Alaska a înregistrat temperaturi record în decembrie. Vremea caldă pune în pericol populaţia

  • O perioadă neobişnuită de iarnă călduroasă în Alaska a adus temperaturi de peste 19 grade Celsius şi torente de ploaie într-o perioadă a anului asociată în mod normal cu frig şi zăpadă.
  • În comunitatea insulară din Kodiak, temperatura aerului a atins duminică 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în decembrie în Alaska, a declarat omul de ştiinţă Rick Thoman de la Alaska Center for Climate Assessment and Policy. El a calificat acest lucru drept "absurd".
  • De asemenea, fost cea mai caldă zi de Crăciun înregistrată în Alaska, cu o temperatură de 13,3 grade Celsius.
Urmărește
3313 afișări
Imaginea articolului Alaska a înregistrat temperaturi record în decembrie. Vremea caldă pune în pericol populaţia

Alaska a înregistrat temperaturi record în decembrie. Vremea caldă pune în pericol populaţia

Noul punct de referinţă a venit pe fondul unei serii de temperaturi extreme de decembrie, a spus Thoman, inclusiv 18,3 grade Celsius la aeroportul din Kodiak, un record de 16,6 grade Celsius în comunitatea Cold Bay din Peninsula Alaska şi cel puţin opt zile din decembrie cu temperaturi de peste 10 grade Celsius în oraşul Aleutian Unalaska, potrivit The Guardian.
 
Cele mai serioase implicaţii imediate pentru oameni sunt probabil din cauza cantităţilor masive de precipitaţii revărsate în interiorul Alaskăi, unde zona Fairbanks a fost lovită de cea mai puternică furtună de la mijlocul iernii din 1937 încoace, a declarat Thoman.
 
În mod normal, decembrie este o lună uscată în Alaska, deoarece aerul de obicei rece nu poate reţine prea multă umiditate, a declarat Thoman, care locuieşte în Fairbanks.

Departamentul pentru transporturi din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne nesigure pentru o perioadă lungă de timp din cauza stratului de gheaţă asemănător cimentului care s-a format pe ele. „Gheaţa este extrem de dificil de îndepărtat odată ce s-a lipit de suprafaţa drumului. Chiar dacă temperaturile din aer au fost calde în timpul 'icemageddon2021', drumurile au fost la temperaturi sub zero grade, ceea ce a făcut ca gheaţa să se lipească de suprafaţă", a precizat departamentul pe Twitter.

Exploziile de vreme caldă şi umedă din mijlocul iernii au devenit mai frecvente în Alaska în ultimele două decenii decât în anii anteriori, un semn al schimbărilor climatice, a declarat Thoman. „Este exact ceea ce ne aşteptăm într-o lume care se încălzeşte", a spus el.
 
Povestea este similară şi în alte părţi din nordul îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit a fi înşelătoare pentru oameni şi pentru animalele de păşunat, care se luptă atunci când gheaţa de pe sol acoperă sursele de hrană. Se aşteaptă ca astfel de probleme să se intensifice.
 
Alaska va avea în continuare frigul iernii, temperaturile din Fairbanks au fost prognozate să coboare sub -28 grade Celsius în acest weekend, dar se aşteaptă ca episoadele calde şi umede să fie mai numeroase în viitor, a spus Thoman.
 
Un studiu publicat luna trecută în jurnalul Nature Communications a proiectat un climat arctic cu mai multe ploi de iarnă decât zăpadă începând cu aproximativ 2060 sau 2070.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici