Ariciul european, aproape de dispariţie din cauza maşinilor

O listă roşie actualizată a speciilor ameninţate, publicată luni la summitul ONU COP16 privind biodiversitatea, a retrogradat statutul ariciului de la „preocupare minimă” la „aproape ameninţat”, relatează AFP.

Urmărește
756 afișări
Imaginea articolului Ariciul european, aproape de dispariţie din cauza maşinilor

Ariciul european, aproape de dispariţie din cauza maşinilor

Ariciul european „este foarte aproape de a fi «vulnerabil» şi va intra probabil în această categorie data viitoare când îl vom evalua”, a declarat expertul Sophie Rasmussen.

Numărul micilor mamifere a scăzut cu mai mult de jumătate în ţările în care se regăsesc, printre care se numără Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Danemarca, Belgia, Ţările de Jos, Germania şi Austria.

Scăderea din ultimul deceniu a fost între 35% şi 40% la populaţiile de arici în Marea Britanie, Suedia şi Norvegia, a declarat Rasmussen, cercetător la Unitatea de Cercetare pentru Conservarea Vieţii Sălbatice a Universităţii Oxford. În Ţările de Jos, ariciul este deja considerat pe cale de dispariţie.

Principalul ucigaş al speciei sunt maşinile - pe care animalele le întâlnesc din ce în ce mai des pe măsură ce îşi pierd habitatul natural din cauza expansiunii umane.

„Oamenii sunt cei mai mari duşmani ai ariciului”, a declarat Rasmussen.

Pentru a se proteja noaptea de prădători precum bursucii, vulpile şi bufniţele, ariciul foloseşte strategia de a sta complet nemişcat în timp ce evaluează ameninţarea. Dacă ameninţarea se apropie, ariciul aleargă cât de departe îl pot purta picioarele. Dacă nu mai are timp, se ghemuieşte într-o minge - protejată de până la 8.000 de ţepi, ascuţiţi la atingere.

„În faţa unei maşini, nu este o strategie foarte bună”, a declarat pentru Rasmussen. Printre alte ameninţări ale aricilor se numără pesticidele utilizate de agricultori şi grădinari, precum şi declinul insectelor, care constituie o mare parte din hrana ariciului.

În general, aricii trăiesc aproximativ doi ani, deşi au fost documentate şi cazuri de arici de nouă sau 12 ani.

Rasmussen, ale cărei cercetări au fost incluse în actualizarea Listei Roşii, a declarat că lupta pentru salvarea ariciului „va avea loc de fapt în grădinile oamenilor”, pe măsură ce pădurile şi alte zone sălbatice sunt demolate.

Ea a sugerat oamenilor să construiască „autostrăzi pentru arici” - găuri de mărimea unui CD - în gardurile caselor, pentru a le permite animalelor să se adăpostească. „Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să vă lăsaţi grădina să crească sălbatic pentru a atrage toate elementele naturale de hrană ale ariciului, cum ar fi insectele, viermii şi melcii”, a declarat Rasmussen.

Ea recunoaşte că „nu este ca şi cum lumea se va sfârşi mâine dacă aricii nu vor mai fi acolo”. Cu toate acestea, „pentru o specie atât de populară şi de iubită, putem accepta cu adevărat faptul că noi îi provocăm dispariţia?”

Noua listă roşie actualizată a evaluat 166.061 de specii de plante şi animale, dintre care 46.337 - mai mult de un sfert - sunt ameninţate cu dispariţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici