Australia şi-a depăşit coordonatele de pe hărţile actuale

Din cauza mişcării plăcilor tectonice, întregul continent australian s-a deplasat cu 1,5 metri în ultimi 22 de ani, depăşind coordonatele de pe hărţile actuale.

Urmărește
4704 afișări
Imaginea articolului Australia şi-a depăşit coordonatele de pe hărţile actuale

Australia şi-a depăşit coordonatele de pe hărţile actuale

Pentru a rezolva această problemă, guvernul a anunţat că latitudinea şi longitudinea ţării vor fi modificate oficial, pentru a reflecta noua poziţie a continentului. Placa tectonică pe care se află Australia este cea mai rapidă placă de pe Pământ, deplasându-se spre nord şi uşor spre est cu şapte centimetri în fiecare an, potrivit Descoperă.

Toată mişcarea va crea tensiune care, în final, va fi eliberată sub forma unor cutremure, dar consecinţele imediate sunt reflectate de schimbarea poziţiei continentului australian, în fiecare an fiind tot mai aproape de Ecuador.

În acest moment, hărţile digitale cunosc poziţia ţării bazându-se pe coordonatele oferite de guvern. Prin utilizarea hărţilor de la Google, telefonul mobil poate calcula poziţia în spaţiu a unei persoane conform coordonatelor longitudinale şi latitudinale. Dar pentru australieni, coordonatele sunt aceleaşi din 1994, pe care Geocentric Datum of Australia (GDA) nu le-a actualizat, de atunci continentul schimbându-şi poziţia cu 1,5 metri.

O diferenţă de 1,5 metri nu este o problemă pentru cei care doresc să utilizeze hărţile Google pentru a ajunge acasă, deoarece tehnologia GPS de pe smartphone-uri are o acurateţe cu o marjă de eroare între 5 şi 10 metri.

Însă prin evoluţia tehnologiei, GPS-ul va avea nevoie de date mult mai clare pentru noile tehnologii, precum maşinile autonome.

,,În viitorul apropiat vom avea posibilitatea să utilizăm maşini autonome, însă pentru aceste tehnologii, 1,5 metri le pot scoate de pe ruta iniţială'', a declarat Dan Jaksa, de la Geoscience Australia.

Pentru a rezolva această problemă, GDA a anunţat că va actualiza coordonatele ţării până în 2017, aceştia prezic că ţara se va deplasa cu aproape doi metri spre nord până în 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici