Cel mai vechi ornament din lume, descoperit lângă Peştera Unicorn din Europa. Noi dovezi despre preocupările estetice ale Omului de Neanderthal

  • Studiul evoluţiei omului presupune recuperarea cât mai multor informaţii despre trecutul nostru ca specie.
  • O nouă descoperire indică preocupările estetice ale Omului de Neanderthal, considerate până nu demult aproape inexistente.
  • O copită gravată în urmă cu peste 51.000 de ani se alătură dovezilor colectate de cercetători. Aceasta a fost descoperită lângă Peştera Unicorn din Germania.
Urmărește
765 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi ornament din lume, descoperit lângă Peştera Unicorn din Europa. Noi dovezi despre preocupările estetice ale Omului de Neanderthal

Cel mai vechi ornament din lume

Dincolo de nevoile primare, caracteristice oamenilor din cele mai vechi timpuri, simţul estetic intră în atenţia cercetătorilor. Mai ales că „decorativ” nu înseamnă neapărat „lipsit de semnificaţie”, ci îndeplineşte deseori şi funcţii simbolice secundare.
 
Dovadă rămâne, la peste 51.000 de ani distanţă, ornamentul plasat la intrarea unei peşteri populate de oamenii de Neanderthal. Este vorba despre o copită de cerb gravată, care spulberă mitul potrivit căruia strămoşii noştri nu aveau simţul estetic dezvoltat. 
 
Copita a fost gravată cu atenţie şi pricepere, respectând un model regulat, explică reprezentanţii Serviciului de Stat din Saxonia Inferioară pentru Patrimoniu Cultural din Hanovra, Germania, citaţi de Daily Mail.
 
Ornamentul a fost descoperit de arheologi lângă intrarea Peşterii Unicorn, la poalele munţilor Harz din Germania. Locul a devenit celebru începând cu secolul al XV-lea, când vânătorii de comori căutau dovezi ale existenţei unicornilor.
 
Artefactul are o înălţime de aproximativ 2 centimetri şi un sfert, o lăţime de 1 centimetru şi jumătate şi cântăreşte aproximativ 30 de grame. Baza plată indică modul de utilizare, pe verticală, precum un obiect decorativ din zilele noastre. Modul în care a fost pregătit osul pentru gravare, prin fierbere, indică faptul că rezultatul final nu este unul întâmplător, ci o lucrare artistică intenţionată.
 
 
Coordonatorul studiului, dr. Dirk Leder, a declarat că „este un exemplu remarcabil al capacităţii lor cognitive. Osul gravat este unic în contextul neanderthalienilor”. Modelul este foarte clar, iar gravurile sunt foarte adânci, precizează acesta. Ar fi durat aproximativ 90 de minute să sculpteze în os cele şase linii, îmbinate într-un mod coerent.
 
Crestăturile au lungimi diferite, cuprinse între o jumătate de centimetru şi un centimetru şi formează unghiuri drepte, de 90 de grade. „Nu sunt tăieturi de măcelar”, mai spune dr. Leder.
 
„Asta arată că neanderthalienii erau capabili de comportamente complexe şi avansate, inclusiv de producerea unor impresii artistice”, a adăugat el, făcând referire la gândirea conceptuală. „Această descoperire este o nouă dovadă a comportamentului sofisticat al speciilor dispărute.”
 
Concluziile studiului şi mai multe detalii despre descoperire au fost publicate în revista Nature Ecology & Evolution
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici