca înainte!”, a declarat Cătălin Măruţă despre medicul care i-a făcut cu succes operaţia de ruptură de ligamente încrucişate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici