- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (13.06.2015, 08:30)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine sunt câştigătorii "ROMÂNII AU TALENT". Membrii Speed Cubing sunt pasionaţi de cubul Rubik şi practică 4-5 ore pe zi acest "sport"
Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ, membrii trupei Speed Cubing, care a câştigat finala emisiunii "Românii au talent" şi marele premiu de 120.000 de euro, participă frecvent la concursurile de speedcubing, pentru care se antrenează şi patru-cinci ore pe zi.
Urmărește
3317 afișări
Cine sunt câştigătorii "ROMÂNII AU TALENT". Membrii Speed Cubing sunt pasionaţi de cubul Rubik şi practică 4-5 ore pe zi acest "sport"
Speedcubing-ul, un hobby internaţional care tinde să devină un sport, este o activitate de rezolvarea rapidă a cubului Rubik şi a altor tipuri de puzzle-uri. La nivel internaţional, funcţionează în prezent o asociaţie dedicată acestor competiţii, respectiv World Cube Association (WCA). De asemenea, sunt organizate zeci de competiţii în acest domeniu, în fiecare lună, iar din doi în doi ani au loc Campionate Mondiale şi Europene. Proba principală este cubul Rubik, în care se realizează cinci rezolvări şi cea mai bună medie câştigă, dar există şi alte variaţii ale acestei jucării şi care se regăsesc ca probe oficiale la campionate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Cristian Leana, Martin Fronescu şi Flavian Glonţ se întâlnesc mereu la concursurile de speedcubing, unde concurează pentru primul loc. Deşi recordurile lor îi departajează, timpii acestora sunt foarte apropiaţi, în general de mai puţin de o secundă, potrivit prezentării acestora de pe site-ul emisiunii "Românii au talent".
"Echipa noastră ar fi putut avea şi o altă componenţă, deoarece în comunitatea noastră sunt foarte mulţi copii talentaţi şi extrem de buni. Multă lume se întreabă ce ar putea să facă cineva cu un cub Rubik la un show de talent, însă noi avem atâtea variante încât ne-a fost dificil să alegem ce să facem", spun cei trei membri ai grupului.
De altfel, în timpul finalei "Românii au talent", cel mai tânăr membru al Speed Cubing, Martin Fronescu, în vârstă de 12 ani, a spus: "Ne-am gândit ce am putea face cu o simplă jucărie şi de fiecare dată am venit cu câte o nouă idee".
Martin Fronescu este din Bucureşti şi este elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială Nr. 81. "La şcoală materia mea preferată este matematica, unde am participat şi la olimpiadă, calificându-mă până la etapa municipală", spune acesta.
Martin a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik, în 2012, după ce a primit unul de Sfântul Nicolae. "Mai ştiam despre acest cub, deoarece îl văzusem pe Cristian Leana la televizor la 'Românii au talent' (la un sezon anterior, n.r.) şi mă impresionase. Iniţial nu ştiam că este atât de greu ce face el. Am învăţat să îl rezolv într-o săptămână cu ajutorul internetului. Am descoperit că există o mişcare mult mai dezvoltată a acestui cub şi chiar şi la noi în ţară există competiţii şi evenimente. După ce am realizat că nu folosesc un cub profesional cum au cei mai buni performeri, am decis să strâng bani să îmi cumpăr unul. Cu timpul mi-am cumpărat mai multe tipuri, dar trebuia să îmi rămână şi bani pentru posibile competiţii ce aveau să se organizeze şi la care îmi doream foarte mult să particip", a spus Martin Fronescu.
În noiembrie 2013, acesta a participat la prima competiţie de speedcubing, clasându-se pe locul al doilea, la cubul 2x2, şi pe locul al cincilea, la cubul 3x3.
La următoarea competiţie la care a participat s-a situat în top 3 la cinci probe: Megaminx (un cub Rubik cu 12 fete), unde a scos record naţional, Pyraminx, 5x5, 2x2 şi 3x3, proba principală a concursului, unde s-a situat pe locul al treilea.
Martin Fronescu vrea să participe şi la alte competiţii şi speră să devină cât mai bun. De asemenea, îşi doreşte să îl întâlnească pe Ron van Bruchem, fondatorul World Cube Association.
Cristian Leana s-a născut pe 27 septembrie 1994, în Bucureşti. Şi-a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik într-o excursie în Croaţia, în clasa a IX-a. Un coleg de-al lui a venit în acea excursie cu un cub Rubik, cu care s-a tot jucat în autocar. "Am fost surprins să văd că a reuşit să îl rezolve, aşa că i l-am tot amestecat în speranţa că nu va putea să-l mai facă, dar nu s-a întâmplat asta. Mai mult de două minute nu îi lua niciodată. L-am întrebat cum face, iar el mi-a zis că sunt metode şi algoritmi de rezolvare, iar că aceştia au o logică. Văzând eu asta, am început să-l iau la întrebări despre cum face, care e logica. Apoi le-am arătat părinţilor mei despre ce este vorba, iar ei mi-au cumpărat şi mie un cub Rubik", spune Cristian Leana.
Acesta precizează că la început a fost o întrecere între el şi colegul său, dar ulterior a descoperit că există concursuri în domeniu. "Astfel, antrenamentele au devenit tot mai intense, ajungând să practic în unele zile şi patru-cinci ore, poate în jur de până la 400-500 de rezolvări pe zi. Pentru a reuşi să rezolv cubul rapid, a trebuit să învăţ peste 100 de algoritmi. Timp de un an am tot exersat până când am reuşit să ajung cel mai rapid din ţară", a mai spus Cristian Leana.
Între timp, Cristian Leana a absolvit liceul şi, în prezent, este în anul al doilea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Pe de altă parte, Flavian Glonţ are 17 ani şi este elev în clasa a X-a. S-a născut la Târgovişte şi, în prezent, locuieşte în Câmpulung-Muscel. A descoperit cubul Rubik la vârsta de 13 ani şi jumătate, într-o pungă cu pufuleţi şi surprize.
În 2012, a participat la prima sa competiţie în domeniu. "Era un vis devenit realitate. La această competiţie din Bucureşti am întâlnit persoane ce făceau cubul la fel de bine ca mine sau chiar şi mai bine. Mă clasasem pe locul VI şi eram extrem de încântat şi mi-am propus că trebuie să pot şi mai mult. Cu timpul am mai participat şi am început uşor, uşor să am locuri de 2-3-4 şi chiar şi primul loc la competiţii prin toată ţara. În ziua de astăzi mi-am îndeplinit scopul. Deţin recordul naţional la cea mai rapidă rezolvare: 9,28 de secunde, iar Martin Fronescu are cea mai rapidă medie (media aritmetică a cinci rezolvări) din ţară, de 10,23 de secunde. Actualmente nu deţin doar recordul la 3x3, ci la încă nouă probe diferite, precum cele ale cuburilor de 4x4, 5x5, 6x6, 7x7, piramida, 3x3 cu o mână etc.", spune Flavian Glonţ.
"Chiar dacă nu-mi pot asigura un trai din acest lucru, este ceva plăcut, care mă relaxează şi mă ajută să-mi dezvolt viziunea în spaţiu (geometria). Sunt hotărât ca la facultate să merg în domeniul IT (Politehnica/ Universitatea de informatică) sau arhitectura, datorită dezvoltării viziunii în spaţiu", mai spunea Flavian Glonţ înainte de câştigarea competiţiei "Românii au talent".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:30
Ion Cristoiu: O fraudă electorală descoperită după un mileniu şi ceva
-
astăzi, 07:20