1 MAI la munte: Mulţi turişti la munte, atraşi de produse tradiţionale şi oferte. De ce surprize au parte

Mulţi turişti au ales să-şi petreacă minivacanţa de 1 Mai la munte, atraşi de produse tradiţionale şi oferte. În Apuseni, ei au ocazia să participe la cursuri de călărie sau drumeţii cu bicicleta, în timp ce pe Valea Prahovei sunt recomandate traseele de cicloturism.

Urmărește
1333 afișări
Imaginea articolului 1 MAI la munte: Mulţi turişti la munte, atraşi de produse tradiţionale şi oferte. De ce surprize au parte

1 MAI la munte: Mulţi turişti la munte, atraşi de produse tradiţionale şi oferte. De ce surprize au parte

Turiştii care aleg să sărbătorească minivacanţa de 1 mai în Apuseni au ocazia să participe la cursuri de călărie, drumeţii cu bicicleta, dar şi să asiste la spectacole de muzică şi dans ale unor ansambluri locale, formate din tineri îmbrăcaţi în port specific Ţării Moţilor.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), filiala Alba, Emil Comşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că gradul de ocupare, înainte cu câteva zile de minivacanţa de 1 mai, este, pe Valea Arieşului, care străbate zona Munţilor Apuseni, depăşea 80 la sută.

”Avem pachete de trei nopţi, pe Valea Arieşului, la pensiuni de patru margarete, cu preţuri între 600 şi 800 de lei de persoană, iar în cazul pensiunilor de două margarete avem preţul per pachet/persoană între 300 şi 400 de lei. Sunt incluse trei mese pe zi. Se pot face drumeţii, deja până la altitudinea de 1.000 de metri avem copacii înfloriţi, putem face călărie, putem merge cu bicicleta. Bineînţeles că avem gastronomie tradiţională, foc de tabără şi ansambluri locale care au portul tradiţional şi repertoriul folcloric din zonă”, a spus Emil Comşa.

Potrivit acestuia, există competiţie între proprietarii unităţilor de cazare pentru a oferi cele mai interesante activităţi de agrement. Astfel, o parte din patronii de pensiuni au colaborări cu mici ansambluri locale, cu instrumentişti şi chiar cu tineri care fac parte din formaţii de dansuri tradiţionale. Turiştii vor avea ocazia să îmbrace hainele străbunilor şi să înveţe să joace precum o făceau ei. Dacă iarna turiştii aleg să vină în Apuseni pentru schi, vara zona montană este frecventată şi datorită obiectivelor turistice.

Unul dintre ele este peştera ”Gheţarul de la Scărişoara”, declarat primul monument al naturii în România, în 1938. Intrarea în gheţar se face printr-un aven de stâncă şi vegetaţie, de 48 de metri adâncime, şi un diametru larg de 60 de metri. De cum intri pe portiţa ce duce la peşteră, aerul devine altul, iar temperatura scade şi se simte cu fiecare treaptă coborâtă pe scara metalică. Poate cel mai interesant obiectiv turistic din Munţii Apuseni este Peştera Urşilor, care găzduieşte urme şi fosile ale ursului de cavernă, dar şi formaţiuni spectaculoase de stalactite şi stalagmite. Totodată, în Apuseni se regăsesc locuri pitoreşti deosebite şi mai multe cascade, iar pasionaţii de istorie au ocazia să vadă casa memorială a lui Avram Iancu, a lui Horea şi Galeriile Romane de la Roşia Montană.

Alte obiective de vizitat în Munţii Apuseni sunt Groapa Ruginoasă, Stâna de Vale, Cetăţile Ponorului, Dealul cu Melci, peştera Poarta lui Ionele sau Cheile Arieşului.

De asemenea, la o altitudine mai mică, în Munţii Trascăului, zonă a Munţilor Apuseni, se află Valea Mănăstirii. Aici, la pensiuni de 2 şi 3 margarete, pentru pachete de trei nopţi, preţurile oscilează între 300 şi 400 de lei, în această zonă gradul de ocupare fiind de 85%. Totodată, în această zonă se află una dintre cele mai frumoase şi vizitate mănăstiri din Alba, la Râmeţ, una dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania, denumită ”grădina Raiului din Apuseni”.

O altă zonă din Alba frecventată de turişti este Valea Frumoasei, din Munţii Sebeşului, unde înainte cu câteva zile de minivacanţa de 1 mai gradul de ocupare este de 75%. Aici sunt unităţi de cazare la altitudinea de peste 1.600 de metri, iar preţurile variază între 500 şi 700 de lei de persoană pentru trei nopţi. Valea Frumoasei este considerată de mulţi un loc magic, din care s-a inspirat inclusiv Mihail Sadoveanu în scrierile sale.

Hotelierii de pe Valea Prahovei au pregătit, şi anul acesta, oferte şi pachete tentante, aproape toate locurile sunt ocupate. Gradul de ocupare este de 100% în Sinaia şi peste 98% în Azuga şi Buşteni.

Potrivit Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, de 1 Mai, gradul de ocupare în staţiunile din Prahova este de 100% în Sinaia, peste 98% în Azuga şi Buşteni, iar în zona Breaza- Câmpina, peste 85%.

“Pentru această minivacanţă, turiştii trebuie să ştie că nu se mai schiază deloc în Prahova, însă sunt recomandate traseele de cicloturism, iar o parte din traseele montane sunt deschise, precum Piciorul Pietrei Craiului, cota 1400 şi 2000”, arată ADPT Prahova.

Pentru această minivacanţă, turiştii cheltuie, în medie, 700 lei/persoană, pentru un sejur de 4 nopţi şi 5 zile.

“Recomandăm şi Drumul Vinului care merită vizitat în această perioadă. Numărul mare de turişti care aleg Prahova ca destinaţie în această minivacanţă ne arată că Prahova rămâne <regina vacanţelor> românilor”, a declarat preşedintele ADPT Prahova, Adrian Voican.

La o vilă de 3 stele, de 1 Mai, preţul pachetului este de 523 lei de persoană, pentru 4 nopţi de cazare cu mic dejun inclus şi cina barbeque cu foc de tabără. Un sejur de 2 nopţi de cazare, cu mic dejun, la hotel de 3 stele din Sinaia costă 680 de lei, camera standard sau 920 de lei, camera deluxe. Turiştii au parte de muzică live, relaxare în centrul SPA, barbeque party, în data de 30 aprilie, în aer liber, cu mici, berbecuţ la proţap şi preparate specifice acestei sărbători. Pentru copii până la 7 ani cazarea este gratuită şi toate serviciile de masă incluse în pachet.

La o vilă de lux din Sinaia, 1 Mai costă de la 1.440 de lei la 2.520 de lei, două persoane, trei nopţi. Este oferită cină barbeque foc de tabară şi acces gratuit la SPA.

Cei care au vrut să petreacă româneşte la un hotel de trei stele din Buşteni, au plătit între 345 de lei şi 600 de lei, locul, în funcţie de tipul de cameră, pentru patru nopţi de cazare. Copiii cu vârsta până la 6 ani au gratuitate la micul dejun şi la cazare, dacă nu se solicită pat suplimentar. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 si 12 ani, se achită 50% din valoarea pachetului.

La o pensiune din Buşteni, de 1 Mai, sejurul costă 190 de lei, pe noapte, pentru patru zile. În ofertă este inclus micul dejun.

Turiştii care merg în Neamţ şi Bacău sunt atraşi cu bucate tradiţionale. Pentru minivacanţa de 1 mai, operatorii din turism au pregătit oferte pentru toate buzunarele, atât la destinaţiile montane din judeţul Neamţ, cât şi la cele din Bacău.

Reprezentanţii unei agenţii de turism au declarat că una dintre cele mai căutate destinaţii în care românii decid să îşi petreacă minivacanţa de 1 Mai este staţiunea Durău, din judeţul Neamţ. Astfel, pentru o noapte petrecută la un hotel de aici o persoană plăteşte cazarea care porneşte de la 12 euro.

Ofertele la cazare în judeţul Neamţ, pentru această minivacanţă, variază între 70 şi 350 de lei pe cameră, pe noapte, în funcţie de unitate. Multe dintre pensiuni oferă mese tradiţionale, în timp ce hotelurile pun la dispoziţia clienţilor şi meniuri internaţionale.

Potrivit operatorilor, turiştii care preferă municipiul Piatra Neamţ şi împrejurimile pot vizita Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, Curtea domnească, Biserica Sf. Ioan şi Turnul Clopotniţa, Biserica de lemn din cartierul Văleni sau Rezervaţia paleontologică Cozla-Pietricica-Cernegura.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici