12 aprilie: Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii

Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii sunt sărbătorite anual pe 12 aprilie, dată la care, în 1961, pilotul şi cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiu.

Urmărește
1919 afișări
Imaginea articolului 12 aprilie: Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii

FOCUS: 12 aprilie - Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii

Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns în spaţiu, pe 12 aprilie 1961, atunci când vehiculul său spaţial Vostok a efectuat pe orbită o rotaţie completă în jurul Terrei, călătorie care a durat o oră şi 48 de minute. Reuşita lui Gagarin a reprezentat un succes pentru programul spaţial sovietic, dar şi începutul unei noi ere a explorării în domeniu.

Performanţa cosmonautului a fost sărbătorită prin manifestări de stradă organizate în Moscova şi în alte oraşe mari din Uniunea Sovietică. Iuri Gagarin a fost transportat, într-o coloană oficială, pe străzile moscovite şi adus la palatul Kremlin. Acolo, liderul statului din acea vreme, Nikita Hruşciov, i-a oferit cea mai înaltă recompensă, titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Vostok 1 a fost urmat de două zboruri suborbitale, efectuate de astronauţii americani Alan Shepard şi Virgil "Gus" Grissom, în mai şi iunie 1961. Al doilea om care a ajuns pe orbită - şi al patrulea în spaţiu - a fost tot un sovietic, Gherman Titov, în timpul misiunii Vostok 2. S-a întâmplat între 6 şi 7 august 1961.

Cum au fost stabilite Ziua Mondială a zborului cosmic pilotat 

Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia sa nr. A/RES/65/271 din 7 aprilie 2011, a declarat ziua de 12 aprilie drept Zi internaţională a zborului spaţial cu echipaj uman „pentru a celebra în fiecare an la nivel internaţional începutul erei spaţiale pentru omenire, reafirmând contribuţia importantă a ştiinţei şi tehnologiei spaţiale la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi la creşterea bunăstării statelor şi a popoarelor, precum şi la asigurarea realizării aspiraţiei lor de a menţine spaţiul cosmic în scopuri paşnice.”
 
12 aprilie 1961 a fost data primului zbor spaţial uman, efectuat de Iuri Gagarin, un cetăţean sovietic. Acest eveniment istoric a deschis calea explorării spaţiului în beneficiul întregii omeniri.
 
Adunarea Generală şi-a exprimat profunda convingere cu privire la interesul comun al omenirii în promovarea şi extinderea explorării şi utilizării spaţiului cosmic, ca domeniu al întregii omeniri, în scopuri paşnice şi în eforturile continue de a extinde la nivelul tuturor statelor beneficiile care decurg din acesta. 

Cum este celebrată reuşita lui Iuri Gagarin

Ceremoniile de Ziua Mondială a zborului cosmic pilotat încep la statuia lui Iuri Gagarin din oraşul Koroliov, situat în regiunea Moscova. Participanţii se opresc apoi în Piaţa Roşie din Moscova, unde vizitează mormântul cosmonautului. Festivităţile continuă pe Alea Cosmonauţilor, unde există un monument dedicat lui Iuri Gagarin. Următoarea oprire are loc la Monumentul Cuceritorilor Spaţiului, construit în 1964. Aici se află şi Muzeul Memorial al Cosmonauticii, dedicat explorării spaţiului. Instituţia a fost deschisă pe 10 aprilie 1981, la aproape 20 de de ani de la zborul lui Gagarin.

Ultimul popas este la Cimitirul Novodevicii, unde este înmormântat cosmonautul Pavel Belaiaiev.

Din 2001, evenimentul mai este marcat prin sărbătoarea internaţională "Noaptea lui Iuri", cunoscută şi sub numele de "Petrecerea spaţială mondială". Aceasta este marcată în numeroase ţări de pe glob, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Polonia, România, Australia, Canada şi Rusia.

"Noaptea lui Iuri", care se desfăşoară atât în mediul online, cât şi în numeroase instituţii, combină distracţia cu cercetarea, iar evenimentele dedicate primului zbor în cosmos au loc la centrele NASA, muzee, planetarii, şcoli, baruri, cluburi de noapte. Invitaţii la evenimente sunt încurajaţi să poarte costume cu tematică pentru a contribui la atmosfera festivă, iar operele artistice cu specific spaţial sunt puse în centrul atenţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici