- Home
- Life-Inedit
- LOS ANGELES, (03.09.2014, 10:42)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apple confirmă compromiterea conturilor unor vedete, dar neagă existenţa unei breşe de securitate
Compania Apple a confirmat compromiterea conturilor iCloud ale unor vedete, dar spune că nu a descoperit nicio dovadă că accesarea fără drept a acestora a fost efectuată prin utilizarea de către atacatori a unei breşe de securitate din sistemele sale.
Urmărește
200 afișări
Apple confirmă compromiterea conturilor unor vedete, dar neagă existenţa unei breşe de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Compania americană sugerează că accesul ilegal la conturile afectate a avut loc prin ghicirea de către atacatori a parolelor folosite de fiecare utilizator afectat în parte. Declaraţia Apple vine după publicarea pe internet a fotografiilor private a aproximativ 20 de vedete, informează bbc.co.uk.
Presa americană a speculat, imediat dupa publicarea fotografiilor, că imaginile ar fi fost obţinute cu ajutorul unei vulnerabilităţi din aplicaţia care permite stabilirea locului geografic unde se află un iPhone pierdut sau furat, deoarece aplicaţia permite un număr nelimitat de încercări de ghicire a parolei de acces pentru accesarea telefonului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Apple a spus însă că lucrurile nu stau aşa. "Dorim să vă aducem la cunoştinţă mersul investigaţiei noastre legate de furtul fotografiilor anumitor celebrităţi. Când am aflat de furt, am fost furioşi şi imediat am mobilizat inginerii Apple pentru a descoperi sursa. Intimitatea şi securitatea clienţilor sunt cele mai importante pentru noi. După mai bine de 40 de ore de investigare, am descoperit că anumite conturi, ale unor vedete, au fost compromise de un atac ţintit asupra numelor de utilizator, parolelor şi întrebărilor de siguranţă, o practică ce a devenit prea obişnuită pe internet. Niciunul din cazurile investigate de noi nu a fost provocat de o vulnerabilitate în vreun sistem al Apple, inclusiv serviciul iCloud şi aplicaţia «Find my iPhone» (Găseşte-mi telefonul, n.r.). Continuăm să colaborăm cu organele de investigaţie pentru a ajuta la identificarea vinovaţilor", a transmis compania Apple.
FBI, poliţia federală americană, a anunţat ca investighează cazul. Experţii au subliniat că vedetele pot deveni vulnerabile în faţa unor astfel de atacuri dacă parolele sau răspunsul la întrebările de securitate pot fi ghicite din articolele scrise depre ele.
Totuşi, un profesor universitar a sugerat că este nevoie de mai mult decât un nume de utilizator şi o parolă obscură pentru a proteja un cont de internet de riscul unui furt.
"Nu este prima dată când au fost furate fotografii din conturi de stocare la distanţă şi nu va fi nici ultima", a declarat Steven Murdoch, cercetător în domeniul securităţii informaţionale la University Colleg în Londra. "Nu este corect să dăm vina pe victimele furtului. Se poate ca ele să fi urmat doar instruţiunile publicate de serviciul folosit pentru protejarea conturilor. Sistemele de autentificare nu sunt ieftin de construit corect la scară mare. Dacă vă uitaţi la ce fac Apple, DropBox şi Google şi comparaţi cu ce fac băncile pentru a-şi proteja clienţii, veţi vedea că băncile iau mai multe măsuri de siguranţă. Băncile trimit scrisori şi dispozitive clienţilor, iar uneori le cer să meargă la un sediu al băncii, lucru care oferă un nivel mult mai mare de siguranţă, dar asta costă", a explicat Steven Murdoch.
Cercetătorul a mai spus că utilizatorii care doresc să facă mai mult pentru protejarea datelor îşi pot activa un sistem de autentificare în doi paşi, care presupune ca utilizatorul să introducă în sistem, mai întâi, un cod scurt, primit prin SMS pe telefonul mobil, ca o măsură de securitate în plus, înainte de a avea acces la informaţiile stocate pe serverele online.
"FBI urmăreşte cu atenţie acuzaţiile referitoare la atacurile informatice şi publicarea ilegală de documente privind personalităţi publice şi investighează această problemă", a declarat Laura Eimiller, purtător de cuvânt al FBI în Los Angeles, potrivit publicaţiei Los Angeles Times. "În acest moment, ne abţinem de la orice alt comentariu", a precizat Eimiller.
Citeşte şi:
Cazul fotografiilor nud publicate ilegal: FBI şi Apple au demarat anchete. Ce spune Apple despre spargerea a sute de conturi iCloud ale vedetelor
Multe fotografii au circulat deja pe internet, unele păreau a fi false, dar mai multe vedete şi-au arătat indignarea şi au ameninţat cu acţiuni în justiţie.
"Avem de-a face cu un caz flagrant de violare a vieţii private. Autorităţile au fost contactate şi vom demara acţiuni în justiţie împotriva tuturor celor care vor publica fotografiile furate ale lui Jennifer Lawrence", a declarat agentul actriţei americane pentru site-ul tmz.com.
Platforma Twitter începuse deja, duminică seară, suspendarea conturilor utilizatorilor care publicau adrese online către fotografiile vedetei, potrivit site-ului Mashable.com.
Printre celebrităţile ale căror fotografii private au fost furate se numără Avril Lavigne, Amber Heard, Scarlett Johansson, Wynona Ryder, Hayden Panettiere. Unele publicaţii vorbesc şi despre date pesonale ale unor vedete ca Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kaley Cuoco, Kate Bosworth, Keke Palmer şi Kim Kardashian.
Avocatul modelului Kate Upton, Lawrence Shore, a avertizat, prin intermediul publicaţiei US Magazine: "Intenţionăm să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie împotriva tututor celor care vor difuza aceste imagini".
Cântăreaţa americană Victoria Justice a declarat că fotografiile care o înfăţişează dezbrăcată sunt false. De asemenea, un purtător de cuvânt al actriţei şi vedetei pop Ariana Grande a catalogat imaginile cu vedeta ca fiind "trucate în întregime".
Actriţa de filme de groază Mary Elizabeth Winstead a confirmat că mai multe fotografii personale au fost făcute publice. "Acelora dintre voi care vă uitaţi la fotografiile pe care le-am făcut acum mai mulţi ani, cu soţul meu, acasă, vă spun că sper să fiţi mândri de voi", a scris actriţa pe contul său de Twitter. "Ştiind că aceste fotografii au fost şterse demult, îmi imaginez ce eforturi au fost depuse pentru a fi recuperate. Mă gândesc la toate femeile care au fost victime ale acestui atac", a adăugat vedeta.
Amploarea atacului informatic a fost adusă la lumină duminică dimineaţă, de utilizatorii forumului online 4chan, care a devenit cunoscut ca spaţiu de discuţii pentru piraţii informatici ai grupului Anonymous şi a fost criticat de multe ori pentru misoginismul promovat. Utilizatorii 4chan sunt cei care au publicat primii fotografiile furate.
Unele publicaţii online au văzut imediat posibilitatea unui creşteri a audienţei şi au publicat link-uri către adresele de internet unde puteau fi văzute fotografiile în cauză, dar apoi au şters legăturile, puse în faţa ameninţărilor legale şi a indignării publicului.
Potrivit tabloidului online Gawker.com, utilizatorii platfomei online de distribuire anonimă a fotografiilor furate AnonIB s-au lăudat cu o săptămână în urmă că sunt autorii atacului informatic.
Ascunşi în spatele unor pseudonime, mai mulţi dintre ei au fost chiar tentaţi să vândă sau să facă schimb de fotografii cu alţi utilizatori.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe