"Zilele Filmului Maghiar", în premieră la Târgu Mureş

"Zilele Filmului Maghiar" se vor desfăşura, la sfârşitul acestei săptămâni, în premieră la Târgu Mureş, evenimentul fiind organizat de Asociaţia K'Arte şi Teatru 74, în colaborare cu Centrul Cultural al Republicii Ungare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatori, "Zilele Filmului Maghiar" se vor desfăşura de vineri până duminică şi reprezintă un eveniment în premieră la Târgu Mureş, iar proiecţiile sunt posibile datorită parteneriatului cu Centrul Cultural al Republicii Ungare.

Astfel, vor fi proiectate la Teatru 74, care este gazda evenimentului, filme premiate ale cinematografiei ungare a ultimilor ani, toate având subtitrare în limba română, iar intrarea publicului este liberă.

"Zilele Filmului Maghiar" debutează, vineri, de la ora 17.00, cu producţia "Puskas Hungary" (2009), despre fotbalistul Puskas Ferenc, care a pornit dintr-un cartier mărginaş şi a ajuns pe culmile succesului mondial, devenind un star. Filmul a primit, printre altele, premii pentru cel mai bun film documentar la Gala Filmului Maghiar de la Budapesta din 2010, Premiul Criticilor Maghiari de Film, premiul publicului la Festivalul de Film Mghiar din Los Angeles şi premiul pentru cel mai bun film documentar, la Festivalul Internaţional de la Valladolid, în 2009.

Tot vineri, va rula "Halalkeringo" (Valsul morţii), un film produs în 2010 şi nerecomandat copiilor sub 16 ani, care a participat anul trecut la Festivalurile Euro Cine 27 de la Bruxelles şi Festivalul Internaţional de Film Policier, Liege, din Belgia, precum şi la Cinefantasy, în Sao Paulo, Brazilia.

Sâmbătă sunt programate, de la orele 15.00, 17.00 şi 19.00, filmele "Macskafogo 2" (Terminatorul de pisici 2), "Another Planet" şi "Poligamy".

"Macskafogo 2" a obţinut Premiul Special al Juriului la China International Cartoon and Digital Art Festival în 2008, iar "Another Planet" (Altă planetă) - care prezintă copii sclavi, copii prostituaţi, copii militari şi viaţa lor cotidiană în Congo, Cambodgia şi Ecuador - a fost distins cu premii pentru cel mai bun film documentar, de la juriul studenţilor, şi pentru cel mai bun operator de film documentar creativ la Gala Filmului Maghiar de la Budapesta din 2008, premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film Mannheim-Heidelberg, din acelaşi an, Marele premiu pentru filme documentare de autor, cu Medalia de bronz, URTI la Festivalul Internaţional TV Monte Carlo în 2009 şi Premiul special al Uniunii Drepturilor Omului "Helsinki", la Festivalul Internaţional de Filme Documentare din Kiev, în 2010.

"Poligamy" a participat la Comedy Cluj şi Festivalul Internaţional de Film Palics, în 2010.

"Zilele Filmului Maghiar" se vor încheia, duminică, cu proiecţia peliculei "Kolorado Kid", de la ora 15.00, un film despre felul în care un muncitor se implică întâmplător în revoluţia ungară din 1956, apoi pleacă în străinătate şi se întoarce, însă maşinăria represiunii nu-l menajează. A primit Premiul Moziverzum şi premiul pentru cea mai bună imagine şi pentru cea mai bună scenografie la Gala Filmului Maghiar de la Budapesta, din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici