De ce au oamenii halucinaţii

Oamenii de ştiinţă din Australia afirmă că halucinaţiile vizuale sau auditive sunt mai frecvente decât s-ar crede, fiind un lucru obişnuit pentru mulţi oameni, care nu sunt schizofrenici şi nici nu consumă droguri, informează Descoperă.

Urmărește
1101 afișări
Imaginea articolului De ce au oamenii halucinaţii

De ce au oamenii halucinaţii (Imagine Descopera/ Mediafax Foto)

"Se pare că mulţi oameni care funcţionează de obicei normal au uneori ceea ce s-ar putea numi teoretic halucinaţii", declară profesorul John McGrath, de la Institutul de Cercetări asupra Creierului din Queensland, Australia.

Cercetătorii au descoperit recent că 1 din 20 de oameni de pe planetă a trecut prin momente în care, treaz fiind, a văzut sau auzit ceva ce nu exista în realitate.

Conform Descoperă, halucinaţia este o percepţie falsă a realităţii şi poate să apară în forme diferite, cele mai frecvente fiind halucinaţiile vizuale sau auditive.

Una dintre teoriile majore arată că halucinaţiile se produc atunci când apare un "scurtcircuit" în relaţia între lobul frontal al creierului şi cortexul senzorial, după cum explică expertul în neuropsihologie, Flavie Waters, de la University of Western Australia. Factori precum oboseala, stresul, tristeţea sau chiar o traumă pot fi cauze ale acestor "scurtcircuite".

Cercetările sugerează că halucinaţiile auditive care apar la bolnavii de schizofrenie implică un cortex auditiv superactiv, fiind vorba de partea creierului care procesează sunetul.

Pacienţii cu Parkinson, în schimb, au un cortex vizual foarte activ, fapt ce generează în creierul lor imagini ale unor fiinţe sau lucruri care nu există în realitate.

Halucinaţiile nu sunt însă întotdeauna intruzive, negative, înfricoşătoare şi nu apar numai în cazul bolnavilor.

Aproximativ 70% dintre persoanele sănătoase au parte de halucinaţii chiar înainte să adoarmă: li se pare de exemplu că-i strigă cineva pe nume, că sună telefonul sau că văd pe cineva la capul patului, scrie Descoperă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici