Video Casa în care a copilărit Brâncuşi s-a prăbuşit. Localnic: Tot, tot este căzut. Este o ruină

Hobiţa, un sat din Peştişani, judeţul Gorj, a devenit cunoscut datorită lui Constantin Brâncuşi. Ultimele grinzi de lemn ale casei marelui sculptor s-au prăbuşit şi ele, iar imaginea nepăsării pare cu atât mai apăsătoare cu cât şi curtea s-a degradat şi a devenit coteţ de păsări.

Urmărește
1498 afișări

„Dar ştiţi că există o altă casă, mai jos, aceea e adevărată”

„Nu, nu ştiu!”

„O fostă casă, mai sunt doar bârnele, care s-au şi prăbuşit”

„Deci chiar nu ştiam că mai există şi o altă casă Constantin Brâncuşi. Chiar vroiam să vedem şi puţină istorie”

„Veţi merge şi acolo?”

„Da, dar nu ştiu ...Mergem, dar să aflăm unde este şi..”

„Este păcat că nu s-a făcut nimic acolo. A ajuns o ruină”

„E normal să fie păcat, gândindu-mă că vin oameni din toată lumea, să afle câte ceva despre Constantin Brâncuşi şi noi românii, nu prea ne mai ocupăm aşa de oamenii noştri”

Îndrumat de corespondentul MEDIAFAX, bărbatul din Constanţa s-a oprit şi la casa natală a lui Constantin Brâncuşi, despărţită de muzeu de câteva locuinţe.

„Adevărata casă! Cum vi se pare ce vedeţi aici?”

„Păi nu ştiu care e adevărul, ca să zic care e adevărata casă. Ruină, ce să fie! Diferenţă între ele!”

„Vă aşteptaţi să găsiţi doar nişte bârne aici?”

„Nu mă aşteptam, normal, că nu aveam de unde să ştiu ce e. Întâmplarea a făcut să ajung aici. Asta am găsit, asta am primit!”

Reprezentanţii Primăriei Peştişani au anunţat că pot să elibereze, în cele din urmă, un titlu de proprietate, care să le permită moştenitorilor să folosească terenul şi casa adevărată în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuşi. În caz contrar, autorităţile ar putea prelua totul.

„Moştenitorii lui Constantin Brâncuşi pot să devină proprietari pe acea casă, care este în discuţie, despre a cărei autenticitate eu am mari îndoieli, dar până acum nu şi-au prea dat interesul, nici în cazul acesta. Am tras noi cei de la primărie de ei, ca să vină să le întocmim documentele de proprietate. Sunt destul de mulţi, sunt vreo 13, trebuie să-şi facă succesiuni, partaje, dar noi vom elibera documente de proprietate pe defuncta pe care o moştenesc aceştia. Sora lui Constantin Brâncuşi nu a avut copii. A înfiat o fată şi prin testament i-a lăsat acelei fete toată averea ei mobilă şi imobilă.”

Despre casa care s-a prăbuşit, primarul spune că s-a salvat ceea ce se mai putea şi, oricum, nu crede că este chiar cea autentică.

„Casa nu s-a prăbuşit. Au rămas doar nişte ziduri. De 17 ani e fără acoperiş. În primii ani am pus noi nişte folie pe ziduri, dar era totuşi proprietate privată. (…) Noi am salvat ce s-a putut salva la momentul respectiv, ca să nu o fure de aici, dar nu ştiu câte elemente de autenticitate avea acea casă, oricum a fost modificată de-a lungul timpului, a fost încărcată, era o casă de lemn pe vremuri, după aceea s-au bătut cercuri, a fost încărcată, s-au mai făcut camere în extindere, s-au schimbat multe la ea, aşa că de pe vremea aia, de 100 şi ceva de ani nu ştiu câte elemente mai erau în ea şi dacă este casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi, pentru că, dacă ne luăm după documentele Muzeului Judeţean, acea casă a ars şi tocmai de aceea a fost luată altă casă, similară cu cea a lui Constantin Brâncuşi şi construită de tatăl lui Constantin Brâncuşi, Nicolae Brâncuşi”

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a făcut, vinerea trecută, o inspecţie la casa natală a lui Constantin Brâncuşi, inspecţie anunţată, joi, de ministrul Culturii, George Ivaşcu.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici