Curiosity stârneşte imaginaţia cu o fotografie. Ce a văzut robotul pe Marte - FOTO

O fotografie realizată de roverul Curiosity pe Marte, ce prezintă o acumulare de minerale strălucitoare, în formă de "floare", a aprins imaginaţia internauţilor şi a pasionaţilor de cercetări spaţiale, care au emis numeroase speculaţii, inclusiv despre existenţa vegetaţiei pe planeta roşie.

Urmărește
2226 afișări
Imaginea articolului Curiosity stârneşte imaginaţia cu o fotografie. Ce a văzut robotul pe Marte - FOTO

Curiosity stârneşte imaginaţia cu o fotografie. Ce a văzut robotul pe Marte - FOTO (Imagine: Discovery)

La fel ca "misteriosul" obiect strălucitor fotografiat de roverul Curiosity pe Marte în octombrie 2012 - care s-a dovedit în cele din urmă a fi o bucată metalică desprinsă din acest robot -, roverul trimis de NASA pe planeta roşie a fotografiat un alt obiect ciudat, încrustat într-o rocă marţiană, a cărui origine nu a fost explicată deocamdată de oamenii de ştiinţă, informează discovery.com.

În timp ce îşi folosea braţul robotizat înzestrat la capătul său cu o cameră performantă (Mars Hand Lens Imager/ MAHLI) cu scopul de a realiza o serie de fotografii de înaltă definiţie a scoarţei marţiene, într-o zonă denumită "Yellowknife Bay", pe 19 decembrie 2012, roverul Curiosity a fotografiat un obiect strălucitor, iar acea fotografie a fost postată pe site-ul misiunii spaţiale.

Descoperirea a captat imediat atenţia internauţilor şi a fanilor misiunilor de explorare spaţială. Informaţia a fost îndelung comentată şi interpretată mai întâi pe site-ul AboveTopSecret.com.

Alertat de amploarea pe care au luat-o speculaţiile despre acel obiect neidentificat - denumit "floarea marţiană" -, Alan Boyle, jurnalist afiliat la departamentul ştiinţific al postului de televiziune prin cablu MSNBC din Statele Unite, a crezut la început că acel obiect nu era nimic altceva decât o altă bucată desprinsă accidental din roverul Curiosity. Se pare însă că această ipoteză a fost infirmată.

Guy Webster, purtător de cuvânt la NASA, a dezvăluit că analizele iniţiale au confirmat faptul că obiectul strălucitor este încrustat în roca marţiană, făcând parte din ea, nefiind un obiect căzut peste acea rocă. "Se pare că obiectul este o parte din rocă, nu un deşeu desprins din robot", a declarat Guy Webster.

Camera de înaltă rezoluţie MAHLI realizează fotografii cu scoarţa marţiană din planuri foarte apropiate, obiectivul său acţionând ca nişte lentile de mărire a imaginii. Din acest motiv, savanţii de la NASA consideră că obiectul neidentificat - care are forma pistilului unei "flori", după părerea lui Alan Boyle - are dimensiuni foarte mici.

Potrivit editorilor site-ului discovery.com, pasionaţii de ştiinţă tind să creadă, de o manieră optimistă şi poate iraţională, în existenţa unor dovezi care să ateste prezenţa unor fosile vegetale sau animale pe Marte, dar, după toate probabilităţile, obiectul descoperit de roverul Curiosity în luna decembrie este o simplă aglomerare de minerale, încrustate într-o rocă marţiană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici