O capsulă spaţială sovietică Vostok, scoasă la licitaţie pe 12 aprilie la New York

Capsula spaţială Vostok 3KA-2, folosită la ultimul test dinaintea trimiterii lui Yuri Gagarin în spaţiu, va fi scoasă la licitaţie pe 12 aprilie la New York, la 50 de ani de când cosmonautul rus a devenit primul om care a zburat în spaţiu, informează Reuters.

Urmărește
14 afișări

Înainte să trimită primul om în spaţiu, pe 12 aprilie 1961, Uniunea Sovietică a efectuat o ultimă lansare de probă, a capsulei Vostok 3KA-2. Aceasta este în prezent expusă la sediul casei de licitaţii Sotheby's din New York unde va fi scoasă la vânzare, fiind estimată la o sumă cuprinsă între 2 şi 10 milioane de dolari.

Proprietarul, care a dorit să rămână anonim, a cumpărat capsula din Rusia în urmă cu câţiva ani.

"Nu numai că nu există alte exemplare în afara Rusiei ale primei navete spaţiale, însă această capsulă a fost un element hotărâtor în istoria misiunilor spaţiale, prin ea dându-se undă verde realizării spectaculoase a lui Gagarin", a spus David Redden, directorul departamentului de proiecte speciale al casei Sotheby's.

Programul Vostok, conceput de Serghei Korolev, arhitectul programului spaţial sovietic, a intrat în istorie prin trimiterea câinilor Belka şi Strelka în spaţiu, acestea fiind primele animale care au supravieţuit unei astfel de călătorii, în 1960.

Cabina sferică din aliaj de aluminiu a capsulei, care nu măsura mai mult de 2,5 metri în diametru, a fost apoi adaptată pentru a transporta oameni.

Cu numai câteva săptămâni înainte de misiunea lui Gagarin, a fost efectuat un test cu capsula Vostok 3KA-2, care a transportat un manechin cu dimensiuni umane şi un câine pe nume Zvezdochka.

Capsula a efectuat un traseu complet de-a lungul orbitei, a revenit în atmosfera terestră şi a aterizat într-un şanţ plin cu zăpadă în apropierea oraşului Izhvesk din fosta Uniune Sovietică.

Misiunea lui Yuri Gagarin a fost apoi efectuată pe o copie fidelă a acestei capsule, Vostok 3KA-3 sau Vostok 1. Acest model este expus la muzeul companiei Rkk Energia, în apropiere de Moscova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici